Mitropolia Banatului a cumpărat o proprietare a familiei de romi Cârpaci, din Timişoara

Mitropolia Banatului a cumpărat parterul unei vile care aparţinea familiei de romi Cârpaci din Timişoara, IPS Ioan Selejan spunând că proprietatea se află în paragină şi că acolo va fi amenajat un centru cultural şi adăugând că acesta este ”primul semn că a început salvarea unor clădiri din Timişoara”.

1460 afișări
Imaginea articolului Mitropolia Banatului a cumpărat o proprietare a familiei de romi Cârpaci, din Timişoara

Mitropolia Banatului a cumpărat o proprietare a familiei de romi Cârpaci, din Timişoara (Imagine: Mediafax Foto)

Mitropolitul Banatului, IPS Ioan Selejan, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că Mitropolia Banatului a cumpărat o proprietate care aparţinea familiei de romi Cârpaci, una dintre cele mai bogate din Timişoara, care deţine 144 de imobile în municipiu.

Înaltul ierarh a precizat că Mitropolia a cumpărat parterul vilei aflate pe strada Mihai Eminescu, al cărei proprietar a fost Vladimir Cârpaci, cunoscut în Timişoara ca ”Pipi” Cârpaci.

De asemenea, IPS Ioan Selejan a explicat că Mitropolia Banatului urmează să cumpere şi etajul vilei, unde se află un apartament şi care are însă alt proprietar.

Imobilul se află pe strada din spatele Mitropoliei Banatului.

”Am cumpărat de la Vladimir Cârpaci vila din spatele Mitropoliei, de fapt o bucată din ea. Proprietatea se află în paragină, dar fiind aproape de Mitropolie aveam nevoie de clădirea aceea pentru a face un centru cultural. Noi nu avem o sală potrivită să facem o conferinţă. Nu era toată vila a lui Cârpaci, mai are un proprietar, iar acum, cu ajutorul lui Dumnezeu, suntem în tratative şi cu acesta. Practic este primul semn că a început salvarea unor clădiri din Timişoara”, a declarat IPS Ioan Selejan.

Mitropolia Banatului nu a dorit să facă publică suma cu care a cumpărat proprietatea.

Romii au intrat în posesia parterului vilei respective în anii 1990, când funcţionarii Primăriei Timişoara au aprobat vânzarea în baza Legii 79/1997 a patru dintre cele cinci apartamente ale acesteia. Cel de-al cincilea apartament, aflat la etaj, are un alt proprietar care a achiziţionat locuinţa în baza Legii 112/1995. Legea 79/1997 a permis vânzarea imediată a apartamentelor, în timp ce Legea 112/1995 interzicea vânzarea locuinţelor pe o perioadă de zece ani.

Familia Cârpaci a executat mai multe lucrări ilegale la imobil şi chiar l-a ameninţat pe proprietarul de la etaj, în încercarea de a-l convinge să le cedeze şi acel spaţiu.

Reprezentanţii Primăriei Timişoara au luat la cunoştinţă, în urmă cu aproape zece ani, faptul că Vladimir Cârpaci a executat lucrări ilegale la imobil şi l-a obligat la plata unor daune morale în valoare de o sută de lei pe zi. Familia Cârpaci nu a plătit însă sancţiunea, suma depăşind în prezent 100.000 de euro în care sunt incluse şi penalităţile.

În anul 2013, Vladimir Cârpaci a obţinut, prin retrocedare, şi una dintre clădirile în care funcţiona Spitalul de Copii ”Louis Ţurcanu” din Timişoara. În prezent, clădirea respectivă nu este folosită, în timp ce autorităţile locale, cu sprijinul Guvernului, au început construirea unui nou corp de clădire pentru spital. Noul imobil va avea opt etaje.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici