Ministrul Apărării a verificat gardul de la Deveselu

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a mers, luni, la Deveselu (Olt), unde s-a arătat mulţumit de "gardul de tip NATO" care împrejmuieşte baza militară, în condiţiile în care la ultima vizită a cerut înlocuirea acestuia întrucât era făcut din sârmă ghimpată.

229 afișări
Imaginea articolului Ministrul Apărării a verificat gardul de la Deveselu

Ministrul Apărării a verificat gardul de la Deveselu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministrul Mircea Duşă a vizitat baza militară de la Deveselu, survolând zona cu un elicopter al MApN pentru a inspecta gardul unităţii, dar şi drumul de patrulare care urmează să fie făcut în zonă.

Duşa a mers şi în interiorul bazei, spunând că este mulţumit că gardul care împrejmuieşte baza militară a fost schimbat, iar lucrările la acesta au fost finalizate, deşi termenul limită era 2014.

"Partea română asta avea datoria să facă, să asigure împrejmuirea bazei de la Deveselu cu un gard, dar şi să realizeze un drum de patrulare în perimetrul bazei. La ultima mea vizită aici am fost nemulţumit de tipul de gard folosit, am schimbat documentaţia şi am cerut înlocuirea cu un gard de tip NATO. Aşa cum vă spuneam, acum observ că acest gard s-a finalizat, suntem cu mult înainte de termen, acesta fiind estimat în cursul anului 2014, dar iată că s-a făcut. De asemenea, am vrut să verific calitatea drumului şi modul în care au fost realizate rigolele de scurgere a apelor pluviale. Gardul este realizat complet, la drum încă se lucrează, astfel încât în cel mai scurt timp lucrările părţii române să fie asigurate şi să poată veni americanii să realizeze partea lor de lucrări, la pavilioane şi la baza propriu-zisă", a declarat Duşa.

Întrebat când ar putea începe lucrările părţii americane, Duşa a răspuns că este posibil "chiar luna viitoare".

"Estimăm cât mai curând posibil, chiar luna viitoare. Partea americană ar putea începe lucrările la activităţile lor, în timp ce partea română va continua cu activităţile de iluminat, supraveghere video (n.r. - în zona gardului) şi al unor pavilioane", a precizat Duşa.

Duşa nu a menţionat când ar putea sosi primii militari americani şi nici unde ar putea locui, afirmând că aceasta nu este una dintre "prerogativele" părţii române.

După ce a vizitat baza militară, Mircea Duşa a mers la Primăria Deveselu, unde s-a întâlnit cu preşedintele Consiliului Judeţean, Paul Stănescu, şi cu primarul Ioan Aliman, discutând despre staţia de epurare şi alimentarea cu apă în comună, dar şi despre racordurile cu baza militară.

"Am discutat cu domnul presedinte şi domnul primar despre realizarea staţiei de epurare şi a alimentării cu apă, voi face demersuri şi la Ministerul Dezvoltării pentru a se acorda banii necesari pentru că este nevoie ca locuitorii din Deveselu, dar şi militarii să beneficieze de tot ce oferă aceste două proiecte", a spus Duşa.

La ultima vizită la baza militară de la Deveselu, ministrul Mircea Duşa s-a arătat nemulţumit de gardul care împrejumuieşte unitatea, acesta fiind făcut din sârmă ghimpată.

Compania americană KBR a anunţat, în luna iulie, că a obţinut un contract în valoare de 134 milioane dolari de la Corpul de Ingineri al Armatei americane în Europa pentru a construi instalaţiile primului sistem de apărare antirachetă în Europa, la Deveselu.

Potrivit acestui contract, KBR va muta structura unei clădiri de patru etaje, în care va fi instalat un radar, de pe Coasta de Est a Statelor Unite în România. De asemenea, firma anunţă că va construi în România diverse instalaţii şi infrastructura necesară susţinerii sistemului AEGIS, inclusiv drumuri, clădiri pentru asistenţă, comunicaţii, securitate şi utilităţi.

Lucrările includ construirea instalaţiei de lansarea rachetelor, clădirea pentru radarul Aegis, rezerve de carburant pentru generatoare, clădiri de comandament, stocare şi transmisiuni, construirea zonei de locuit şi crearea de sisteme de securitate fizică (intrări, perimetre).

România a acceptat instalarea pe teritoriul său a acestei baze, în cadrul scutului american antirachetă în Europa, în septembrie 2011. Baza ocupă un teren de aproximativ 175 de hectare şi în ea vor fi staţionaţi aproximativ 200 de militari şi tehnicieni americani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici