Ministerul Sănătăţii prezintă pachetele de servicii medicale în şase videoconferinţe

Reprezentanţii Ministerul Sănătăţii (MS) vor explica, profesioniştilor din sistem şi opiniei publice, în şase videoconferinţe, noile reglementări ale pachetelor de servicii medicale care ar trebui adoptate în primul trimestru din 2014.

869 afișări
Imaginea articolului Ministerul Sănătăţii prezintă pachetele de servicii medicale în şase videoconferinţe

Ministerul Sănătăţii prezintă pachetele de servicii medicale în şase videoconferinţe (Imagine: Shutterstock)

Potrivit unui comunicat de presă al MS, remis agenţiei MEDIAFAX, marţi, a avut loc o videoconferinţă în care au fost prezentate principalele direcţii din cele trei pachete de servicii medicale, la care au participat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, secretarii de stat Adrian Pană şi Raed Arafat, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) Cristian Buşoi, directorii direcţiilor de sănătate publică judeţene, directori ai caselor judeţene de asigurări de sănătate, manageri de spitale, preşedinţii asociaţiilor medicilor de familie, preşedintele Asociaţiei profesionale a medicilor de ambulatoriu, Colegiul Medicilor din România, colegiile judeţene ale medicilor, Colegiul Medicilor Dentişti, colegiile judeţene ale medicilor dentişti, Colegiul Farmaciştilor, reprezentanţii pe domeniul sanitar ai consiliilor judeţene, sindicate şi asociaţiile de pacienţi.

Viitoarele şase videoconferinţe vor cuprinde fiecare două module. În prima parte vor fi prezentate principalele reglementări, inclusiv cu exemple, pentru o mai bună înţelegere a prevederilor din pachet, reprezentanţii presei putând să-şi exprime punctele de vedere şi să pună întrebări, iar în cel de-al doilea modul vor fi discuţii tehnice, numai în prezenţa specialiştilor, urmând ca soluţiile găsite şi răspunsurile la întrebările adresate să fie transmise opiniei publice prin intermediul site-ului oficial al MS.

Ministerul Sănătăţii a elaborat proiectele pentru pachetele de servicii medicale, ce vor fi lansate probabil în luna martie.

Pentru cetăţenii neasiguraţi, noul pachet minimal include asistenţă medicală de urgenţă, planning familial, monitorizare gravide şi lehuze, precum şi consultaţii pentru cazuri acute.

Noul pachet de bază, pentru cetăţenii asiguraţi, prevede o singură consultaţie preventivă la trei ani, făcută de medicul de familie, pentru persoanele asimptomatice între 18 şi 39 de ani, şi cel mult două consultaţii în trei luni în cazul pacienţilor "cu risc normal" care au o problemă nouă sau acută de sănătate.

Totodată, noul pachet de bază, cuprinde: servicii medicale de urgenţă; servicii de prevenţie - numărul şi tipul consultanţiilor/ analizelor de evaluare a riscului, urmărirea periodică a persoanelor cu risc de îmbolnăvire; medicina de familie - număr de consultaţii, creşterea numărului de servicii care pot fi acordate de medicii de familie; servicii în ambulatoriul de specialitate - consultaţii (numărul şi frecvenţa pe specialităţi), servicii paraclinice (laborator - tipuri de analize), imagistică (numărul şi frecvenţa); servicii de spitalizare (translatare din internarea continuă spre ambulatoriul de specialitate şi internarea de zi); îngrijiri medicale la domiciliu şi îngrijiri paliative la domiciliu; medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu, precum şi materiale sanitare specifice pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale de sănătate cu scop curativ.

La acestea se adaugă pachetul complementar de servicii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici