Ministrul Varga, despre o lucrare de îndiguire: "O bătaie de joc. Un milion de euro aruncaţi pe malul râului"

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, a declarat, în Mehedinţi, că o lucrare de îndiguire de-a lungul râului Coşuştea, în comuna Şişeşti, care ar fi trebuit terminată în 2011, este "o bătaie de joc" şi că aproape un milion de euro au fost aruncaţi pe malul râului".

454 afișări
Imaginea articolului Ministrul Varga, despre o lucrare de îndiguire: "O bătaie de joc. Un milion de euro aruncaţi pe malul râului"

Lucia Varga (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Aici este, după părerea mea, caz penal. A venit domnul primar la mine, mi-a arătat pozele şi nu mi-a venit să cred. Un milion de euro au fost aruncaţi pe Apa Sâmbetei", a fost prima reacţie a ministrului delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, când a văzut malurile râului Coşuştea, în comuna Şişeşti, din judeţul Mehedinţi

Lucrarea de îndiguire a fost începută în anul 2009 şi ar fi trebuit să fie terminată în anul 2011, dar nici în 2013 nu a fost recepţionată de către beneficiar, Apele Române Dolj, din cauza neregulilor.

Potrivit primarului comunei Şişeşti, Marian Răducan, administraţia locală nu s-a putut implica în derularea lucrărilor întrucât nu este beneficiar, dar, după ce a fost sesizată de către localnicii nemulţumiţi că albia râului ar putea ajunge în gospodăriile lor, a făcut numeroase sesizări, fără să primească însă răspunsuri.

"Dacă locuitorii comunei Şişeşti au acceptat încă de la început această lucrare, crezând că este mai bine, în momentul în care au văzut că se taie arborii şi se distrug malurile, au început să sesizeze Apele Române. Noi (n.r. - Primăria Şişeşti) nu suntem în posesia proiectului, au refuzat să ne pună la dispoziţie proiectul, iar efectele sunt dezastruoase. Dacă nu se intervine cât mai curând, consider că va fi dezastruos pentru locuitori, casele sunt în pericol acum şi care nu au fost puse niciodată în pericol până la începerea lucrărilor. Este şi posibilitatea ca râul Coşuştea să îşi schimbe cursul şi să asistăm undeva la 2000 de hectare inundate sau distruse", a declarat primarul din Şişeşti.

Unul dintre localnicii din Şişeşti nemulţumiţi de lucrare, care a întâmpinat-o pe ministrul Lucia Varga, a fost Iulian Daea, fratele deputatului PSD, Petre Daea, care a arătat că de când s-au început lucrările de îndiguire albia râului Coşuştea a crescut, astfel că pune în pericol gospodăriile locuitorilor.

"De când au început-o le-am spus că nu este bine ce fac, pentru că această Coşuşte a fost de patru - cinci metri lărgime, acum are o sută de metri, maxim. Până acum, (n.r. - înainte de începerea lucrărilor) n-a inundat case, n-a inundat câmp, n-a inundat nimic. Acum e dezastru aici", a spus Iulian Daea.

Prezent la Şişeşti joi seară, când s-a aflat în zonă ministrul Lucia Varga, omul de afaceri Constantin Isvoranu care deţine societatea Alpha Construct Sistem, executantul lucrării, a declarat că lucrarea este conform proiectului.

"Avem si situaţii de lucrări pe toată lucrarea semnate de firma de consultanţă a Apelor Române. Este conform proiect", a spus Isvoranu.

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga a dispus o expertiză tehnică, la finalul căreia responsabilii să fie sancţionaţi.

"Aceasta nu este o lucrare hidrotenică, e o bătaie de joc. Aproape un milion de euro practic au fost aruncaţi pe malul râului, în loc să avem o lucrare care să apere localitatea. De luni, va veni aici o echipă care din punct de vedere tehnic, dar şi din punct de vedere juridic va analiza toate contractele, toate documentele, toate devizele şi în cazul în care se constată că au fost implicaţi, inclusiv din partea autorităţilor vinovaţi, vor plăti împreună cu cei care au făcut consultanţa şi execuţia. Aştept această expertiză, sper să o am cât mai repede ca să putem dispune constructorului să refacă lucrările. Apele Române nu au făcut recepţia la această lucrare, înseamnă că există din partea lor sesizate nereguli şi aceste nereguli trebuiesc îndreptate de către constructor", a spus Varga.

Lucrarea de îndiguire are o valoare de aproximativ un milion de euro şi ar fi trebuit să fie realizată pe o lungime de doi kilometri, de-a lungul râului Coşuştea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici