Ministrul Educaţiei îi trimite pe profesori la ore: Rugăm cadrele didactice să ne ajute să putem finaliza acest an

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, face apel la profesori să se întoarcă la catedre de săptămâna viitoare, pentru ca toţi elevii să-şi poată susţine examenele de final de gimnaziu sau de liceu.

3960 afișări
Imaginea articolului Ministrul Educaţiei îi trimite pe profesori la ore: Rugăm cadrele didactice să ne ajute să putem finaliza acest an

Ministrul Educaţie îi trimite pe profesori la ore: Rugăm cadrele didactice să ne ajute să putem finaliza acest an

„Până acum am reuşit să ţinem sub control calendarul examenul naţionale. Am prelungit perioada de încheiere a mediilor până pe 9 iunie, iar perioada de înscriere la bac tot până pe 9 iunie. Evaluarea naţională începe pe 19 iunie. E foarte important, pentru a putea rămâne în acest calendar, să ne întoarcem cu toţii în sălile de clasă săptămâna viitoare. În contextul în care acest lucru nu se va întâmpla, va trebui să ne gândim la prelungirea perioadei de închidere a situaţiei scolare şi reprogramnări ale examenelor naţionale. Având în vedere importanţa ca toţi elevii să-şi poată susţine examenele de final de gimnaziu sau de liceu, rugăm cadrele didactice să ne ajute să putem finaliza acest an în bune condiţii”, spune Ligia Deca.

Ea precizează că numărul elevilor de clasa a 8-a este de aproximativ 183.000, miar al celor care termină liceul este de circa 142.000.

„Pentru aceste sute de mii de elevi avem nevoie să ne întoarcem la şcoală”, adaugă Deca.

„La propunerea reprezentanţilor sindicatelor, porin OUG 53/2023, garantăm o creştere de 1000 de lei brut pe lună pentru personalul didactic şi didactic auxiliar şi de 400 de lei pentru personalul nedidactic. Ca mesaj - toate salariile de bază cresc, niciun salariu nu scade. (...) Tot în cursul zilei de ieri au apărut şi alte informaţii care nu sunt adevărate. O primă astfel de informaţie a fost legată de avizul Consiliului Legislativ, care a fost unul favorabil. De asemenea, nu există nicăieri sintagma neconstituţională. (...) O altă informaţie falsă care s-a propagat în spaţiul public exte aceea că salariile vor scădea. (...) Asta se va resimţi în venitul net. Mai mult, sporurile se aplică pe această bază mărită”, explică ministrul Educaţiei.

Ea a prezentat sporurile personalului din Educaţie, printre care gradaţia de merit, învăţământ special, spor pentru dirigenţie, spor pentru învăţământ simultan, indemnizaţia pentru zonele izolate şi spor de suprasolicitare neuroprihică.

„E important să nu vorbim doar de veniturile de bază. Ca o informaţie suplimentară, saliul mediul din Educaţie creşte până spre 8500 de lei brut. Acest salariu e în acest moment mai mare decât salariul mediu brut”, mai spune Deca.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
deca,
grevă,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici