MMP vrea noi clauze în contractul cadru cu gestionarii fondurilor de vânătoare. Se va cere raportarea animalelor cu comportament deviant şi interzicerea vânătorii la nadă

Ministerul Mediului va introduce noi clauze în contractul cadru cu gestionarii fondurilor de vânătoare, printre care obligativitatea sesizării autorităţilor privind animalele cu comportament deviant şi interzicerea vânătorii la nadă, pentru gestionarea mai eficientă a populaţiei de urşi.

433 afișări
Imaginea articolului MMP vrea noi clauze în contractul cadru cu gestionarii fondurilor de vânătoare. Se va cere raportarea animalelor cu comportament deviant şi interzicerea vânătorii la nadă

MMP vrea raportarea animalelor cu comportament deviant şi interzicerea vânătorii la nadă (Imagine: Thomas Dan/Arhiva Mediafax Foto)

Secretarul de stat din ministerul Mediului şi Pădurilor Mugur Cozmanciuc a avut, marţi, o întrevedere cu gestionarii fondurilor de vânătoare, pentru a discuta modificarea contractului cadru, în vederea gestionării eficiente a populaţiei de urşi, se arată într-un comunicat de marţi al Ministerului Mediului şi Pădurilor (MMP).

În urma întâlnirii cu gestionarii, s-a convenit modificarea contractului cadru prin introducerea de clauze, cu riscul rezilierii dacă acestea nu sunt respectate.

Printre aceste clauze se numără: interzicerea distribuirii de hrană sub formă de deşeuri de origine animală sau dulciuri, interzicerea distribuirii de hrană de orice natură la mai puţin de doi kilometri de cea mai apropiată localitate sau la mai puţin de 200 de metri de observatoare şi interzicerea vânătorii la nadă, respectiv a administrării de hrană pentru ademenirea vânatului.

"În urma discuţiilor avute cu gestionarii fondurilor de vânătoare am stabilit să introducem mai multe obligaţii pentru aceştia din urmă. Astfel, am introdus recoltarea cu prioritate a exemplarelor care produc pagube, asigurarea întregului sprijin pentru cetăţenii care solicită acest lucru, obligativitatea sesizării imediate a administratorului şi a autorităţii sanitar - veterinară despre existenţa în fond cinegetic a oricăror exemplare de faună cinegetică cu comportament deviant şi de asemenea, obligativitatea de a sesiza autorităţile locale pentru îndepărtarea resturilor menajere din fonduri cinegetice", a declarat secretarul de stat Mugur Cozmanciuc.

Săptămâna viitoare, va fi convocat Consiliul Naţional de Vânătoare, în vederea modificării contractului cadru, acesta urmând să cuprindă aceste clauze agreate cu gestionarii, mai precizează reprezentanţii MMP.

În septembrie, în judeţul Dâmboviţa, un urs a ucis un bătrân de 72 de ani şi a rănit alte două persoane, fiind ulterior împuşcat şi stabilindu-se, în urma analizelor, că era turbat. Tot în Dâmboviţa, un bărbat de 63 de ani a fost ucis de un urs pe care îl prinsese într-un laţ. Apropiindu-se de animal ca să îl omoare, omul a fost atacat şi rănit mortal.

Tot în septembrie, în Argeş, doi pădurari au fost atacaţi şi răniţi de un urs, în timp ce participau ca gonaci la o partidă de vânătoare organizată de Ocolul Silvic Vidraru. Ulterior, animalul a fost împuşcat şi s-a constatat că era bolnav de rabie.

La sfârşitul lunii septembrie, mai multe animale ale sătenilor din comuna Băţani din judeţul Covasna au fost ucise de urs, primarul localităţii spunând că în acest an au fost zeci de atacuri ale urşilor în zonă, incidente similare fiind şi la Bodoc, unde un urs coboară frecvent în localitate. Potrivit primarului, în vara acestui an în comuna Băţani au fost înregistrate aproximativ 30 de atacuri ale urşilor, care au omorât zeci de vaci şi oi. El a mai spus că ursul vine până în centrul comunei, coborând din pădure în căutare de hrană.

Mai recent, vineri, doi urşi au ajuns la o stână din apropierea localităţii Plăieşii de Jos, judeţul Harghita, un cioban de 20 de ani fiind atacat şi ajungând la spital cu mai multe răni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici