Ministrul Justiţiei, despre persoanele cercetate care au funcţii publice: Constituţia trebuie modificată

Ministerul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, vineri, după şedinţa CSM, referitor la persoanele cercetate penal care ocupă funcţii publice, că legea fundamentală a ţării ar trebui schimbată, fără a preciza în ce fel ar trebui făcută modificarea.

1938 afișări
Imaginea articolului Ministrul Justiţiei, despre persoanele cercetate care au funcţii publice: Constituţia trebuie modificată

Ministrul Justiţiei, despre persoanele cercetate care au funcţii publice: Constituţia trebuie modificată

"Aţi văzut în direct discursul fiecăruia dintre noi. Inclusiv eu am luat o anumită poziţie cu privire la anumite referinţe. Da. Constituţia trebuie modificată. Am fost judecător 10 ani, au fost numeroase decizii interpretative ale Curţii Constituţionale, care au clarificat anumite prevederi. Din moment ce decizia curţii interpretativă a clarificat - parţial - anumite prevederi din Constituţie. Înseamnă că la o revizuire acele decizii vor fi luate în considerare şi se va impune modificarea", a declarat ministrul Justiţiei, întrebat fiind dacă persoanele cercetate penal ar trebui să ocupe funcţii publice.

Afirmaţiile au venit în contextul în care preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat, vineri, la şedinţa CSM, că urmărite penal sau judecate nu au ce căuta în conducerea statului, precizând că ar trebui introdus principiul integrităţii în Constituţie.

"În general, a apărut aşa un entuziasm de a discuta în spaţiul public ce se întâmplă în sistemul de justiţie. Având în vedere că avem câteva persoane condamnate penal, urmărite penal, judecate penal, nu e de mirare. Am afirmat în repetate rânduri şi o să mai afirm că astfel de persoane nu au ce căuta în conducerea statului fiindca dintr-un interes personal evident vor fi tot timpul tentate să pună sub semnul întrebării sistemul de justiţie, justiţia, judecătorii, procurorii, dăunând grav statului, încrederii cetăţeanului în stat şi în justiţie. Sistemul electoral a fost aşa contruit ca accesul acestor persoane a fost posibil, nu putem să negăm accesul acestor persoane la funcţii înalte în stat. Personal, sunt convins că dacă ne-am apuca odată să rediscutăm Constituţia, este obligatoriu să introducem principul integrităţii chiar în Constituţie", a declarat preşedintele României la CSM.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici