Ministrul Muncii poartă discuţii cu oficialii germani pe tema drepturilor cuvenite lucrătorilor români

Raluca Turcan anunţă discuţii pentru drepturile românilor care muncesc în Germania cu ambasadorul acestei ţări în România, Peer Gebauer: „Am primit asigurări că eforturile pentru remedierea problemelor vor creşte în perioada următoare”.

863 afișări
Imaginea articolului Ministrul Muncii poartă discuţii cu oficialii germani pe tema drepturilor cuvenite lucrătorilor români

Sursa foto: Mediafaxfoto

Raluca Turcan scrie pe Facebook că a avut, luni, o întâlnire de lucru cu Peer Gebauer, ambasadorul Germaniei în România.

„Având în vedere că 80% din muncitorii sezonieri străini din Germania sunt români, am repus pe agenda discuţiilor îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi de muncă pentru aceşti lucrători.

Cei mai mulţi sezonieri români din Germania lucrează în agricultură, industria cărnii, construcţii, transport şi logistică, gastronomie, hoteluri, curăţenie şi îngrijire la domiciliu. Problemele comune acestor domenii ţin în special de modul de redactare a contractelor de muncă, care trebuie să fie şi în limba română, de plata drepturilor salariale, de condiţiile de muncă sau de locuit. Am primit asigurări din partea Excelenţei Sale că munca lucrătorilor români este apreciată şi este esenţială pentru multe sectoare de activitate din Germania”, scrie Turcan.

În plus, având în vedere că pentru lucrătorii sezonieri din agricultură angajatorii plătesc doar o asigurare medicală, nu şi asigurare socială, Turcan a propus introducerea acestui beneficiu pentru sezonierii români care lucrează în agricultură în Germania.

„Mulţi lucrători români merg în fiecare an să muncească temporar în agricultură şi, în lipsa asigurării sociale, perioadele respective nu se vor regăsi în asigurările de pensii, ceea ce va influenţa negativ stagiul de cotizare, respectiv dreptul de pensie. Discuţia de azi a vizat şi situaţia lucrătorilor români din abatoare. Din cei 160.000 de lucrători străini din această industrie, peste jumătate sunt cetăţeni români. Deşi aceştia au fost preluaţi de către marii angajatori din industria cărnii, fiind eliminaţi intermediarii şi multe din problemele care apăreau în acest fel, salariul a rămas la nivelul celui avut la firma intermediară. Am primit asigurări că toate problemele semnalate în cadrul întâlnirii de astăzi sunt în atenţia autorităţilor germane şi că eforturile pentru remedierea lor vor creşte în perioada următoare”, îşi încheie postarea ministrul interimar al Muncii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici