Ministrul ungar de Externe Szijjarto Peter în România: Conflictul din Valea Uzului să se rezolve pe un plan diplomatic

Ministrul ungar de Externe, Szijjarto Peter, susţine că Ungaria ar dori ca problema conflictului de la Cimitirul din Valea Uzului să se rezolve pe un plan diplomatic, pe un plan profesional, încurajând negocierile şi întâlnirile între comisii profesionale.

803 afișări
Imaginea articolului Ministrul ungar de Externe Szijjarto Peter în România: Conflictul din Valea Uzului să se rezolve pe un plan diplomatic

Ministrul ungar de Externe Szijjarto Peter: Conflictul din Valea Uzului să se rezolve pe un plan diplomatic, încurajăm negocierile

Szijjarto Peter a declarat, luni, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, la Aeroportul Arad, că ar dori ca şi România şi Guvernul de la Bucureşti să aibă o atitudine mai pozitivă faţă de comunitatea maghiară din România.

„Am dori ca conflictul din Valea Uzului din ultima vreme, care s-a declanşat, să se rezolve pe un plan diplomatic, pe un plan profesional, şi încurajăm ca aceste negocieri şi întâlniri să aibă loc între cele două comisii profesionale şi ca Guvernul din România să contribuie la acest fapt. (...) Considerăm că acum este foarte important să avem o relaţie bilaterală foarte stabilă şi de încredere pentru că, împreună, România şi Ungaria putem să avem un rol foarte important în regiune, în Europa Centrală şi de Est. (...) Ungaria consideră, în continuare, foarte importantă relaţia dintre cele două ţări, ca aceasta să fie stabilă, şi avem încredere că, şi în continuare, putem să avem această relaţie bazată pe respect reciproc. Avem încredere că dacă întărim comunitatea maghiară care trăieşte în România, va contribui şi ea la relaţia dintre cele două ţări, ca aceasta să fie una stabilă şi de parteneriat strategic. Am dori ca şi România şi Guvernul din România să aibă o atitudine mai pozitivă spre comunitatea maghiară din România”, a spus Szijjarto.

În opinia diplomatului ungar, comunitatea maghiară din România este un element pozitiv, pe care şi Ungaria îl finanţează şi îl consideră ca fiind un fapt care întăreşte relaţia dintre cele două ţări.

„Avem metode financiare şi culturale cu care întărim această comunitate şi am dori ca şi Guvernul din România să facă acelaşi lucru”, a subliniat ministrul ungar de Externe.

Acesta a precizat că şi a treia fază a programului de dezvoltare economică din Ardeal, din Secuime, din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş a avut un succes imens, fiind vorba despre 5.991 de proiecte care primesc o finanţare în valoare de 21,4 miliarde de forinţi din partea Ungariei.

„Având în vedere acest succes am căzut de acord cu Kelemen Hunor ca a patra fază a acestui program va fi organizată în judeţele din Partium şi vom anunţa proiectele în luna noiembrie. Până atunci cădem de acord ce domenii sunt importante pentru această regiune din România şi au nevoie de dezvoltare. Despre proiectele pentru judeţele din Partium ţinem cont de sugestia lui Kelemen Hunor, ce are exact nevoie comunitatea”, a menţionat Szijjarto Peter.

Ministrul ungar a precizat că, în ceea ce priveşte relaţia cu Guvernul României, lista problemelor care nu sunt rezolvate este mai lungă decât a celor rezolvate.

„Desigur, există elemente pozitive, şi ne bucurăm că Liceul Catolic de la Târgu Mureş şi-a început activitatea, am avea nevoie de o atitudine pozitivă. Acum am prezentat o listă cu probleme actuale şi dacă la câteva s-ar găsi rezolvarea, am fi mult mai înainte cu aceste relaţii bilaterale. (...) Dacă există voinţă politică, atunci avem poveşti de succes. Dacă noi, Ungaria, am reuşit să avem cu Serbia o relaţie stabilă şi de încredere, şi cu Slovacia avem o relaţie foarte bună de cooperare, de ce nu am avea şi cu România?”, s-a întrebat Szijjarto.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, s-a declarat convins, în aceeaşi conferinţă de presă, că o colaborare bună între România şi Ungaria va avea un efect bun, pozitiv pentru comunitatea maghiară din România, dar în acelaşi timp are rezultate bune atât pentru români cât şi pentru maghiarii din ambele ţări.

„Printr-o astfel de colaborare, atât România cât şi Ungaria vor fi mai puternice în regiune. Sunt convins că maghiarii din România, ca şi românii, vor o ţară mai bună, mai performantă şi aşteaptă respect din partea statului român, din partea majorităţii, şi oferă respect, pentru că respectul trebuie să fie reciproc”, a spus Kelemen.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici