Ministrul interimar al Educaţiei: Camerele de supraveghere vor fi menţinute în şcoli

Camerele de supraveghere vor fi menţinute în şcoli, a declarat, joi, ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, precizând că speră ca în 2012 toate unităţile de învăţământ să aibă sisteme de supraveghere.

627 afișări
Imaginea articolului Ministrul interimar al Educaţiei: Camerele de supraveghere vor fi menţinute în şcoli

Ministrul interimar al Educaţiei: Camerele de supraveghere vor fi menţinute în şcoli (Imagine: Cprian Sterian/Mediafax Foto)

Întrebat despre intenţia de a renunţa la sistemele video de supraveghere din şcoli, Liviu Pop a spus că Ministerul Educaţiei nu a avut niciodată intenţia să scoată camerele video din şcoli.

"Am susţinut întotdeauna că programul antiviolenţă prevede şi aceste camere de supraveghere în şcoli", a precizat Liviu Pop.

El a adăugat că speră ca în 2012 să fie în toate şcolile camere de supraveghere.

Premierul Victor Ponta i-a solicitat ministrului interimar al Educaţiei, Liviu Pop, să menţină camerele de supraveghere la bacalaureat, precizând că acestea nu vor fi eliminate nici acum şi nici în viitor.

Prezent luni seară la Gândul Live, ministrul Educaţiei Liviu Pop a anunţat că, în 2012, la bacalaureat, vor fi folosite camere de supraveghere, însă, începând cu 2013, ele ar putea să fie scoase. Supravegherea la bacalaureat ar urma să fie făcută, în acest caz, de voluntari.

"Mă gândesc la o metodologie de bacalaureat anul viitor care să nu prevadă camere de luat vederi în sălile de clasă. Să vină voluntarii să se implice mai mult, studenţii, ONG-urile care vor să asigure transparenţa. Nu cred că în România trebuie să mergem pe premisa că profesorul are intenţia sau interesul să nu facă dreptate şi să supravegheze corect. Cred că am depăşit această barieră", a spus Liviu Pop.

Ministrul a precizat că la examenul de bacalaureat din 2012 camerele vor fi menţinute şi vor funcţiona în toate sălile de clasă. De asemenea, a spus el, vor fi orientate către elev.

Peste 4.000 de cazuri de cazurilor de violenţă, consum de alcool, discriminare şi furturi au fost înregistrate din martie până în mai în şcolile din România, a anunţat, marţi, Ministerul Educaţiei.

Având în vedere numărul mare de incidente violente raportate în şcoli în ultima perioadă, Ministerul Educaţiei va elabora un Plan Naţional de Acţiune pe termen mediu şi lung în vederea prevenirii şi combaterii acestui fenomen.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu, a declarat, pentru MEDIAFAX că elevi care provin din familii dezorganizate sau "copii de bani gata" sunt, de cele mai multe ori, implicaţi în cazurile de violenţă în şcoală, iar sancţiunile ar trebui înăsprite, pentru că dascălilor le este uneori frică să intervină.

Liderul sindical crede că amplasarea unor camere de supraveghere în şcoli ar putea fi utilă, menţionând că acum paza trebuie asigurată de către cadrele didactice, fiecare unitate de învăţământ fiind obligată să asigure în pauze supravegherea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici