Ministerul Sănătăţii: Peste 50% dintre maşinile de consultaţii la domiciliu, folosite neadecvat

Mai mult de jumătate dintre maşinile de consultaţii la domiciliu achiziţionate de Ministerul Sănătăţii (MS) în anul 2007 au fost utilizate neadecvat de către serviciile judeţene de ambulanţă, astfel că 152 de autospeciale vor fi redistribuite către alte servicii.

21 afișări
Imaginea articolului Ministerul Sănătăţii: Peste 50% dintre maşinile de consultaţii la domiciliu, folosite neadecvat

Ministerul Sănătăţii: Peste 50% dintre maşinile de consultaţii la domiciliu, folosite neadecvat (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Comisia desemnată în luna mai de către ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, să identifice şi să analizeze situaţia echipamentelor medicale nepuse în funcţiune sau puse în funcţiune şi neutilizate din diverse motive şi care au fost achiziţionate în ultimii ani din fondurile Ministerului Sănătăţii a finalizat primul raport.

În urma analizei efectuate asupra utilizării autospecialelor de consultaţii la domiciliu a rezultat că, în perioada 2007-2010, din 250 de maşini, 152 nu au fost utilizate sau au fost folosite într-un mod limitat, se arată într-un comunicat de joi al Ministerului Sănătăţii.

"Dacă ar fi fost utilizate corect, autospecialele ar fi trebuit să parcurgă mai mult de 10.000 de kilometri în cei trei ani de funcţionare, conform recomandărilor comisiei de specialitate în medicina de urgenţă şi dezastre. O parte dintre aceste maşini au mai puţin de 500 de kilometri parcurşi de la livrare, ceea ce demonstrează că serviciile de ambulanţă nu au prea efectuat consultaţii la domiciliu cu aceste mijloace de transport", potrivit sursei citate.

Ca urmare, la propunerea Comisiei Ministerului sănătăţii, Cseke Attila a dispus redistribuirea, în mai multe etape, a celor 152 de autospeciale către alte servicii, unde maşinile vor funcţiona la capacitatea normală.

Primele 17 maşini vor fi transferate până în 10 iulie, prin proces-verbal de predare-primire, fără plată, din custodia serviciilor de ambulanţă din Teleorman, Călăraşi, Dolj, Caraş-Severin, Hunedoara, Alba, Cluj, Bistriţa, Covasna, Harghita, Brăila, Constanţa, Galaţi, Vaslui şi Vrancea în administrarea spitalelor de urgenţă din Bucureşti, Piteşti, Craiova, Ploieşti, Timişoara, Arad, Oradea, Cluj, Bistriţa, Târgu Mureş, Braşov, Constanţa, Galaţi, Neamţ şi Iaşi pentru a fi utilizate în structurile regionale de intervenţie.

Ministerul Sănătăţii va continua analiza asupra autospecialelor neutilizate şi următoarele redistribuiri vor fi realizate către centrele de permanenţă şi autorităţile publice locale care se angajează în asigurarea unei gărzi de permanenţă în zonele rurale sau urbane, potrivit acelusursei citate.

Comisia Ministerului Sănătăţii va finaliza, săptămâna viitoare, şi raportul privind aparatele EKG şi cele de ventilaţie şi anestezie din ATI utilizate necorespunzător sau chiar neinstalate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici