Ministerul Sănătăţii va primi, în următorii 3 ani, peste 4 milioane de euro pentru controlul tuberculozei

Ministerul Sănătăţii va primi, în următorii trei ani, de la Fondul Global de luptă împotriva SIDA, Tuberculozei şi Malariei, peste 4,3 milioane de euro pentru implementarea mai multor măsuri pentru controlul tuberculozei în România, dar şi pentru achiziţia unei părţi din medicamente.

74 afișări
Imaginea articolului Ministerul Sănătăţii va primi, în următorii 3 ani, peste 4 milioane de euro pentru controlul tuberculozei

Ministerul Sănătăţii va primi, în următorii 3 ani, peste 4 milioane de euro pentru controlul tuberculozei

În următorii 3 ani, Ministerul Sănătăţii va primi de la Fondul Global de Luptă împotriva SIDA, Tuberculozei şi Malariei peste 4,3 milioane de euro pentru implementarea mai multor măsuri care vizează controlul tuberculozei în România, dar şi achiziţia unei părţi din medicamentele utilizate în tratamentul pacienţilor cu tuberculoză multidrog rezistentă (MDR).

„Lupta împotriva tuberculozei continuă. Noul program de tranziţie ”Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România” pentru care am obţinut finanţare externă urmăreşte îmbunătăţirea controlului tuberculozei în ţara noastră şi vine în sprijinul intervenţiilor prevăzute în Strategia Naţională de Combatere a Tuberculozei. La nivel naţional, urmărim asigurarea unui acces cât mai bun la diagnosticare şi tratanment pentru toţi pacienţii afectaţi de această maladie”, a declarat Sorina Pintea, potrivit unui comunicat de presă.

În sursa citată se arată că partenerii Ministerului Sănătăţii în cadrul acestui program sunt Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Romanian Angel Appeal - din partea societăţii civile.

Cu banii primiţi, va fi evaluată şi revizuită Strategia Naţională de Control a Tuberculozei în România 2015-2020, dar şi extinsă până în 2025. De asemenea, va fi revizuită legislaţia naţională pentru achiziţia de medicamente şi teste de diagnostic pentru simplificarea şi debirocratizarea procedurilor.

Totodată, Ministerul anunţă că va fi elaborat Planul de bază pentru lanţul de aprovizionare şi va fi definită metodologia pentru gestionarea stocurilor şi estimarea nevoilor de medicamente şi teste de diagnostic.

“Cea mai importantă activitate din acest proiect o constituie reforma serviciilor medicale pentru pacienţii TB în sensul de inversare a piramidei serviciilor medicale şi de acordare a acestora cât mai aproape de pacient. Vrem ca aceste servicii să nu se mai focuseze, ca până acum, pe spitalizarea pacientului, ci mai degrabă să fie acordate în regim ambulatoriu, prin medicul de familie, prin dispensarele de tuberculoză şi de ce nu – poate chiar la domiciliul pacientului. Pentru această activitate colaborăm cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru a stabili noi criterii de spitalizare, noi criterii de acordare a serviciilor în ambulator, astfel încât până la finalizarea proiectului să avem un nou sistem şi poate un nou mecanism de finanţare al acestor servicii”, a mai spus Sorina Pintea.

Anul viitor va fi realizat un proiect pilot care va avea la baza noua metodologie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici