Ministerul Sănătăţii vrea să deblocheze 2.766 de posturi, în a doua jumătate a lunii august

Ministerul Sănătăţii intenţionează să deblocheze, în a doua jumătate a lunii august, 2.766 de posturi din sistemul sanitar, dintre care 507 pentru medici, 1.218 pentru asistenţi medicali şi 928 pentru personalul auxiliar.

800 afișări
Imaginea articolului Ministerul Sănătăţii vrea să deblocheze 2.766 de posturi, în a doua jumătate a lunii august

Ministerul Sănătăţii vrea să deblocheze 2.766 de posturi, în a doua jumătate a lunii august (Imagine: Shutterstock)

În acest sens, Ministerul Sănătăţii (MS) a lansat, marţi, în dezbatere publică proiectul de Hotărâre de Guvern privind ocuparea posturilor vacantate după data de 1 ianuarie 2012 de personal de specialitate medico-sanitar, auxiliar sanitar şi personal de specialitate din compartimentele paraclinice medico-sanitare din unităţile sanitare din reţeaua MS şi unităţile sanitare al căror management a fost transferat la autorităţile administraţiei publice locale.

Din cele 2.766 de posturi care vor fi deblocate la nivel naţional, 507 sunt repartizate medicilor, 1.218 asistenţilor medicali şi 928 personalului auxiliar, printre care infirmieri, ambulanţieri şi brancardieri, a precizat Ministerul Sănătăţii într-un comunicat de presă.

"Este vorba de posturile care s-au vacantat după data de 1 ianuarie 2012, astfel încât ocuparea acestora nu determină un impact financiar suplimentar, deoarece sunt bugetate şi cheltuielile de personal aferente sunt prevăzute în bugetele de venituri şi cheltuieli aprobate", a declarat ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi.

Măsura va putea fi aplicată în a doua jumătate a lunii august, după ce proiectul de act normativ va încheia perioada de dezbatere publică şi va fi aprobat de Guvern.

Această măsură urmăreşte diminuarea deficitului de personal deja existent în sistemul sanitar, au precizat reprezentanţii MS.

Pe parcursul a trei ani, 21.216 posturi au fost vacantate. În prima jumătate a anului 2012 s-au vacantat 2.766 de posturi, astfel creându-se un spaţiu bugetar care permite ocuparea acestora pentru un segment absolut necesar al categoriilor profesionale care activează în unităţile sanitare, a adăugat MS.

În primăvara acestui an, Ministerul Sănătăţii a mai deblocat 500 de posturi în sistemul sanitar, atât în unităţile din reţeaua proprie, cât şi în cele care sunt administrate de autorităţile locale. Pentru aceste posturi, concursurile de angajare sunt în curs de desfăşurare.

Premierul Victor Ponta declara, în 13 iulie, că medicii trebuie scoşi de sub titulatura de bugetari, noţiune care a căpătat conotaţii negative în ultimii ani, el amintind şi comparaţia făcută de preşedintele suspendat Traian Băsescu referitoare la "omul gras şi omul slab", care, în opinia sa, este una de sorginte fascistă.

Ponta a arătat că medicii şi sistemul de sănătate în ansamblul său nu trebuie să suporte nişte constrângeri pe care restul sectorului bugetar le are de înfruntat.

"Dacă un medic este foarte bun, trebuie să poţi să-l plăteşti mai bine. Dacă ai nevoie, astăzi, de o asistentă sau de o femeie de serviciu, nu poţi să intri pe regulile cu unu la şapte (de angajare-n.r.), că astăzi ai nevoie. Mor oamenii în spital dacă nu-l angajezi. Noi am pus o haină rigidă pe sănătate unde este vorba de vieţi de oameni şi unde e vorba de luat decizii imediat", a apreciat Ponta.

Şeful Guvernului a precizat că spitatele rămân instituţii publice, dar cadrele medicale trebuie scoase de sub reglementarea rigidă aplicată ideii de bugetar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici