MIRA a semnat acorduri pentru combaterea criminalităţii şi migraţiei ilegale cu ţări est-europene

Ministrul Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David, a semnat protocoale pentru combaterea criminalităţii organizate şi a migraţiei ilegale cu omologi ai săi din Bosnia şi Herţegovina, Croaţia şi Serbia, în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de Interne din ţări din sud-est europene.

1 afișare

Astfel, ministrul Cristian David a semnat, împreună cu omologii săi din Bosnia şi Herţegovina, Croaţia şi Serbia, trei documente de cooperare, care vor contribui la accentuarea măsurilor şi acţiunilor intreprinse de către autorităţile de aplicare a legii din regiune, pentru transformarea spaţiului sud-est European într-un spaţiu de securitate, libertate şi justiţie.

Astfel, a fost semnat un Protocol între MIRA şi Ministerul Securităţii din Bosnia şi Herţegovina pentru Aplicarea Acordului dintre Guvernul României şi Consiliul de Miniştri ai Bosniei şi Herţegovina privind readmisia propriilor cetăţeni şi a străinilor, semnat la Bucureşti, la 10 octombrie 2005.

Documentul stabileşte modalităţile concrete de cooperare între structurile specilizate ale celor două instituţii şi stabileşte un mecanism al consultărilor în domeniul readmisiei propriilor cetăţeni, dar şi a străinilor.

De asemenea a fost semnat Planul comun de acţiune româno-croat în domeniul coordonării şi colaborării în lupta împotriva criminalităţii organizate transnaţionale, migraţiei ilegale şi a altor activităţi conexe.

Ministrul Cristian David a explicat că, potrivit documentului, autorităţile din cele două ţări vor colabora, în special, în domeniul prevenirii şi combaterii criminalităţii organizate transnaţionale, a prevenirii şi combaterii traficului de fiinţe umane şi migraţiei ilegale, schimbul de specikene de stare civilă şi cooperarea pentru pregătire profesională.

Totodată, a fost semnat şi Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Serbia privind cooperarea în domeniul combaterii criminalităţii organizate, a traficului ilicit de stupefiante şi a terorismului internaţional.

"Un capitol separat în acest acord este dedicat protecţiei datelor cu caracter personal precum şi asigurării confidenţialităţii informaţiilor schimbate în cadrul cooperării bilaterale", a precizat David.

Cea de a treia reuniune informală a miniştrilor de interne/securitate/ordine publică din Sud-estul Europei se desfăşoară, timp de două zile, în Bucureşti.

La evenimentul care are loc la Palatul Parlamentului, participă delegaţi din Turcia, Grecia, Bulgaria, Serbia, Croaţia, Macedonia, Muntenegru, Albania, Bosnia şi Herţegovina, reprezentate la nivel de miniştri sau secretari de stat, precum şi o delegaţie a Republicii Moldova, în calitate de invitat special. Totodată, la reuniune participă şi o delegaţie reprezentând UNMIK - Kosovo.

În urma celor două zile de dicuţii va fi adoptată o Declaraţie Comună şi a unui Plan de Acţiune pentru 2007-2008.

(Serviciul Foto al MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici