Mobilele deţinuţilor vor fi BLOCATE

Administraţia Penitenciarelor şi Autoritatea pentru Reglementare în Comunicaţii vor colabora în combaterea "ameninţărilor la adresa ordinii şi siguranţei publice" generate de folosirea neautorizată în penitenciare de către deţinuţi a dispozitivelor de comunicare la distanţă, transmite Guvernul.

762 afișări
Imaginea articolului Mobilele deţinuţilor vor fi BLOCATE

Mobilele deţinuţilor vor fi BLOCATE (Imagine: Adrian Stoicoviciu/Mediafax Foto)

Sursa citată precizează că a adoptat în şedinţa de miercuri un proiect de lege privind utilizarea sistemelor destinate blocării şi întreruperii radiocomunicaţiilor în perimetrele unităţilor din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

"Proiectul de lege adoptat de Guvern reglementează colaborarea între Ministerul Justiţiei, prin Administraţia Naţională a Penitenciarelor, şi Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, în vederea combaterii ameninţărilor la adresa ordinii şi siguranţei publice generate de folosirea neautorizată de către deţinuţi a dispozitivelor de comunicare la distanţă, în principal a telefoanelor mobile", se arată în comunicatul Guvernului.

În urmă cu două luni, Ministerul Justiţiei a prezentat un proiect de lege în baza căruia Administraţia Naţională a Penitenciarelor va plăti între 5.000 şi 10.000 de euro pe lună pentru un sistem care blochează telefoanele mobile folosite de deţinuţi. În vederea achiziţionării serviciilor, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii va suporta, pentru perioada 2013-2017, din bugetul propriu, o sumă în cuantum de 10 milioane de lei pe an.

În proiectul de lege se menţionează că sistemele vor fi folosite pentru secţiile de deţinere din închisori şi locurile delimitate din interiorul sectorului de deţinere al unui penitenciar la care au acces persoanele private de libertate.

"Blocarea şi întreruperea radiocomunicaţiilor se realizează numai în scopul prevenirii utilizării neautorizate, de către persoanele private de libertate, în interiorul penitenciarului, a dispozitivelor care sunt capabile să transmită sau să primească imagini, sunete şi informaţii, inclusiv telefoanele mobile", se mai arată în proiect.

Printre motivele ce au dus la elaborarea acestui proiect de lege s-a avut în vedere şi faptul că a crescut numărul telefoanelor mobile utilizate de deţinuţi.

"Deşi persoanelor aflate în stare privativă de libertate nu le este permisă deţinerea şi utilizarea dispozitivelor de comunicare la distanţă, introducerea acestora în cadrul penitenciarelor s-a perfecţionat de-a lungul timpului", se arată în expunerea de motive.

Astfel, dacă iniţial mobilele erau introduse în închisori prin pachete sau colete poştale primite de deţinuţi, disimulate în alimente şi bunuri a căror deţinere şi utilizare era permisă, ulterior acestea erau aruncate în interiorul locului de deţinere, în zonele în care deţinuţii au acces pentru desfăşurarea diferitelor activităţi, productive, recreative sau curăţenie şi întreţinere ori erau introduse de membri familiilor sau chiar de avocaţi, poliţişti sau agenţi de penitenciar.

Potrivit unei statisici prezentate în documentul citat, din 2008 până în semestrul întâi din 2013, au fost descoperite, în penitenciarele din România, 56.249 de telefoane mobile, dintre care 11.908 au fost descoperite înainte să ajungă la deţinuţi.

De asemenea, odată cu intrarea în vigoare a modificărilor şi completărilor Legii 275/2006 prin Legea nr. 83/2010, în ceea ce priveşte introducerea infracţiunii de introducere de bunuri şi obiecte interzise în penitenciar, administraţiile penitenciarelor au sesizat organele de urmarire penală în 2591 de cazuri, pentru cercetarea acestei infracţiuni. Doar în primul semestru al acestui an, au fost sesizaţi anchetatorii pentru 444 astfel de cazuri, 11 dintre cei vizaţi făcând parte din personalul penitenciarului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici