Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului: Un program important pentru actuala guvernare este reabilitarea clădirilor istorice

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Eduard Hellvig, a declarat, vineri, la Zalău, că un program important pentru actuala guvernare este cel de reabilitare a clădirilor istorice, în acest sens existând deja un parteneriat între Ministerul Dezvoltării şi cel al Culturii.

489 afișări
Imaginea articolului Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului: Un program important pentru actuala guvernare este reabilitarea clădirilor istorice

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului: Un program important pentru actuala guvernare este reabilitarea clădirilor istorice (Imagine: Darius Mitrache/Mediafax Foto)

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Eduard Hellvig, a afirmat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Zalău, că un program important pentru actuala Guvernare este cel de reabilitare a clădirilor istorice.

"Un program care este important pentru noi ţine de reabilitarea clădirilor istorice. Ardealul are o particularitate: există foarte multe clădiri excepţionale, care necesită o regândire, o reproiectare. Ca atare, eu cred că Guvernul trebuie să aibă ca prioritate - şi există deja un parteneriat între Ministerul Dezvoltării şi cel al Culturii - realizarea de proiecte de reabilitare a clădirilor istorice", a declarat Eduard Hellvig.

El a adăugat că municipiul Zalău este inclus în aceste proiecte.

"Pot să vă asigur că, în perioada în care voi fi ministru, Zalăul şi Sălajul vor fi aproape de sufletul meu şi vor fi o prioritate, nu doar pentru faptul că sunt din partea locului, ci şi pentru că merită mai mult decât a fost până acum", a declarat Eduard Hellvig.

Hellvig s-a aflat, vineri, la Zalău, pentru a vizita noul sediu al Centrului de Cultură şi Artă Sălaj, Clădirea Transilvania şi Sala Sporturilor, trei imobile unde au fost făcute, în ultimii trei ani, ample lucrări de reabilitare.

Lucrările la noul sediu al Centrului de Cultură şi Artă Sălaj, dar şi la alte două clădiri de patrimoniu naţional din oraş (Muzeul Judeţean de Istorie şi Galeriile de Artă "Ioan Sima") s-au desfăşurat în cadrul proiectului "Restaurarea patrimoniului istoric şi cultural al Consiliului Judeţean Sălaj", iniţiat de Consiliul Judeţean şi finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013. Valoarea totală a proiectului este de 25,4 milioane de lei, din care 85 la sută sunt fonduri nerambursabile asigurate prin POR, doi la sută reprezintă contribuţia CJ, iar diferenţa - fonduri din bugetul de stat.

Lucrările la Centrul de Cultură şi Artă Sălaj, fost Centru Militar Judeţean şi anterior garnizoana "General Dragalina", au început în 2009, termenul de finalizare fiind începutul lunii iunie 2012. Astfel, a fost înlocuit acoperişul, s-a instalat un sistem de încălzire neagresiv pentru importanţa arheologică şi arhitecturală a clădirii, s-au făcut amenajări exterioare şi interioare şi a fost salubrizat subsolul. În acest imobil vor avea sediul Centrul de Cultură şi Artă Sălaj, Ansamblul Folcloric "Meseşul" şi Şcoala Populară de Artă Zalău.

Clădirea, care datează de peste o sută de ani, păstrează structura arhitecturală iniţială, tâmplăria uşilor şi a geamurilor fiind din lemn stratificat.

Clădirea Transilvania este un imobil de patrimoniu din centrul Zalăului, ridicat la începutul secolului al XX-lea, care găzduieşte instituţii publice, săli de expoziţii şi firme. La Clădirea Transilvania, în 2012 va fi reabilitat corpul C, cu fonduri de la bugetul de stat, după ce în anii trecuţi au fost reabilitate corpurile A şi B. În acest an, vor fi refăcute pictura murală şi unele elemente arhitecturale din fosta sală de teatru orăşenesc, va fi amenajată o sală multifuncţională, va fi dotat întregul complex cu sistem anti-incendiu şi va fi pus în funcţiune un sistem de iluminat arhitectural.

Sala Sporturilor din Zalău se află şi ea în reabilitare şi modernizare, printr-un proiect iniţiat de Compania Naţională de Investiţii, a cărui valoare totală este de 2,7 milioane de lei. Antreprenorul în acest caz este SC Construcţii Erbaşu SA Bucureşti, iar subcontractor SC Sport Logistic SRL Bucureşti.

Lucrările de reabilitare şi modernizare a Sălii Sporturilor au început în septembrie 2011 şi aveau, iniţial, ca termen de finalizare luna februarie a acestui an. Ulterior, data de finalizare a investiţiei a fost amânată pentru luna august, ministrul Hellvig declarând că se va asigura ca nu vor exista probleme şi că data va fi respectată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici