Ministrul de Interne a demisionat pe fondul scandalului intervenţiei de la Caracal/ Nicolae Moga, cel mai scurt mandat din istoria MAI

Ministrul de Interne, Nicolae Moga, a anunţat marţi că îşi dă demisia din funcţie pe fondul scandalului de la Caracal. Decizia surprinzătoare vine la doar şase zile de la numirea sa în funcţie şi depunerea jurământului, în condiţiile în care oficialul de la MAI trebuia să prezinte raportul anchetei intervenţiei poliţiştilor şi preluării apelurilor Alexandrei la 112.

8695 afișări
Imaginea articolului Ministrul de Interne a demisionat pe fondul scandalului intervenţiei de la Caracal/ Nicolae Moga, cel mai scurt mandat din istoria MAI

Anunţ de presă: Ministrul de Interne, Nicolae Moga, susţine o declaraţie de presă la Guvern

„În urma unei discuţii pe care am avut-o cu premierul am decis să mă retrag din funcţia de ministru de Interne. Retragerea din această demnitate trebuie văzută ca un nou început pentru minister. Toate aceste cercetări vor continua. Am încredere în oamenii oneşti şi profesionişti din minister. Îi mulţumesc doamnei premier pentru încredere şi trebuie ca astfel de evenimente să nu mai fie posibile pe viitor”, a spus Nicolae Moga.

Potrivit acestuia, decizia a fost luată pentru a „salva o parte din prestigiul puternic afectat” al Ministerului de Interne.

„Am luat această hotărâre pentru a salva o parte din prestigiul puternic afectat al acestei instituţii în urma activităţii deficitare a unor angajaţi ai săi care au fost destituiţi sau urmează să fie sancţionaţi. (...) În cele 6 zile în care am condus MAI. Am dispus toate controalele posibile pentru identificarea vinovaţilor în cazul tragediei de la Caracal. Toate aceste cercetări vor continua”, a mai precizat Moga.

Nicolae Moga, a depus, miercuri, jurământul în funcţia de ministru al Afacerilor Interne.

 

Moga, mandatul cel mai scurt din istoria MAI

Nicolae Moga este ministrul de Interne cu cel mai scurt mandat din istoria MAI, el ocupând această funcţie vreme de doar şase zile, după ce şi-a dat demisia marţi. Un mandat la fel de scurt a avut şi fostul lider PSD Liviu Dragnea, care a fost la conducere 12 zile.

Nicolae Moga a fost învestit în funcţia de ministru de Interne miercuri, 24 iulie, după ce Carmen Dan a demisionat din funcţie.

La primele declaraţii în calitate de ministru al Afacerilor Interne, Moga a precizat că nu şi-a dorit această funcţie însă, „dacă tot a fost să fie”, va încerca să facă lucrurile să meargă.

Însă, la o zi după ce oficial Moga a preluat funcţia, presa a început să relateze despre neregulile petrecute în cazul de la Caracal, când oamenii legii au eşuat în misiunea lor de a salva viaţa unei minore, care a sunat la 112 de trei ori.

Demiterile au început să curgă chiar de vineri, de la şeful Poliţiei Române, Ioan Buda, la prefectul judeţului Olt.

Ulterior, marţi, Moga a anunţat că se retrage din funcţie.

„În urma unei discuţii pe care am avut-o în această dimineaţă cu prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, am decis sa mă retrag din funcţia de ministru. Retragerea din această demnitate trebuie să fie văzută ca un nou inceput pentru Minister. În cele 6 zile în care a apărut MAI am dispus toate controalele posibile pentru identificarea vinovaţilor în cazul tragediei de la Caracal. Toate aceste cercetări vor continua, am încredere în oamenii Oneşti şi profesionişti din Minister, că vor reuşi sa ducă la bun sfârşit munca pe care am început-o împreună şi le multumesc pentru colaborare”, a spus Moga, într-o scurtă declaraţie de presă.

Acesta are, drept urmare, cel mai scurt mandat din istoria Ministerului.

Şi fostul lider PSD, Liviu Dragnea, a avut un mandat scurt, de doar 12 zile, în anul 2009.

Nicolae Moga este senator PSD de Constanţa, aflat la al treilea mandat şi vicepreşedinte al Biroului Permanent al Senatului României. Între 1996-2000, a fost preşedintele televiziunii Neptun Constanţa.

Nicolae Moga a început munca în 1977, în poziţia de şef lot la Energomontaj Turceni, iar din 1980 a fost şef de brigadă, coordonator lucrări de construcţii montaj ecluzele Năvodari şi Cernavodă - Energomontaj Năvodari. Între 1986 şi 1991, a fost director adjunct Management - Energomontaj CNE Cernavodă, sectorul Termocentrale Electrice, iar apoi a fost numit, între 1991 şi 1993, subprefect al judeţului Constanţa. De altfel, Nicolae Moga a mai deţinut funcţia de subprefect al judeţului Constanţa şi între 2003-2004.

Timp de patru ani de zile, respectiv între 1996 şi 2000, Nicolae Moga a fost preşedintele televiziunii Neptun Constanţa, post înfiinţat de Radu Mazăre şi deţinut de Gabriel Strutinsky, iar în 2008 a obţinut primul său mandat de senator în Parlamentul României, fiind apoi numit vicepreşedinte al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică si Siguranţă Naţională. În 2012, a mai obţinut un mandat de senator, iar acum se află la al treilea.

Crimele de la Caracal: Iohannis, Dăncilă şi membri ai Guvernului analizează cazul în şedinţa CSAT

Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă şi membri ai Executivului se vor reuni, marţi ora 13.00, la Cotroceni, în şedinţa CSAT, pentru a analiza raportul MAI şi date cu privire la crimele din Caracal.

Şeful statului a declarat duminică că va fi o discuţie foarte serioasă asupra aspectelor legate de cazul din Olt, precizând că Guvernul ar trebui să analizeze dacă nu cumva este autorul moral al tragediei.

„Nu mă voi pronunţa pe detaliile acestui caz până la finalizarea anchetei şi a rapoartelor pe care le vom discuta, în mod foarte serios, în CSAT. În mod normal, însă, nu ar fi trebuit să ajungem să discutăm un asemenea caz în CSAT. Şi resping abordarea politicianistă propusă de Guvernul României, care ar trebui să se gândească dacă nu cumva este autorul moral al acestei tragedii”, a afirmat Klaus Iohannis.

Preşedintele Iohannis a mai spus că va cere, în CSAT, premierului şi miniştrilor de Interne şi Justiţiei să găsească soluţii concrete.

„Există soluţii. La CSAT voi cere prim-ministrului, ministrului Justiţiei şi ministrului de Interne să identifice soluţii concrete, inclusiv dacă se impune, de modificare a legilor şi a procedurilor. În urma repetatelor intervenţii asupra legislaţiei penale şi procesuale penale, precum şi în contextul ultimelor acţiuni ale noilor instrumente inventate de PSD, s-a ajuns în situaţia în care cooperarea dintre poliţişti şi procurori se face deficitar, iar cel care suferă este cetăţeanul român. Dacă autorităţile nu au instrumente legale clare pentru combaterea eficientă a criminalităţii, acest lucru trebuie rezolvat rapid! Aceasta nu scuză şi nici nu justifică însă atitudinea celor implicaţi!”, a completat şeful statului.

Tot duminică, premierul Viorica Dăncilă a anunţat că urmează să prezinte ministrul de Interne Nicolae Moga raportul detaliat al celor întâmplate în cazul din Caracal.Cu o zi înainte, şeful Executivului a declarat că va cere în şedinţa CSAT de marţi să fie prezentat un raport „minut cu minut şi decizie cu decizie”, în cazul crimei din Caracal, începând cu momentul primului apel la 112 al Alexandrei.

Ionel-Sorinel Vasilca, director al STS, a anunţat, luni, că a înaintat preşedintelui Klaus Iohannis, demisia sa din funcţie. Demisia a fost înaintată pentru a nu afecta prestigiul instituţiei, a spus acesta.

Totodată, preşedintele Klaus Iohannis a luat act de demisia şefului STS.

Referitor la subiect, premierul a transmis, luni, că demisia directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale trebuia să vină încă din prima zi, după gestionarea defectuoasă a situaţiei din Caracal. Ea a afrimat că Sorinel Vasilca a dat dovadă de aroganţă, vorbind despre prejudiciile de imagine aduse instituţiei.

Alexandrei, fata de 15 ani sechestrată, violată şi ucisă la Caracal, a apucat să sune de 3 ori de pe telefonul agresorului, la 112. Poliţia a acuzat STS că a oferit târziu date legate de localizarea acesteia.

Luiza Melencu (18 ani) a dispărut în luna aprilie 2019, după ce a luat o maşină de ocazie. În acelaşi mod a dispărut Alexandra Măceşanu (15 ani). Suspectul a fost identificat abia vineri, după ce Alexandra a sunat de 3 ori la 112 pentru a-şi anunţa răpirea.

Suspectul principal din Caracal, Gheorghe Dincă, şi-a recunoscut, duminică, ambele crime, atât în cazul Alexandrei, cât şi al Luizei, a declarat avocatul din oficiu al bărbatului, pentru MEDIAFAX.

Procurorii au extins cercetările în cazul Dincă Georghe pentru omor calificat, au anunţat procurorii DIICOT duminică seara.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici