Ministrul Educaţiei vrea ca elevii să citească la şcoală timp de 20 de minute în fiecare zi

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a transmis, joi, o Scrisoare deschisă către toţi profesorii, în care le solicită ca fiecare copil să lectureze, zilnic, 20 de minute la şcoală, solicitând educatoarelor să le citească celor mici din cărţi potrivite, iar mai apoi să încurajeze întrebările.

741 afișări
Imaginea articolului Ministrul Educaţiei vrea ca elevii să citească la şcoală timp de 20 de minute în fiecare zi

Ministrul Educaţiei vrea ca elevii să citească la şcoală 20 de minute zilnic

Ministrul Educaţiei susţine, în documentul transmis joi, că toţi profesorii trebuie să se asigure că fiecare elev înţelege noţiunile predate, pentru că „un copil care înţelege ce se aşteaptă de la el poate să dea răspunsuri mai bune, poate să meargă bucuros la şcoală”.

În plus, Anisie este de părere că lectura şi discuţiile pe marginea celor citite sunt „cei mai buni prieteni pe drumul dezvoltării gândirii critice”.

Totodată, sursa citată le cere şi părinţilor să le citească 20 de minute, în fiecare zi, copiilor.

Mai jos, redăm integral scrisoarea deschisă a ministrului:

„Mă adresez dumneavoastră ca părinte, profesor şi ministru al educaţiei şi cercetării.

Întreaga mea carieră profesională a fost şi este dedicată şcolii şi consider că nimic nu se compară cu strălucirea din ochii unui copil care înţelege, întâia dată, cum se transformă literele în cuvinte, cuvintele în înţeles.

De Ziua Culturii Naţionale, sub semnul lui 2020, la Ateneul Român, am lansat invitaţia pentru a readuce lectura în practica de la clasă şi în familii, ca o experienţă care să îi ajute pe copii să înţeleagă mai bine lumea în care trăiesc. Propunerea mea este ca în toate şcolile din România fiecare copil să citească 20 minute pe zi. Totodată, îi invit pe părinţi şi bunici să citească sau să-i sprijine pe copii să citească încă 20 de minute şi, dacă este posibil, să discute împreună despre cele citite.

Mă adresez tuturor pentru că am încredere în toţi profesorii, nu numai în profesorii de limbă şi literatură română, arte şi ştiinţe sociale. Gândul meu este şi către profesorii de ştiinţe sau matematică. Îmi doresc ca fiecare dintre dumneavoastră să se asigure că fiecare elev înţelege noţiunile predate şi cerinţele temelor primite, indiferent de disciplină. Un copil care înţelege ce se aşteaptă de la el poate să dea răspunsuri mai bune, poate să meargă bucuros la şcoală.

Lectura şi discuţiile pe marginea celor citite sunt cei mai buni prieteni pe drumul dezvoltării gândirii critice şi în construirea de sine, din prima zi a parcursului educaţional. Astfel, pentru cei mai mici, le solicit educatoarelor să le citească copiilor din cărţi potrivite. Să îi încurajeze să întrebe, să aibă răbdare cu ritmul lor de înţelegere, să le dea timp pentru mirări şi pentru ca aceştia să îşi imagineze lumile descrise în cărţi.

Invitaţia mea de astăzi este şi pentru realizarea unei punţi, prin lectură, între părinţi şi profesori. Nu există o şcoală de părinţi, însă eu ştiu că cititul împreună răspunde nevoii atât de mari a copiilor de a fi împreună cu părinţii. Dăruiţi timp, măcar 20 de minute pe zi, copiilor dumneavoastră, citindu-le! Nu costă mult şi nu necesită pregătiri şi energii deosebite. Iar copiii vor preţui mereu aceste clipe.

Îmi doresc ca lectura să fie o prioritate în înţelegerea lumii şi a sinelui, dar, pentru aceasta, am nevoie de ajutorul dumneavoastră. De azi, ştiu că putem reuşi, 20 de minute la şcoală şi 20 de minute acasă. Împreună”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici