Ministrul Educaţiei vrea învăţământ obligatoriu de la cinci ani. A doua limbă străină, din clasa a III-a

Învăţământul obligatoriu de la vârsta de cinci ani ar putea intra în vigoare în cel mult doi ani de zile, în acelaşi interval de timp pregătindu-se şi coborârea vârstei la care va fi introdusă a doua limbă străină, de la clasa a V-a la clasa a III-a, a anunţat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

1039 afișări
Imaginea articolului Ministrul Educaţiei vrea învăţământ obligatoriu de la cinci ani. A doua limbă străină, din clasa a III-a

Ministrul Educaţiei vrea învăţământ obligatoriu de la cinci ani. A doua limbă străină, din clasa a III-a (Imagine: Catalin Abagiu/Mediafax Foto)

Ministrul Educaţiei a spus marţi, la dezbaterea "Aplicarea Strategiei de guvernare în educaţie a USL - o şansă pentru salvarea şcolii româneşti!", organizată de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), că în cadrul ministerului este analizată ideea de a coborî la cinci ani vârsta la care învăţământul este obligatoriu.

"Este doar o idee analizată la nivelul ministerului, nu este o propunere înaintată Guvernului şi nici nu intenţionăm să o înaintăm acum, dar estimarea noastră este că în cel târziu doi ani de zile va trebui să coborâm vârsta la care copilul să fie integrat obligatoriu într-un învăţământ formal, respectiv să existe obligativitatea de a parcurge cel puţin grupa mare la grădiniţă. Sunt state în UE care încep învăţământul obligatoriu la patru ani şi sunt state care au învăţământul obligatoriu la trei ani. De ce contează acest lucru? Pentru că, cu cât îl antrenezi mai bine pe copil, îl pregăteşti, de fapt, pentru viaţa şcolară", a explicat Pricopie.

Demnitarul a mai spus, cu acelaşi prilej, că o astfel de măsură nu necesită pregătiri speciale în infrastructură, pentru că 98 la sută dintre copii merg deja la grădiniţă la vârsta de cinci ani.

"Acolo unde ai 98 la sută, poţi să mai aduci doi la sută. Este vorba de un semnal foarte puternic pe care trebuie să îl dăm societăţii - să-şi ducă copiii la şcoală. (...) Dacă suntem părinţi responsabili, încet-încet le formezi anumite deprinderi şi îi pregăteşti pentru şcoală", a mai arătat ministrul Educaţiei.

Remus Pricopie a mai spus că, potrivit studiilor, o limbă străină se învaţă mult mai uşor pe grupa de vârstă trei-opt ani, decât de la opt ani în sus, şi din acest motiv a fost coborâtă vârsta la care se introduce prima limba străină ca limbă obligatorie şi se urmăreşte coborârea vârstei şi pentru introducerea celei de-a doua limbi străine.

"Vom coborî, în unul sau doi ani, vârsta la care începe a doua limbă străină, adică de la clasa a V-a la clasa a III-a, astfel încât, şi pe această componentă, să pregătim copiii noştri pentru ceea ce au de făcut în următoarele decenii", a declarat Pricopie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici