Monede din aur şi argint şi un inel medieval aparţinând patrimoniului naţional, găsite la 2 suspecţi

Mai multe monede din aur şi argint şi un inel medieval, care fac parte din tezaurele sustrase de la Sarmizegetusa Regia, aparţinând patrimoniului cultural naţional, au fost găsite de către poliţişti la locuinţele a doi suspecţi din judeţul Hunedoara, aceştia fiind arestaţi preventiv.

490 afișări
Imaginea articolului Monede din aur şi argint şi un inel medieval aparţinând patrimoniului naţional, găsite la 2 suspecţi

Monede din aur şi argint şi un inel medieval aparţinând patrimoniului naţional, găsite la 2 suspecţi (Imagine: Mediafax Foto)

Poliţiştii din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale - IGPR, împreună cu cei de la Inspectoratele de Poliţie ale Judeţelor Hunedoara şi Alba, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, au documentat şi probat activitatea infracţională a două persoane suspectate că au tranzacţionat ilegal bunuri din patrimoniul cultural naţional, informează Poliţia Română.

Astfel, în perioada martie - mai, doi bărbaţi din judeţul Hunedoara sunt suspectaţi că au tranzacţionat ilegal cinci monede din aur de tip Lysimach, cu suma de 3.550 de euro şi 22 de monede de tip denari romani, în schimbul sumei de 1.000 euro, prin încălcarea regimului de ocrotire a acestor bunuri, utilizând o schemă de spălare a artefactelor, în vederea ascunderii originii infracţionale a acestora.

În urma percheziţiilor efectuate la locuinţele suspecţilor, poliţiştii au ridicat de la domiciliul unuia dintre aceştia trei monede de aur tip Lysimach, un inel medieval şi 77 de monede antice din argint.

Conform raportului de expertiză numismatică efectuat, cei trei stateri de tip pseudo – Lysimach emişi de Tomis şi Callatis, ridicaţi cu ocazia percheziţiei, sunt emişi cu aceleaşi ştanţe de avers – revers ca şi piesele recuperate şi fac parte din tezaurele sustrase de la Sarmizegetusa Regia, parţial recuperate.

În urma probatoriului administrat în cauză, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au dispus, în cursul zilei de luni, reţinerea celor doi suspecţi, pentru săvârşirea infracţiunilor de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri, efectuarea de detecţii şi săpături neautorizate în situri arheologice şi spălare de bani.

În cursul zilei de marţi, procurorii au solicitat magistraţilor Tribunalului Hunedoara arestarea preventivă a celor doi bărbaţi pe o perioadă de 29 de zile, propunerea fiind admisă.

În cursul urmăririi penale efectuate până în prezent în cauzele având ca obiect sustragerea tezaurelor dacice, au fost recuperate următoarele loturi de artefacte aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional: Clasa Tezaur - un lot de 31 monede de tip pseudo-Lysimach, un tezaur alcătuit din colier cu pandantive şi cercei din aur în valoare de 100.000 euro, 13 brăţări spiralice din aur, în valoare de 5.300.000 euro, 700 monede din aur, de tip Koson, în valoare de 350.000 euro, 202 monede din argint de tip Koson, trei scuturi regale dacice din fier, precum şi alte loturi cuprinzând câteva mii de artefacte arheologice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici