MIRA: În cazul Orban poliţiştii nu au observat accidentul şi ancheta a fost întârziată

Concluziile preliminare ale raportului Corpului de control al MIRA în cazul accidentului provocat de ministrul Orban indică faptul că procedura în cazul apelurilor la 112 a fost respectată, dar vina pentru întârzierea anchetei aparţine poliţiştilor trimişi pe teren, care nu au observat accidentul.

2 afișări
Imaginea articolului MIRA: În cazul Orban poliţiştii nu au observat accidentul şi ancheta a fost întârziată

MIRA: În cazul Orban poliţiştii nu au observat accidentul şi ancheta a fost întârziată

În urma controlului intern dispus, marţi, de către ministrul Cristian David, echipa mixtă alcătuită din ofiţeri din cadrul Corpului de Control al MIRA şi Inspectoratului General al Poliţiei Române a întocmit astăzi un prim raport preliminar.

"Investigaţia Corpului de Control a vizat modul de înregistrare, dirijare şi intervenţie a apelului de urgenţă 112 din data de 16 decembrie, care privea accidentul produs pe şoseaua Cotroceni nr. 15-17, sector 6, cât şi respectarea metodologiei înregistrare şi raportare a evenimentului. În acest context au fost audiaţi poliţiştii care au preluat apelul de urgenţă şi care au transmis şi dirijat echipajul rutier la locul semnalat al accidentului, membrii echipajului care s-a deplasat la eveniment şi a fost audiată înregistrarea la 112, care semnala evenimentul rutier", informează MIRA.

Datele preliminare ale investigaţiei relevă lipsă de profesionalism şi superficialitate evidentă în modul de intervenţie şi raportare a acestui eveniment petrecut duminică, arată sursa citată.

Din datele preliminare se conturează următoarele concluzii: apelul a fost făcut la 112 la ora 14.35 fiind semnalat un accident în care a fost lovită o femeie, însă echipajul de poliţie trimis la locul evenimentului raportează că evenimentul nu se confirmă; apelul a fost primit la dispeceratul Poliţiei Capitalei care îl transmite prin intermediul dispeceratului poliţiei rutiere la un echipaj ce se află în zona unde a fost sesizat evenimentul, la ora 14.39; poliţiştii din echipajul de poliţie rutieră se deplasează în zonă, unde nu localizează locul unde a avut loc accidentul, chiar dacă din sesizare rezulta foarte bine locul accidentului; echipajul alimentează de la o benzinărie şi revine în aceeaşi zonă, nici de data aceasta nesemnalând autoturismele implicate în accident; în aceste condiţii, echipajul transmite dispeceratului că evenimentul nu se confirmă; din acest moment nu au mai fost iniţiate nici un fel de verificări până luni, 17 decembrie, când evenimentul este declarat de către Ludovic Orban.

"Date certe referitoare la implicarea în accident a lui Ludovic Orban sunt înregistrate la Poliţie luni, în jurul orei 19.30, când acesta se deplasează la sediul Poliţiei Rutiere. Până luni nu au existat probe privind implicarea în accident a lui Ludovic Orban, singurele indicii fiind semnalările făcute la Poliţia Rutieră de către jurnaliştii unui cotidian central. Nici în apelul făcut la numărul unic 112, nu sunt precizate nume de persoane implicate în accident. La momentul declarării accidentului, acesta a fost descris de către ambii conducători auto implicaţi ca un accident rutier fără victime, ca o tamponare", se arată în raport.

Aspecte privind corectitudinea înregistrării apelului, precum şi eficienţa măsurilor întreprinse ulterior de către Poliţie, vor fi cuprinse în raportul final al Corpului de Control şi vor atrage dispunerea de măsuri sancţionatorii în consecinţă, mai arată MIRA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici