Ministerul Sănătăţii a stabilit criteriile de includere a noilor medicamente pe lista de compensate

Ministerul Sănătăţii (MS) a stabilit, printr-un proiect pus în dezbatere publică, criteriile privind evaluarea medicamentelor, în vederea includerii pe noua listă de compensate şi a extinderii indicaţiilor terapeutice, criteriile urmând să fie aplicate şi pentru scoaterea unor produse de pe listă.

334 afișări
Imaginea articolului Ministerul Sănătăţii a stabilit criteriile de includere a noilor medicamente pe lista de compensate

Ministerul Sănătăţii a stabilit criteriile de includere a noilor medicamente pe lista de compensate (Imagine: Viorel Dudău/Mediafax Foto)

Potrivit proiectului de ordin, documentaţia de includere, excludere sau extindere a indicaţiilor trebuie depusă la Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), în vederea evaluării.

Odată cu intrarea în vigoare a ordinului, se va face în mod continuu evaluarea denumirilor comune internaţionale (DCI) noi, a indicaţiilor noi pentru un DCI cunoscut sau modificarea compensării actuale.

ANMDM va putea iniţia în orice moment, pentru prima dată începând din 2014, procedura de evaluare şi emitere a avizului de includere, extinderea indicaţiilor, neincludere sau excludere a medicamentelor în/din listă, în următoarele situaţii: pentru DCI-uri care prezintă modificări în ceea ce priveşte siguranţa; pentru DCI-uri care şi-au schimbat statutul la eliberare, de la medicamente eliberate numai pe bază de prescripţie medicală la statutul de medicamente eliberate fără prescripţie medicală; pentru DCI-uri noi; pentru DCI cunoscut cu indicaţie nouă; pentru DCI-uri deja compensate, în funcţie de priorităţile de sănătate publică ale MS.

Pentru includerea pe lista de compensate a unui DCI nou sau a unuia cunoscut, pentru care se solicită includerea noii indicaţii terapeutice, va trebui ca produsul să fie compensat în minimum 14 dintre următoarele state UE: Austria, Belgia, Bulgaria,Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Croaţia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania şi Suedia.

În vederea aprobării dosarului unui medicament, trebuie respectate şi alte criterii: cost terapie, cost eficacitate, ameliorare a beneficiului terapeutic, prevede proiectul de ordin.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a precizat, miercuri, că Ministerul Sănătăţii va elabora, până la sfârşitul lui 2014, o nouă listă de medicamente compensate şi gratuite pe baza unor criterii obiective, verificabile şi transparente care trebuie să ţină cont de nevoile pacienţilor.

Şapte persoane, care au dat în judecată Guvernul, Ministerul Sănătăţii şi CNAS, au câştigat în instanţă dreptul de a primi medicamente compensate în proporţie de 100%, decizia fiind pusă de îndată în executare.

Cele trei instituţii ale statului - Guvernul României, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) - sunt obligate, printr-o decizie luată miercuri de Curtea de Apel Bucureşti, să asigure reclamanţilor medicamente, majoritatea pentru tratarea cancerului, fără ca aceştia să aducă vreo contribuţie financiară personală.

CNAS a informat că va pune în executare sentinţa potrivit căreia şapte pacienţi au câştigat în instanţă dreptul de a primi medicamente compensate 100%, dar o va contesta, pentru că medicamentele solicitate de reclamanţi nu se află pe lista de compensate şi gratuite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici