Motivare CAB: Mircea Băsescu a promis familiei Anghel că o va ajuta să recupereze banii de la Căpăţână

Fratele preşedintelui, Mircea Băsescu, a declarat, în instanţă, că este adevărat că a vorbit cu membrii familiei lui Sandu Anghel, însă a făcut acest lucru pentru a-i ajuta să recupereze 250.000 de euro de la Marian Căpăţână, arată CAB, în motivarea respingerii contestaţiilor faţă de arestare.

241 afișări
Imaginea articolului Motivare CAB: Mircea Băsescu a promis familiei Anghel că o va ajuta să recupereze banii de la Căpăţână

Mircea Băsescu (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

"Inculpatul Băsescu Mircea a explicat că, într-adevăr, a purtat discuţii cu cei din familia Anghel cu privire la situaţia lui Anghel Sandu (zis Bercea Mondial - n.r.), însă nu făcea decât să-i încurajeze, promiţându-le că îi va ajuta să-şi recupereze banii de la inculpatul Căpăţînă, referitor la discuţia înregistrată, legat de suma de 250.000 euro, specificând că era vorba despre banii pe care inculpatul Căpăţînă îi adusese în vederea restituirii, precizând că a spus că banii ar fi la el şi că îi va da pentru a evita problemele generate de faptul că inculpatul Căpăţînă nu era în stare să restituie întreaga sumă", se precizează în motivarea dată publicităţii, miercuri, de Curtea de Apel Bucureşti (CAB).

Instanţa subliniază, în acelaşi document, că "există probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpaţii Băsescu Mircea şi Căpăţînă Marian Adrian au săvârşit infracţiunea de trafic de influenţă, respectiv complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă".

"În perioada 20.02.2011 - 22.02.2012 inculpatul Băsescu Mircea a primit suma de 250.000 euro de la A. F. (Anghel Florin, fiul Anghel Sandu - n.r.), prin intermediul inculpatului Căpăţînă Marian Adrian, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea cauzei penale referitoare la A. S. (Anghel Sandu - n.r.), precum şi a altor cereri privind măsura arestării preventive, formulate în respectiva cauză, în scopul de a obţine o hotărâre favorabilă lui A. S., fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate, pentru faptul că a intermediat remiterea banilor, inculpatul Căpăţînă Marian Adrian însuşindu-şi suma de 350.000 euro din suma totală de 600.000 euro primită de la A. F.", spune instanţa, precizând că relevante în acest sens sunt declaraţiile martorilor şi procesele verbale de redare a discuţiilor înregistrate în mediul ambiental.

Curtea de Apel Bucureşti adaugă, referitor la probele depuse la dosar de familia lui Bercea Mondial, că s-a invocat contrafacerea înregistrărilor, însă fără a fi aduse argumente care să pună la îndoială caracterul autentic sau complet al acestora. "S-a invocat contrafacerea înregistrărilor, fără a se aduce argumente care să pună la îndoială caracterul autentic sau complet al acestora, cu atât mai mult cu cât judecătorul de drepturi şi libertăţi învestit cu soluţionarea contestaţiilor a procedat la vizionarea CD-urilor aflate la dosar şi care conţin înregistrările respective. În plus, la acest moment procesual, şi anume, soluţionarea unei propuneri de arestare preventivă, nu se poate pune în discuţie legalitatea probelor", se arată în motivare.

Instanţa face referire şi la afirmaţia lui Marian Căpăţână potrivit căreia cei 600.000 de euro primiţi de la fiul lui Bercea Mondial ar fi fost, de fapt, un împrumut la care nu trebuia să plătească dobândă. CAB subliniază, în acest context, că afirmaţia este contrazisă de înregistrările în care acelaşi Căpăţână recunoaşte că a primit banii pentru a fi utilizaţi de o persoană care ar lăsa să se creadă că are influenţă asupra magistraţilor învestiţi cu soluţionarea cauzei în care era judecat Bercea Mondial.

"Audiat în prezenta cauză în calitate de suspect, Căpăţînă Marian Adrian a declarat că a primit suma de 600.000 de euro de la A. F., în două tranşe, însă această sumă i-a fost remisă cu titlu de împrumut, fără a fi nevoit să plătească dobândă, să garanteze în vreun fel împrumutul sau să stabilească un termen de restituire a sumei împrumutate, practic în condiţii dezavantajoase şi riscante pentru împrumutător. Toate acestea în condiţiile în care, conform propriei declaraţii, Căpăţînă Marian Adrian era numai un consătean al familiei A., fără să aibă vreo relaţie apropiată cu vreunul din membrii acestei familii, despre care ştia că se ocupă cu cămătăria. Deşi inculpatul Căpăţînă Marian Adrian afirmă în declaraţia sa că a primit suma de 600.000 de euro cu titlul de împrumut, din înregistrările ataşate la dosar, nu rezultă că acesta a invocat vreodată pretinsa înţelegere referitoare la împrumutarea sumei menţionate în momentele în care i s-a solicitat restituirea sumei. Dimpotrivă, inculpatul Căpăţînă Marian Adrian recunoaşte că a primit suma de 600.000 de euro pentru a fi utilizaţi de către o persoană care ar lăsa să se creadă că are influenţă asupra magistraţilor învestiţi cu soluţionarea cauzei în care era judecat A. S. sau a celor chemaţi să soluţioneze diferite cereri în legătură cu arestarea preventivă", se menţionează în documentul citat.

În 27 iunie, CAB a respins contestaţiile lui Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână faţă de arestarea dispusă în dosarul traficului de influenţă ce ar fi fost făcut pentru ca interlopul Bercea Mondial să scape de închisoare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici