Moaşa de la Maternitatea Bucur care a uitat în incubator un bebeluş a fost deferită justiţiei

Moaşa care a uitat, în noaptea de 13 spre 14 noiembrie 2009, un bebeluş în incubatorul maternităţii Spitalului "Sfântul Ioan" a fost trimisă în judecată pentru vătămare corporală gravă, de către procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul instanţei supreme.

239 afișări
Imaginea articolului Moaşa de la Maternitatea Bucur care a uitat în incubator un bebeluş a fost deferită justiţiei

Moaşa de la Maternitatea Bucur care a uitat în incubator un bebeluş a fost deferită justiţiei (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

În cazul bebeluşului ars într-un incubator la Maternitatea Bucur, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului instanţei supreme au început urmărirea penală împotriva moaşei şi a Spitalului "Sfântul Ioan" din Bucureşti, în subordinea căruia se află maternitatea.

"Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, prin rechizitoriu, la data de 04.06.2010, trimiterea în judecată a inculpatei Baron Emilia, precum şi a inculpatei, persoană juridică, Spitalul Clinic de Urgenţă «Sf. Ioan», sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală gravă din culpă", se arată într-un comunicat de marţi al Ministerului Public.

Din probele administrate în cauză în cursul urmăririi penale a rezultat faptul că, în noaptea de 13 spre14 noiembrie 2009, Gabriel Alexandru Dragomir, în vârstă de trei zile, internat în cadrul Secţiei de neonatologie a Maternităţii Bucur din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă "Sfântul Ioan", a suferit arsuri pe 20 la sută din suprafaţa corpului în timp ce se afla într-un incubator, în cursul unei proceduri de fototerapie, ca urmare a diagnosticării cu icter de către medicul specialist.

Procurorii precizează că din cauza supraaglomerării incubatoarelor, Emilia Baron, asistentă medicală la Secţia de neonatologie, a introdus câte doi nou-născuţi în fiecare incubator, fără a raporta în prealabil funcţionarea defectuoasă a aparatului.

"Nesupravegherea constantă şi nemijlocită a incubatoarelor a făcut posibil ca nou-născutul D.G.A. să intre în contact cu suprafeţele metalice fierbinţi ale incubatorului, fapt ce i-a cauzat leziuni grave (arsuri de gradul II şi III) pe 20 la sută din suprafaţa corpului", semai arată în comunicatul Parchetului instanţei supreme.

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului instanţei supreme au mai aratat că raportul de expertiză medico-legală efectuat în cauză a concluzionat faptul că leziunile traumatice s-au putut produce prin contactul cu un corp supraîncălzit, "leziuni asupra cărora s-a intervenit specific chirurgical, în mod repetat, şi au necesitat pentru vindecare 75-80 de zile de îngrijiri medicale, fiind totodată de natură să pună în pericol viaţa nou-născutului".

Totodată, în ce priveşte culpa spitalului, procurorii au reţinut că nu s-au respectat obligaţiile legale în materia controlului prin verificarea periodică a dispozitivelor medicale aflate în utilizare.

Dosarul va fi soluţionat de magistraţii Judecătoriei Sectorului 4 Bucureşti.

În 18 noiembrie 2009, procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au declanşat urmărirea penală "in rem" în cazul bebeluşului uitat în incubator. Anchetatorii au declanşat urmărirea penală "in rem" pentru vătămare corporală gravă din culpă, infracţiunea prevăzută de articolul 184 din Codul penal. Faptele în cazul bebeluşului sunt încadrate de procurori la alinetele 2 şi 4 din articolul menţionat.

Potrivit textelor, dacă fapta necesită îngrijiri medicale pentru vindecare mai mult de 60 de zile, dacă a produs drept consecinţe pierderea unui simţ sau organ, încetarea funcţionării acestora, o infirmitate permanentă, sluţirea ori punerea în primejdie a vieţii sau dacă fapta s-a produs din cauza nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru exercţiul unei profesii - se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani.

În 20 noiembrie, anchetatorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de moaşa Emilia Baron pentru vătămare corporală gravă din culpă.

Procurorii au extins urmărirea penală, în 9 aprilie, şi faţă de Spitalul Clinic de Urgenţă "Sfântul Ioan", pentru vătămare corporală gravă din culpă.

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au stabilit că nou-născutul Gabriel Alexandru Dragomir a fost născut normo-ponderal şi sănătos. În urma diagnosticării cu icter după naştere de către medicul neonatolog Rodica Ciauşu, acesta a fost supus, începând cu seara de 13 noiembrie 2009, la procedura de fototerapie. Asistenta medicală Emilia Baron, din cadrul Maternităţii Bucur, de serviciu la saloanele de nou-născuţi normoponderali în noaptea de 13 spre 14 noiembrie 2009, a îndeplinit procedura de fototerapie pentru nou-născutul Dragomir Gabriel-Alexandru.

În intervalul orar aproximativ 2.00-3.00, nou-născutul a intrat, timp de mai multe minute, în contact cu părţile fierbinţi ale incubatorului, fapt ce a generat leziuni serioase (arsuri de gradul II şi III) pe aproximativ 20 la sută din suprafaţa corpului acestuia, care i-au pus în pericol viaţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici