Ministrul Liviu Pop s-a întâlnit cu omologul său din Ucraina: Restrângerea drepturilor nu reflectă ambiţiile europene

Ministrul Educaţiei Naţionale, Liviu-Marian Pop, a avut miercuri, la Kiev, o întrevedere cu ministrul Educaţiei şi Ştiinţei din Ucraina, Lilia Grinevich, la invitaţia părţii ucrainene, vizita având loc în contextul adoptării noii Legi a invăţământului, conform unui comunicat de presă.

760 afişări
Imaginea articolului Ministrul Liviu Pop s-a întâlnit cu omologul său din Ucraina: Restrângerea drepturilor nu reflectă ambiţiile europene

Ministrul Liviu Pop s-a întâlnit cu omologul său din Ucraina: Restrângerea drepturilor nu reflectă ambiţiile europene

Noua Lege a educaţiei, adoptată în Ucraina, luni seara, limitează predarea în limbile minorităţilor naţionale

„Ministrul Liviu Marian Pop şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la situaţia şcolilor şi liceelor cu predare în limba română din Ucraina şi a solicitat menţinerea drepturilor existente pentru etnicii români la nivelul anterior promulgării legii. Cu acest prilej, a atras atenţia asupra necesităţii de a asigura protecţia, la standarde internaţionale, a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, în particular a minorităţii române din Ucraina, aşa cum a fost cerută şi de Parlamentul României în Declaraţia nr. 2/2017 referitoare la adoptarea Legii Educaţiei în Parlamentul de la Kiev”, conform comunicatului de presă transmis de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN).

În acelaşi timp, ministrul român a solicitat omologului său explicaţii cu privire la modul în care autorităţile ucrainene văd implementarea legii fără a afecta implicit învăţământul în limba maternă - română, arătându-şi dezamăgirea că dialogul şi consultările cu reprezentanţii minorităţii române din Ucraina nu s-au concretizat în prevederi care să asigure un învăţământ de calitate în limba maternă.

„În aprecierea noastră, obiectivul consolidării învăţării limbii oficiale a statului ucrainean ar fi putut fi atins prin modalităţi mai puţin restrictive şi intruzive în ceea ce priveşte drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale din Ucraina, în mod specific prin consolidarea componentei învăţării limbii ucrainene în sistemul educaţional actual şi în reţeaua actuală de şcoli ale minorităţilor”, a afirmat ministrul Liviu Marian Pop.

În cadrul discuţiilor ministrul român al Educaţiei a reiterat solicitarea României ca autorităţile de la Kiev să ceară opinia Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), Consiliului Europei şi Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorităţi Naţionale, respectarea standardelor internaţionale şi a angajamentelor asumate de Ucraina fiind extrem de importantă. Acesta a asigurat partea ucraineană de întreaga disponibilitate de a efectua vizite comune în şcoli cu predare în limba română din Odesa, Cernăuţi şi Transcarpatia pentru a vedea nemijlocit modalitatea de aplicare a noului act normativ.

„Reforma educaţiei este esenţială pentru modernizarea unei societăţi, însă restrângerea unor drepturi existente, iar aici vorbim concret de drepturile etnicilor români, nu reflectă spiritul şi ambiţiile europene ale Ucrainei”, a conchis ministrul Liviu Marian Pop.

Preşedintele Ucrainei a promulgat Legea educaţiei, adoptată de Parlament (Rada Supremă) pe 5 septembrie. Adoptarea acestei legi va permite reformarea sistemului educaţional din Ucraina, îmbunătăţind calitatea şi competitivitatea generaţiei tinere, anunţă Preşedinţia Ucrainei într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.

„Aceasta este una dintre cele mai importante reforme”, a transmis Petro Poroşenko, observând că legea consolidează rolul limbii ucrainene în procesul educaţional.

În acelaşi timp, Petro Poroşenko a evidenţiat importanţa respectării cu stricteţe a drepturilor minorităţilor din Ucraina”, precizează Preşedinţia de la Kiev.

Ucraina a demonstrat şi continuă să demonstreze că are o abordare privind drepturile minorităţilor conformă cu obligaţiile internaţionale, compatibilă cu standardele europene, un exemplu pentru ţările vecine”, a subliniat Petro Poroşenko.

Preşedintele Ucrainei a cerut Ministerului de Externe şi Ministerului Educaţiei să iniţieze consultări cu partenerii europeni, inclusiv cu reprezentanţii Consiliului Europei, pe tema educaţiei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici