Ministerul Sănătăţii propune amendarea managerului Spitalului din Rădăuţi, după moartea tânărului consultat acolo

Corpul de control al ministrului Sănătăţii a propus sesizarea Comisiei de disciplină a Colegiului Medicilor din România şi amendarea managerului Spitalului Municipal Rădăuţi în cazul tânărului de 19 ani care a decedat după ce a fost consultat în unitate şi trimis acasă cu tratament.

1482 afișări
Imaginea articolului Ministerul Sănătăţii propune amendarea managerului Spitalului din Rădăuţi, după moartea tânărului consultat acolo

Ministerul Sănătăţii propune amendarea managerului Spitalului din Rădăuţi, după moartea tânărului consultat acolo (Imagine: Shutterstock)

Poliţia Judeţeană Suceava şi Direcţia de Sănătate Publică s-au autosesizat în cazul unui tânăr de 19 ani, candidat la bacalaureat, care a murit pe 3 iulie, după ce cu o zi înainte i se făcuse rău, mergând la spitalul din Rădăuţi, unde a fost consultat şi trimis acasă cu tratament.

În raportul Corpului de control al ministrului Sănătăţii, obţinut de MEDIAFAX, se propune sesizarea Comisiei de disciplină a Colegiului Medicilor din România pentru evaluarea şi conduita terapeutică stabilită la Spitalul Municipal Rădăuţi, cu privire la cazul lui Ilie Mutescu Ilie, în vârstă de 19 ani, decedat la domiciliul său din comuna Vicovu de Jos, din Suceava, pe 3 iulie.

Totodată, a fost propusă sancţionarea managerului spitalului, Dorin Tibeică, cu amendă contravenţională pentru nerespectarea condiţiilor minime privind organizarea şi dotarea centrului de primiri urgenţe (CPU) al unităţii sanitare.

Potrivit raportului, tânărul, care nu era asigurat, a fost adus, în 2 iulie, în jurul orei 11.00, de o persoană, la cabinetul medicului de familie Rodica Ieremia din comuna Vicovu de Jos pentru o stare de ameţeală. A fost evaluat de către medic constatându-se: tensiune arteriala 140/80 mm Hg, ritmul cardiac 80/min, puls periferic prezent.

Pacientul a menţionat că vine de la o probă de bacalaureat, motiv pentru care medicul a suspicionat o stare de neuroastenie pe fond de stres. Astfel, medicul i-a administrat intravenos gluconat de calciu, vitaminele B1, B6 şi i-a prescris o reţeta cu alprazolam 0,5 mg (jumătate de comprimat de două ori pe zi) şi vitamine.

La palparea abdominală, se remarcă grimase faciale, paloare, transpiraţii, stare de somnolenţă. Deşi pacientul neagă durerile, medicul de familie îi administrează o tabletă de dicarbocalm sublingual şi o fiolă de piafen intramuscular. Totodată, medicul de familie a luat legătura cu mama pacientului invitând-o la cabinet.

Având în vedere că pacientul era în evidenţă cu sindromul genetic Kabuki confirmat în 2007 prin internări repetate în Clinica III Pediatrie din Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Sf. Maria" Iaşi şi pentru că îşi căuta poziţii în care să nu aibă dureri, deşi nega continuu prezenţa durerilor, medicul de familie decide trimiterea acestuia de urgenţă către spital cu diagnosticul "dureri părţi superioare ale abdomenului, observaţie pancreatită acută, zăpăceală şi ameţeală".

Pacientul s-a deplasat cu mijloace proprii la Spitalul Municipal "Sf. Doctori Cosma şi Damian" Rădăuţi, însoţit de familie, fiind luat în evidenţă la ora 13.00, conform registrului de prezentări la CPU şi registrului de prezentări pe linia de gardă interne-cardiologie.

Cazul a fost preluat de doctorul Gheorghe Mitric, medic primar medicina internă, medic specialist reumatolog, de gardă pe linia interne-cardiologie şi coordonator de gardă pe CPU în acel moment. În urma evaluarii s-au consemnat în fişă dureri epigastrice şi senzaţie de greaţă, tensiunea 140/70 mm HG. I s-au recoltat următoarele analize TGP, TGO, amilază serica, amilază urinară, bilirubina directa, bilirubina totală, glucoza serică, urina-biochimie, hemoleucograma cu formula leucocitară completă.

Tânărul a fost examinat ecografic abdominal de către medicul Monica Cojocaru, medic primar radiodiagnostic şi imagistică medicală. Apoi, pacientului i s-a administrat o perfuzie intravenoasă cu o fiolă de arnetin, ser glucozat 10% 250 ml şi o fiolă scobutil, dujrerile şi greaţa cedândt sub tratamentul perfuzabil, după care pacientul a mâncat , fără să mai acuze greaţă.

Potrivit raprotului, pe parcursul supravegherii în salonul CPU nu au apărut alte simptome. Pacientului şi aparţinătorilor li s-a explicat semnificaţia rezultatelor investigaţiilor paraclinice şi clinice efectuate, aceştia solicitând plecarea la domiciliu din motive personale. De asemenea, li s-a explicat atât pacientului, cât şi mamei acestuia necesitatea revenirii la spital în cazul reapariţiei durerilor abdominale sau a apariţiei unor noi simptome - greaţă, vărsături, modificări ale tranzitului intestinal.

Medicul Gheorghe Mitric a pus diagnosticul "gastroduodenită acută, sindrom Kabuki" şi a recomandat dietă şi tratament consemnate pe o reţetă, recomandări de repetare a unor analize şi efectuarea altora noi.

În fişa CPU, medicul consemnează, la ora 17.00, plecarea pacientului, ameliorat clinic, la cererea lui şi a familiei cu promisiunea de a repeta analizele recomandate. În fişa CPU nu există semnătura pacientului sau a aparţinătorilor de refuz al internării. Pacientul nu a mai revenit la spital, nici în cursul gărzii, nici în ziua următoare.

A doua zi, joi 3 iulie, în jurul orei 11.00, s-a prezentat la cabinetul medicului de familie mama pacientului cu prescripţia medicală de la specialist afirmând că băiatul ei prezintă vărsături, dar cu scaune normale. Medicul de familie a recomandat să solicite ambulanţa la domiciliu pentru a reveni la spital.

Mama promite că îl va duce pe tânăr cu maşina personală la Spitalul Rădăuţi, toate acestea fiind consemnate în fişa de consultaţii medicale a pacientului,. Spre sfârşitul programului de cabinet, la ora 15.15 medicul telefonează mamei pacientului, dar aceasta nu răspunde. La ora 16.00 mama tânărului apelează telefonic asistenta medicală de la cabinetul medicului de familie, afirmând că fiul ei este mai bine şi nu îl mai duce la spital.

În seara aceleiaşi zile, Serviciul de Ambulanţă Judeţean Suceava este apelat la ora 19.20, prin 112, de la domiciliul lui Ilie Mutescu, fiind repartizat la caz un echipaj al substaţiei Rădăuţi. La ora 19.23 familia revine telefonic afirmând că tânărul nu mai reacţionează. Echipajul sosit la caz la ora 19.37 constată decesul pacientului.

La ora 20.00, Poliţia a anunţat medicul de familie că pacientul Ilie Mutescu a decedat.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a solicitat Serviciului Judeţean de Medicină Legală constatările preliminare rezultate după autopsierea cadavrului la morga Spitalului Municipal Rădăuţi în data de 4 iulie. Conform adresei nr 317-R/A3 din 8 iulie, moartea a fost neviolentă (patologică), s-a datorat şocului toxic survenit în evoluţia unui infarct intestinal prin ocluzie ileojejunală secundară unui polip ileal.

Corpul de control al ministrului Sănătăţii arată în raportul citat că CPU din Spitalul Municipal Rădăuţi trebuie dotat conform normelor legale în vigoare, cu: aparat fax la biroul de informare documentare, sistem de imobilizare a coloanei vertebrale pentru adulţi sau copii, sistem de perfuzie sub presiune, echipament de minitraheostomie, setul de materiale resuscitare de bază pentru nou-născuţi (balon, măşti faciale, laringoscop, sondele de intubaţie, căi orofaringiene, sonde de aspiraţie flexibile etc.), care conţine toate mărimile necesare, trusa pentru denudare venoasa şi sondele de intubatie endotraheală de toate mărimile pentru copii si pentru nou-născuţi din camera de resuscitare.

Aceste dotări trebuie asigurate în 60 de zile lucrătoare de la primirea raportului de control, responsabil fiind managerul unităţii sanitare.

Totodată, trebuie desemnat un medic coordonator al CPU până la angajarea unui medic pe această structură, în termen de 10 zile lucrătoare de la primirea raportului de control, responsabil fiind comitetul director al spitalului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici