Motivare: Mircea Băsescu poate fi eliberat pentru că a avut o evoluţie corespunzătoare a conduitei

Mircea Băsescu poate fi eliberat din închisoare pentru că, în opinia magistraţilor Judecătoriei Medgidia, timpul executării pedepsei a fost "suficient pentru reeducarea acestuia”, condamnatul dând "dovezi temeinice de îndreptare”.

822 afișări
Imaginea articolului Motivare: Mircea Băsescu poate fi eliberat pentru că a avut o evoluţie corespunzătoare a conduitei

Motivare: Mircea Băsescu poate fi eliberat pentru că a avut o evoluţie corespunzătoare a conduitei (Imagine: Liviu Adascalitei/ Foto Mediafax)

Judecătoria Medgidia a admis, săptămâna trecută, propunerea de eliberare condiţionată a lui Mircea Băsescu, astfel că fratele lui Traian Băsescu poate fi eliberat din închisoare.

Decizia magistraţilor nu a fost definitivă, fiind atacată de Direcţia Naţională Anticorupţie.

În motivarea deciziei Judecătoriei Medgidia se arată că instanţa a apreciat că cerinţele liberării condiţionate sunt favorabile condamnatului.

Mircea Băsescu trebuie să execute 487 de zile de închisoare, iar el a executat efectiv 238 de zile de închisoare, a fost folosit la muncă, având un câştig de 30 de zile, s-a aflat în arest preventiv 371 de zile, rezultând, în total, 639 de zile de închisoare.

"Întrucât condamnatul a executat până la această dată fracţia prevăzută de lege, singurul aspect ce trebuie avut în vedere în cauză este îndeplinirea condiţiilor subiective prevăzute de lege, respectiv dacă este stăruitor în muncă, disciplinat şi dă dovezi temeinice de îndreptare, ţinându-se seama şi de antecedentele penale. Având în vedere acest aspect, instanţa reţine că deţinutul nu este recidivist şi că pe timpul executării pedepsei a avut o conduită corespunzătoare. A fost inclus în programele obligatorii de adaptare la viaţa instituţionalizată”, se arată în motivarea instanţei, în care se mai precizează că instanţa a apreciat că timpul efectiv executat de Mircea Băsescu a fost suficient pentru reeducarea acestuia.

"Conform procesului verbal al Comisiei pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Poarta Albă, rezultă că deţinutul se află la a doua analiză, execută pedeapsa în regim semideschis, nu este recidivist, a avut o conduită corespunzătoare în perioada amânării, nu a fost sancţionat, a fost recompensat o dată, a continuat să participe la activităţi lucrative şi educaţionale, iar Comisia din Penitenciar, în unanimitate, a propus liberarea condiţionată a condamnatului având în vedere că a dat dovezi temeinice de îndreptare şi a fost recompensat”, se menţionează în motivarea instanţei.

Drept urmare, analizând propunerea de liberare condiţionată a lui Mircea Băsescu, instanţa a apreciat că aceasta este întemeiată şi a admis-o, fiind întrunite cerinţele legii.

Este a doua solicitare de punere în libertate a lui Mircea Băsescu admisă de Judecătoria Medgidia, după cea din data de 6 octombrie. Nici atunci hotărârea nu a fost definitivă, fiind contestată de DNA, contestaţie admisă apoi, în luna noiembrie, de Tribunalul Constanţa, astfel că fratele fostului preşedinte al României a rămas în închisoare. Tribunalul Constanţa şi-a motivat decizia susţinând că acesta nu a putut dovedi că pedeapsa aplicată de patru ani de închisoare şi-a atins scopul preventiv, în condiţiile în care şapte luni din pedeapsa executată le-a petrecut în arest la domiciliu.

Mircea Băsescu a fost condamnat, în luna iunie a anului trecut, la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, în dosarul în care a fost acuzat că a primit 600.000 de euro mită de la familia lui Sandu Anghel. În prezent el execută pedeapsa în regim deschis.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici