Ministrului Afacerilor Interne: Patrule comune româno-ucrainene la frontieră pentru combaterea criminalităţii transfrontaliere

Ministrului Afacerilor Interne, Petre Tobă, susţine că Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră urmează să semneze un protocol cu Administraţia Serviciului Frontierei de Stat a Ucrainei care prevede, între altele, schimb de informaţii, dar şi patrularea în comun a frontierei comune.

1060 afișări
Imaginea articolului Ministrului Afacerilor Interne: Patrule comune româno-ucrainene la frontieră pentru combaterea criminalităţii transfrontaliere

Ministrului Afacerilor Interne: Patrule comune româno-ucrainene la frontieră pentru combaterea criminalităţii transfrontaliere (Imagine: Vargyasi Levente/ Mediafax Foto)

Într-un răspuns la o întrebare adresată de deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan, ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, arată că în prezent, cadrul juridic privind cooperarea în domeniul prevenirii şi combaterii criminalităţii transfrontaliere îl reprezintă Acordul dintre Guvernul României, Guvernul Republicii Moldova şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei semnat la Kiev în 6 iulie 1999.

El precizează că urmează să fie semnat un Protocol între Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră şi Administraţia Serviciului Frontierei de Stat a Ucrainei privind modul de realizare a schimbului de informaţii statistice şi analitice referitoare la situaţia frontierelor de stat ale României şi Ucrainei în cadrul căruia sunt prevăzute şi schimburi de informaţii privind contrabanda cu ţigări.

„Precizăm faptul că în procesul intern de aprobare se află semnarea Acordului între Guvernul României şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei privind patrularea comună la frontiera de stat româno-ucraineană şi Protocolul între Ministerul Afacerilor Interne din România, prin Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră şi Administraţia Serviciului Frontierei de Stat a Ucrainei pentru punerea în aplicare a acordului menţionat mai sus, care vor permite intensificarea conlucrării între cele două părţi prin realizarea patrulelor comune ce vor contribui la prevenirea şi combaterea criminalităţii transfrontaliere”, a precizat Petre Tobă.

Mai mult, ministrul de Interne arată că pentru misiunile de control la frontiera externă a Uniunii Europene, structurile Poliţiei de Frontieră din sectorul estic şi nord estic utilizează echipamente achiziţionate, în anii anteriori, prin programe de dotare cu fonduri europene.

El adaugă că pentru înlocuirea echipamentelor de supraveghere şi control care şi-au îndeplinit durata de utilizare, dar şi pentru îmbunătăţirea performanţelor tehnice ale echipamentelor existente, Poliţia de Frontieră a prevăzut proiecte de dotare finanţate din Fondul de Securitate Internă pentru exerciţiul financiar 2014-2020, urmând ca toate structurile Poliţiei de Frontieră să beneficieze de echipamente tehnice performante pentru controlul şi supravegherea frontierei.

Tobă susţine că şi în bugetul pentru anul 2016 sunt prevăzute fonduri pentru achiziţia de mijloace tehnice pentru frontiera de est şi nord-est, fără însă să detalieze.

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Bălan, a propus ministrului de Interne, Petre Tobă, dotarea poliţiei de frontieră cu drone de supraveghere video a frontierei care să sprijine eforturile de stopare a contrabandei cu ţigări, dar şi încheierea cu partea ucraineană a unui acord de colaborare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici