Mortalitatea prin infarct miocardic, redusă la jumătate prin noul programul de tratament al bolii

Ministerul Sănătăţii a lansat, joi, în premieră, programul naţional de tratament invaziv al infarctului miocardic acut prin care mortalitatea cauzată de această suferinţă se va reduce la mai puţin de jumătate, a declarat şeful Clinicii de Cardiologie de la SUUB, Dragoş Vinereanu.

307 afișări
Imaginea articolului Mortalitatea prin infarct miocardic, redusă la jumătate prin noul programul de tratament al bolii

Mortalitatea prin infarct miocardic, redusă la jumătate prin noul programul de tratament al bolii (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

În România se înregistrează anual aproximativ 13.000 de cazuri de infarct miocardic acut, dar mai puţin de cinci la sută dintre bolnavi sunt supuşi unei intervenţii de angioplastie primară care le-ar putea salva viaţa. Mortalitatea prin infarct miocardic acut este în România printre cele mai ridicate din Europa, reprezentând aproape 13 la sută.

"Dacă se aplică angioplastia primară, mortalitatea va scădea la mai puţin de jumătate, ajungând la şapte la sută, media în ţările europene", a spus şeful Clinicii de Cardiologie de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), Dragoş Vinereanu.

Acesta a precizat că metoda de dilatare coronariană în infarct, care trebuie aplicată în primele 12 ore de la producerea infarctului, este în prezent subutilizată în România, dar odată cu lansarea programului va fi utilizată frecvent în 10 centre speciale din ţară.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, prezent la lansarea programului, a declarat că suma alocată programului naţional de tratament invaziv al infarctului miocardic acut este de 15 milioane de lei şi este suplimentară fondurilor alocate programului de bolnavi cronici.

"Este un program care va salva vieţi prin accesul rapid al unui număr mare de pacienţi cu infarct miocardic acut la metode de tratament moderne şi eficientente de tratament invaziv", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Cseke Attila a precizat că programul Ministerului Sănătăţii va fi implementat în 10 centre deschise în spitalele de urgenţă sau, după caz, în institutele cardiovasculare din Bucureşti, Târgu Mureş, Cluj, Iaşi şi Timişora şi are ca scop tratamentul corect al bolnavului de infarct miocardic.

De asemenea, programul Ministerului Sănătăţii va reduce mortalitatea şi complicaţiile prin infarct miocardic acut şi, totodată, va diminua costurile de spitalizare şi cele de tratament pe termen lung.

Ministrul Sănătăţii estimează că în primele 12 luni de implementare a programului vor fi rezolvate 3.500 de cazuri, cu aproape un sfert mai mult decât până în prezent, când puteau fi rezolvate sub cinci la sută din cazuri.

Tot joi, ministrul Sănătăţii a semnat şi ordinul prin care va începe pregătirea medicilor cardiologi. Aceştia vor primi atestat şi vor putea efectua manevrele invazive de tratament în cazul infarctului miocardic acut. Atestatul durează doi ani iar cursurile vor începe în luna iunie 2010.

Subsecretarul de stat Raed Arafat a declarat, la lansarea programului, că este foarte important ca infarctul să fie depistat cât mai rapid după ce s-a produs, întrucât intervenţia trebuie să se facă în primele 120 de minute.

"Avem avantajul că în Bucureşti există sistemul de telemedicină prin care o ecografie este transmisă în timp real de la medicul de pe salvare în centrul unde se realizează tratamentul invaziv al infarctului. În Bucureşti, tot timpul va fi de gardă un centru. De asemenea, fiecare caz va putea fi transportat cu avionul SMURD în centrul în care se realizează aceste tratamente", a spus Raed Arafat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici