Ministerul Sănătăţii pune în dezbatere un proiect de Ordin pentru refacerea stocurilor de medicamente pentru cronici

Ministrul Sorina Pintea a anunţat că începând de vineri, pe site-ul Ministerului Sănătăţii va fi pus în dezbatere publică un proiect de Ordin „vital” pentru reglarea şi refacerea stocurilor de medicamente necesare pacienţilor cu afecţiuni cronice.

96 afișări
Imaginea articolului Ministerul Sănătăţii pune în dezbatere un proiect de Ordin pentru refacerea stocurilor de medicamente pentru cronici

Ministerul Sănătăţii pune în dezbatere un proiect de Ordin pentru refacerea stocurilor de medicamente pentru cronici

„Vom pune în dezbatere publică începând de astăzi (vineri, n.r) un proiect de Ordin vital, dacă îl putem numi aşa, pentru a putea regla piaţa şi reface stocurile de medicamente vitale necesare pacienţilor noştri cu afecţiuni cronice. Este vorba de proiectul de ordin pentru aprobarea listei cuprinzând denumirile internaţionale şi codurile anatomice terapeutice chimice corespunzătoare medicamentelor care beneficiază asiguraţii în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi a unei măsuri pentru asigurarea acestora pe piaţa din România”, a spus ministrul.

Sorina Pintea mai precizează că documentul reglementează măsura de suspendare pentru o perioadă de 6 luni, respectiv până în 31 martie 2020, a distribuţiei în afara teritoriului României „pentru un număr limitat de medicamente cu risc crescut de discontinuitate în aprovizionare”.

„Este vorba de 125 de citostatice şi 47 de imunosupresoare şi imunosupresoare vitale pentru asigurarea tratamentului pacienţilor cu afecţiuni oncologice şi a celor transplantaţi”, a adăugat Pintea.

Ministrul Sănătăţii a precizat faptul că decizia inistuţiei a fost luată ca urmare a notificării venite din partea specialiştilor din cadrul Agenţiei Naţionale a Medicamentului, instituţia cu atribuţii în monitorizarea şi supravegherea pieţei medicamentului „care a primit o serie de sesizări din partea pacienţilor şi specialiştilor privind lipsa acestor medicamente, necesare tratamentului pacienţilor cu cancer sau a celor care au făcut transplant”.

„Ca ministru nu pot să ignor semnalele şi trebuie să folosesc toate pârghiile pe care le am. Nu putem să stăm să ne uităm cum pacienţii sunt lipsiţi de aceste medicamente şi sunt trimişi în străinătate să le cumpere la un preţ dublu sau triplu”, spune aceasta.

„În această perioadă, am identificat 12 medicamente citostatice care au risc mare de discontinuitate şi pentru care am semnat deja autorizaţia de nevoi speciale. Pentru a putea pune în aplicare acest Ordin vom respecta toţi paşii şi procedurile interne şi internaţionale şi vom notifica Comisia Europeană şi vom argumenta”, completează ministrul.

Sorina Pintea a menţionat şi faptul că, potrivit legislaţiei în vigoare, deţinătorii de autorizaţii de punere pe piaţă dar şi distribuitorii şi furnizorii lor „au obligaţia publică de a asigura cu prioritate nevoile pacienţilor interni”.

Ministrul Sănătăţii a invocat în acelaşi context problema taxei clawback şi problema preţului minim: „Aceste lucruri trebui luate în concordanţă cu ceea ce se întâmplă pe teritoriul României. Îi asigur pe toţi de colaborarea noastră, dar insist asupra faptului că, în calitate de ministru, în momentul în care avem semnalate probleme de genul acesta, trebuie să le rezolv şi să folosesc toate pârghiile pe care le am la îndemână”, a mai spus ministrul.

În cazul în care nu se vor lua măsuri urgente, în următoarele 2 luni riscul de continuitate este pentru aproximativ 47 de citostatice, în timp ce, în 3 luni, pentru 65, spune Pintea

„Acest lucru nu putem permite să se întâmple. Am pus acest ordin în dezbatere publică tocmai pentru a putea discuta, pentru a putea găsi soluţii, dar decizia noastră este luată, vom cere aşa cum am precizat suspendarea exportului pe o perioadă limitată de timp”, a adăugat ministrul.

Sorina Pintea a precizat faptul că atâta timp cât acest Ordin va fi în dezbatere publică, exportul va fi permis. Întrebată care e motivul pentru care proiectul a fost pus în dezbatere publică, în condiţiile în care problema lipsei unui număr mare de citostatice este una cunoscută, ministrul a invocat respectarea procedurilor legale.

„Trebuie să urmăm procedurile legale şi va avea un termen limită minim, pentru ceea ce există risc de discontinuitate şi deja în anumite zone nu se găsesc. Am semnat deja autorizaţiile de nevoi speciale şi medicamentele vor intra în ţară, sunt 12 produse”, spune ministrul.

Printre soluţiile pe care ministerul le are în vedere în sensul reducerii acestor discontinuităţi, Sorina Pintea a invocat rezolvarea problemei taxei clawback şi a limitei de preţ pentru medicamente.

„Vom urgenta discuţiile privitoare la taxa de clawback. Noi am ajuns la o soluţie, dar asta trebuie acceptată de industria Farma şi de Big Farma şi de APMGR. În acest moment taxa de clawback este de 25%, este foarte mare. Categoric influentează. De aceea, asta va fi prima măsură pe care o vom lua de urgenţă. Apoi rediscutarea acestei limite de preţ. Preţul de referinţă generic, care de multe ori este mai mic decât cel mai mic preţ din cele 12 ţări” , a conchis ministrul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici