Ministerul Sănătăţii va propune ca sistemul de urgenţă să rămână exclusiv public

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Alexandru Rafila a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, la Târgu Mureş, că ministerul va propune, în proiectul noii legi a sănătăţii, ca sistemul de urgenţă să rămână exclusiv public, dar că Parlamentul are ultimul cuvânt în acest sens.

158 afişări
Imaginea articolului Ministerul Sănătăţii va propune ca sistemul de urgenţă să rămână exclusiv public

Ministerul Sănătăţii va propune ca sistemul de urgenţă să rămână exclusiv public (Imagine: Octav Ganea/Publimedia)

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Alexandru Rafila a declarat că în proiectul noii legi a sănătăţii, aflat în prezent în dezbatere publică, se va propune ca sistemul de urgenţă să rămână exclusiv public

Întrebat despre posibilitatea ca în sistemul de urgenţă să intre şi operatori privaţi, Rafila a precizat că ministerul nu agreează această idee, dar că Parlamentul are ultimul cuvânt în acest sens.

"Noi nu suntem dispuşi. Dar această lege va fi aprobată de Parlamentul României, nu de Ministerul Sănătăţii. Ministerul Sănătăţii este cel care va transmite proiectul legii, în forma pe care o discutăm cu dumneavoastră. Parlamentul României este cel care dezbate în comisiile de specialitate şi ulterior votează articolele acestei legi. Noi vă prezentăm punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii. Punctul de vedere este cel pe care dumneavoastră îl cunoaşteţi şi practic era conţinut în întrebarea pe care mi-aţi adresat-o - că sistemul de urgenţă rămâne public", a spus Rafila.

El a afirmat că în proiectul noii legi se prevede că operatorii privaţi vor avea acces pe piaţa asigurărilor de sănătate din banii publici doar după doi ani de la adoptarea acesteia.

Rafila a spus că, în prezent, aceştia pot oferi doar asigurări de sănătate facultative.

"Principiul acestei legi este de a organiza, practic, nişte case regionale de asigurări de sănătate. Case publice, care vor fi numite în final în momentul în care îşi vor defini statutul şi funcţionarea, case mutuale de asigurări de sănătate, la care asiguraţii sunt membri inclusiv în înfiinţarea acestor case de asigurări. (...) Această organizare probabil va dura doi ani, iar accesul operatorilor privaţi pe piaţa asigurărilor pentru asigurările din banii publici se va face după doi ani", a spus Rafila.

El a afirmat că persoanele care vor apela la aceste case private vor trebui să încheie asigurări atât pentru pachetul de bază de servicii medicale, cât şi un pachet facultativ de asigurări.

"Operatorii privaţi pot primi banii pentru acest pachet bazal cu condiţia ca aceia care se asigură să aibă şi o asigurare facultativă. Cei care merg la casele publice nu e nevoie să aibă pachet facultativ, pot avea doar plata pentru pachetul bazal de asigurări de sănătate. Dacă facem aşa, datorită faptului că asiguratorii privaţi au deja anumite circuite şi sunt mult mai competitivi pot să ajungă în situaţia să nu mai existe Casele publice. Or, interesul nostru e ca cetăţenii să aibă acces la casele publice, să aibă o garanţie a decontării serviciilor de sănătate şi acces la serviciile de sănătate", a spus Rafila, estimând că aproximativ 10-20 la sută din populaţie ar putea apela la aceşti asiguratori privaţi.

El a subliniat că un asigurator privat poate să-şi înceteze activitatea la un moment dat, dar Ministerul Sănătăţii trebuie să susţină sistemul public.

Secretarul de stat a spus că pachetul de bază ar trebui să se refere la servicii medicale pentru afecţiunile extrem de serioase, care pun în pericol viaţa şi mai puţin pentru afecţiuni minore.

El a precizat că din statisticile Ministerului Sănătăţii rezultă că circa 30 la sută din bugetul pentru medicamente compensate este folosit pentru reţete compensate extrem de ieftine, a căror valoare e de sub 10 lei, acesta fiind un motiv pentru care pentru afecţiuni mai grave nu se pot asigura sume corespunzătoare.

"Expectorantele în România se compensează în valoare de 20 de milioane de euro pe an. E mai bine să dăm aceşti bani unor pacienţi care au boli mai serioase. Dar sunt multe categorii care nu pot să-şi cumpere chiar şi aceste produse ieftine, pentru aceste categorii aceste servicii vor face parte dintr-un pachet social de servicii de sănătate şi vor fi acoperite din bugetul de stat", a spus el.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Alexandru Rafila a participat, luni, la Târgu Mureş, la conferinţa de dezbatere a proiectului de lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului de sănătate din România, activitate care face parte din proiectul de promovare derulat de Ministerul Sănătăţii în perioada 2-31 iulie 2012, în 14 oraşe din ţară.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

  

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici