Ministerul Sănătăţii sesizează Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 după transfuzia greşită de la Spitalul CF2

Ministerul Sănătăţii a anunţat că va înainta Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 raportul de control în urma verificărilor de la spitalul CF2 în vederea analizei existenţei unor posibile fapte de natură penală, verificările arătând grave nereguli la unitatea sanitară.

841 afișări
Imaginea articolului Ministerul Sănătăţii sesizează Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 după transfuzia greşită de la Spitalul CF2

Ministerul Sănătăţii sesizează Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 după transfuzia greşită de la CF2 (Imagine Cristina Nichitus / Mediafax Foto)

Controlul dispus de Ministerul Sănătăţii la Spitalul CF2 din Capitală a arătat că nu există la nivelul secţiei de obstetrică-ginecologie o procedură pentru prescrierea analizelor în funcţie de tipul intervenţiei chirurgicale şi că, în cazul femeii care a primit o transfuzie greşită, în foaia de observaţie a acesteia nu a fost înscrisă efectuarea grupei sanguine ABO Rh(D), potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii remis vineri MEDIAFAX.

Totodată, Ministerul Sănătăţii atrage atenţia că identificarea pacientei a fost greşită înainte de recoltarea probelor de dinaintea transfuziei, iar, ca urmare a acestui lucru, proba de sânge a fost etichetată greşit. Mai mult, consimţământul informat privind transfuzia nu a fost semnat de către pacientă şi nu există dovezi că aceasta a fost informată cu privire la posibilitatea administrării transfuziei.

"Procedura de solicitare şi administrare a sângelui şi componentelor sanguine în blocul operator nu a fost respectată – nu s-a completat bonul cerere de sânge de către medicul prescriptor, nu s-a solicitat o nouă probă de sânge pretransfuzional, nu s-a consemnat în FOCG indicaţia de transfuzie şi monitorizarea pacientei. Controlul ultim pretransfuzional la patul bolnavului/bloc operator nu a fost efectuat, acest fapt fiind cauzat şi de inexistenţa la data producerii evenimentului a cardurilor specifice prin neachiziţionarea acestora de către spital. La data controlului cardurile specifice fuseseră achiziţionate şi controlul ultim pretransfuzional se poate efectua", se arată în comunicatul de presă al Ministerului Sănătăţii.

Totodată, oficialii instituţiei conduse de Vlad Voiculescu transmit că reacţia femeii, după ce i-a fost administrată transfuzia, nu a fost raportată de către medicul coordonator şi nici de medicul anestezist curant. De asemenea, nu a fost comunicată echipei chirurgicale eroarea.

"Fişele de post ale medicilor prescriptori şi ale asistenţilor medicali din secţii nu au consemnate explicit atribuţiile care le revin în activitatea transfuzională conform Ordinului MSP nr. 1224/2006. Au fost constatate înregistrări absente sau incomplete în FOCG a pacientei: indicaţia de transfuzie, diagnosticul de reacţie hemolitică posttransfuzională, momentul începerii/terminării transfuziei, persoana care a administrat/monitorizat transfuzia", se mai arată în documentul citat.

Ministerul Sănătăţii transmite că, deşi Spitalul CF2 deţine autorizaţie sanitară de funcţionare cu program de conformare, acesta a fost vizat sanitar în mod ilegal de către reprezentanţi ai Serviciului Medical al Ministerului Transporturilor.

Pentru abateri constatate la nivelul spitalului pe linie igienico-sanitară, sterilizare, gestionarea deşeurilor, au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 9.100 lei, iar raportul de control va fi înaintat Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 în vederea analizei existenţei unor posibile fapte de natură penală.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici