MITĂ la BAC: Elevi de la un liceu din Năvodari, filmaţi în timp ce strâng banii pentru supraveghetori - VIDEO

Mai mulţi elevi şi profesori de la Liceul "Lazăr Edeleanu" din Năvodari au fost audiaţi de ofiţerii anticorupţie, după ce a existat o plângere că unii elevi ar fi strâns bani pe care i-ar fi dat supravegetorilor ca să îi lase să copieze la bacalaureat.

763 afișări
Imaginea articolului MITĂ la BAC: Elevi de la un liceu din Năvodari, filmaţi în timp ce strâng banii pentru supraveghetori - VIDEO

Suspiciune de mită la BAC la un liceu din Năvodari. Elevi şi profesori au fost audiaţi (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

Potrivit unor surse judiciare, zece persoane - cadre didactice şi elevi de la Liceul "Lazăr Edeleanu" din Năvodari - au fost audiate, vineri seară, la DGA Constanţa, după ce o elevă a depus o plângere penală la Poliţie în care susţinea că unii elevi ar fi strâns bani pe care i-ar fi dat supraveghetorilor ca să îi lase să copieze la bacalaureat.

Sursele citate spun că în plângerea depusă la Poliţie eleva susţinea că unii copii ar fi dat sume cuprinse între 50 şi 100 de lei, banii fiind strânşi de o elevă care urma apoi să îi dea supraveghetorilor, la toaleta unităţii de învăţământ, unde nu există camere de supraveghere.

Ofiţerii anticorupţie deţin o ÎNREGISTRARE VIDEO

Ofiţerii anticorupţie deţin, în dosarul privind presupuse fraude la bacalaureat la Liceul "Lazăr Edeleanu" din Năvodari, o înregistrate video în care se poate vedea cum o elevă strânge bani pe holurile şcolii de la alţi candidaţi, cu scopul de a-i da supraveghetorilor pentru a le permite să copieze

Filmuleţul, obţinut de la Direcţia Generală Anticorupţie Constanţa, are un minut, iar în imagini, care nu sunt foarte clare, se poate vedea cum o fată strânge bani, pe holul şcolii, iar la un moment dat îi numără.

Conform anchetatorilor, banii ar fi fost strânşi de la 15 absolvenţi de liceu din localitatea Cogealac, care au susţinut bacalaureatul la Liceul "Lazăr Edeleanu" din Năvodari, unde este centru de examen.

Ancheta în acest caz este coordonată de Parchetul Tribunalului Constanţa, fiind făcute cercetări pentru dare şi luare de mită, iar audierile vor continua, până în prezent nefiind începută urmărirea penală împotriva vreunei persoane.

Eleva care a depus plângerea la Poliţie a fost eliminată de la proba scrisă la matematică a examenului de bacalaureat, pentru tentativă de fraudă, după ce asupra ei a fost găsit un telefon mobil. Fata a susţinut apoi că a dat bani pentru a promova examenul.

Contactat de corespondentul MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, Cristina Ivan, a declarat, sâmbătă, că "instituţiile abilitate au fost sesizate în acest caz, iar ISJ va începe o anchetă internă".

Vineri, la Liceul "George Călinescu" din Constanţa au fost găsiţi într-o clasă, în timpul ultimei probe a bacalaureatului, bani ascunşi într-un pachet de şerveţele, în timp ce la un liceu din Mangalia au fost găsite fotocopii cu subiecte rezolvate.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, la centrul de examen de la Liceul Teoretic "George Călinescu", într-o sală de examen, un membru al comisiei şi un inspector şcolar care monitorizau desfăşurarea examenului de bacalaureat au găsit un pachet de şerveţele în care se aflau mai multe bancnote de 50 de lei.

Totodată, la Liceul Tehnologic "Ion Bănescu" din Mangalia au fost găsite, tot în timpul desfăşurării examenului, pe băncile a doi candidaţi, subiecte rezolvate şi fotocopiate.

Şi în acest caz Poliţia a declanşat o anchetă pentru a stabili cine le-a dat celor doi elevi rezolvarea subiectelor de examen.

"Urmează să stabilim mai întâi despre ce este vorba exact, dacă este un caz penal ori va fi cercetat de o comisie a Inspectoratului Şcolar", au spus reprezentanţi ai Poliţiei Mangalia.

La Liceul Tehnologic "Ion Bănescu" au susţinut probele de la bacalaureat şi absolvenţii Liceului Teoretic din Negru Vodă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici