Morar: Aşteptăm modificări legislative cu scopul de a grăbi soluţionarea proceselor

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie Daniel Morar a afirmat, joi, că procurorii aşteaptă adoptarea unor modificări legislative cu scopul de a grăbi soluţionarea dosarelor, invocând iniţiativa legislativă de continure a proceselor deşi sunt ridicate excepţii de neconstituţionalitate.

12 afișări
Imaginea articolului Morar: Aşteptăm modificări legislative cu scopul de a grăbi soluţionarea proceselor

Morar: Aşteptăm modificări legislative cu scopul de a grăbi soluţionarea proceselor (Imagine: Mediafax Foto)

Daniel Morar a arătat că membrii Comisiei juridice au adoptat o prevedere de eliminare a textului referitor la suspendarea de drept a judecării unei cauze în cazul invocării excepţiei de neconstituţionalitate, pentru a nu mai exista tergiversări ale proceselor - iniţiativă legislativă aparţinând fostului ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu.

Totodată, şeful DNA a subliniat că o altă modificare legislativă favorabilă anchetatorilor este instituţia judecătorului de cameră preliminară (prevăzută în proiectul de cod de procedură penală-n.r.), care verifică eventualele nelegalităţi înainte de a se începe judecarea pe fond a dosarului, de către un complet de judecată.

Marţi, membrii Comisiei juridice au adoptat un raport favorabil la o iniţiativa legislativă a liberalului Tudor Chiuariu care prevede eliminarea suspendării de drept a judecării unei cauze în cazul invocării excepţiei de neconstituţionalitate, pentru a nu mai exista tergiversări ale proceselor.

"Obiectivul acestei iniţiative este benefic, pentru că dacă se ridică excepţia de neconstituţionalitate, procesul va continua, iar Curtea Constituţională va judeca şi ea. Astfel, toate încercările de tergiversare vor pieri, pentru că ridicările de excepţii de neconstituţionalitate nu vor mai avea sens", a arătat preşedintele Curţii Constituţionale, Ioan Vida.

El a mai susţinut un amendament conform căruia deciziile Curţii Constituţionale nu vor mai fi comunicate părţilor deaorece acestea oricum sunt publicate în Monitorul Oficial şi transmise celor două camere ale Parlamentului şi Guvernului, dar şi instanţei de judecată care a făcut sesizarea.

"Numărul cauzelor cu care eram sesizaţi era tot mai mare. Am ajuns la circa 3.000 de cauze. Asta făcea ca în fiecare zi de plen să avem între 50 şi 100 de cauze. Aceste excepţii care se ridică în faţa instanţelor de judecată de multe ori sunt făcute pentru a tergiversa procesul, pentru a prelungi durata acestuia, în special în penal sau în dreptul commercial, unde sunt nişte bani puşi în discuţie", a mai spus, la finalul dezbaterilor, Vida.

Citeşte şi:

Morar: Anul 2008 a fost mai bun decât 2006 şi 2007

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici