Mircea Beuran: Vârsta la care apare cancerul gastric a scăzut de la 60-70 de ani la 30-40 de ani

Cancerul gastric, înainte o boală specifică decadei 60 - 70 ani, apare acum frecvent la 30 - 40 ani, iar mortalitatea în rândul bolnavilor este foarte ridicată, întrucât aceştia ajung târziu la medic, a declarat, medicul Mircea Beuran, şeful Clinicii de chirugie II la Spitalul Floreasca.

1542 afișări
Imaginea articolului Mircea Beuran: Vârsta la care apare cancerul gastric a scăzut de la 60-70 de ani la 30-40 de ani

Mircea Beuran: Vârsta la care apare cancerul gastric a scăzut de la 60-70 de ani la 30-40 de ani (Imagine: Shutterstock)

"Cel mai tânăr pacient cu cancer gastric pe care l-am operat la Spitalul Floreasca are 18 ani. Înainte decada pentru acestă boală era 60 - 70 de ani, acum vorbim de 30 - 40 de ani", a spus Beuran, precizând că incidenţa cancerului gastric este de 6 - 7 cazuri la 100.000 de locuitori şi că rata mortalităţii este mare, pentru că boala este depistată târziu.

El a arătat că, pentru a depista boala timpuriu, medicii de familie trebuie să le recomande pacienţilor să facă endoscopie de la primele semne de disconfort: durere, greaţă, vărsături.

În schimb, pacienţii din România merg la medic în stadii avansate, cazuri în care eforturile medicilor sunt foarte mari, ca de altfel şi costurile.

Potrivit medicului, pentru a preveni cancerul gastric este importantă o alimentaţie zilnică în care micul dejun să fie cel mai consistent, prânzul echilibrat, iar "cina să fie dată altora".

Totodată Beuran a recomandat alimentaţia bogată în fructe, legume proaspete şi fibre şi cu mai puţine grăsimi şi dulciuri. De asemenea, consumul de alcoolul trebuie redus, iar fumatul oprit, potrivit medicului.

Mircea Beuran a participat, vineri, la cel de-al V-lea workshop organizat de Departamentul de Chirugie al Universitărţii de Medicină "Carol Davila" şi Societatea Română de Chirugie, cu tema "Cancerul gastric".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici