Ministrul Justiţiei: Angajaţii din penitenciare primesc drepturile salariale/ Sindicalişti: Dimpotrivă, lucrătorii nu banii

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, anunţă că angajaţii din penitenciare îşi primesc drepturile salariale, după ce a intrat în vigoare Ordinul pentru plata orelor suplimentare pentru toţi lucrătorii din sistem. Prin acest Ordin, se creează baza legală pentru munca suplimentară din 2019-2020.

599 afișări
Imaginea articolului Ministrul Justiţiei: Angajaţii din penitenciare primesc drepturile salariale/ Sindicalişti: Dimpotrivă, lucrătorii nu banii

Ana Birchall: Angajaţii din penitenciare primesc drepturile salariale. Ordinul de ministru, în vigoare

„Ordinul Ministrului Justiţiei pentru plata orelor suplimentare de care vor beneficia toţi angajaţii din sistemul penitenciar a intrat în vigoare, în 19 iunie 2019, prin publicarea în Monitorul Oficial. Prin acest ordin, se creează baza legală pentru plata majorării de 75% din salariul de funcţie pentru munca suplimentară prestată în perioada 2019-2021 peste programul normal de lucru de către funcţionarii publici cu statut special din sistemul penitenciar şi din Ministerul Justiţiei. De asemenea, se continuă acordarea majorării pentru lucrări de excepţie sau misiuni speciale categoriilor de personal menţionate mai sus şi în anul 2019”, se arată într-un comunicat al Ministerului Justiţiei.

Potrivit sursei citate, demersul este rezultatul discuţiilor purtate cu reprezentanţii sindicatelor din sistemul penitenciar.

„Lucrătorii din penitenciare îşi primesc drepturile salariale. (...) Mulţumesc, cu această ocazie, reprezentanţilor sindicatelor din sistemul penitenciar pentru modul onest în care au participat la un dialog constructiv, în scopul identificării soluţiilor care să deblocheze o situaţie ce trena din păcate de foarte mult timp, iar angajaţii să îşi primească aceste drepturi salariale. Guvernul României îşi îndeplineşte astfel o promisiune făcută lucrătorilor din sistemul penitenciar”, a declarat ministrul Justiţiei, Ana Birchall, în comunicatul menţionat.

Sindicaliştii din penitenciare, către Birchall: Dimpotrivă,lucrătorii nu primesc drepturile salariale

Sindicaliştii din penitenciare anunţă că ordinul semnat de ministrul Ana Birchall privind plata orelor suplimentare a angajaţilor din sistem a fost aprobat cu întârziere şi conţine prevederi ilegale şi discriminatorii. Prin Ordin. Birchall a precizat că aceştia îşi primesc drepturile salariale.

„Plata orelor suplimentare este încă suspendată, iar ordinul ministrului este aprobat cu întârziere si conţine prevederi ilegale şi discriminatorii. (...) Fundamentul acordării dreptului la plata orelor suplimentare este Legea cadru a salarizării personalului bugetar. Ordinul 2588/2019 la care se face referire in comunicat nu crează baza legală aşa cum în mod eronat se afirmă, acesta fiind în realitate aprobat cu o întârziere de peste 6 luni”, arată Sorin Dumitraşcu, liderul Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, actul normativ amintit include o prevedere care a fost declarata ilegală (Hotărâre Tribunal Bucuresti 1341/2019) de către instanţa de judecată de fond, fiind preluată în aceeaşi formă din proiectul anterior, „în pofida observaţiilor transmise de către FSANP în procedura de transparenţă decizională”.

„Ordinul ministrul Justiţiei introduce o procedura discriminatorie faţă de angajaţii din penitenciare la acordarea majorării pentru lucrări de excepţie şi misiuni speciale, personalul din aparatul Ministerului Justiţiei putând să ceară direct majorarea, spre deosebire de angajaţii din penitenciare care trebuie să fie propuşi. Plata orelor suplimentare este încă suspendată din lipsa bugetului pentru anul în curs, iar plata celor peste 1 milion de ore suplimentare nerecuperate nici măcar nu a fost luată în discuţie, nefiind considerată probabil o problemă urgentă”, mai spune Dumitraşcu.

În comunicat se mai arată că ordinul semnat de ministruj Justiţiei nu reprezintă „o promisiune respectată”, deoarece a fost aprobat cu întârziere şi cu „ignorarea unor vicii de legalitate şi cu introducerea unor prevederi discriminatorii pentru personalul care lucrează în penitenciare raportat la personalul din aparatul de lucru al Ministerului Justiţiei, în realitate plata fiind suspendată din lipsa resurselor financiare”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici