Motivarea ARESTĂRII PREVENTIVE a celor trei acţionari ai clubului Colectiv: Circumstanţele producerii incendiului, în mare parte imputabile patronilor

Judecătoria Sectorului 4 (JS4) arată, în motivarea deciziei de arestare a celor trei acţionari ai clubului Colectiv, că măsura s-a impus date fiind urmările extrem de grave ale faptelor, circumstanţele producerii incendiului fiind imputabile în mare măsură celor trei inculpaţi.

3519 afișări
Imaginea articolului Motivarea ARESTĂRII PREVENTIVE a celor trei acţionari ai clubului Colectiv: Circumstanţele producerii incendiului, în mare parte imputabile patronilor

Motivarea ARESTĂRII PREVENTIVE a celor trei acţionari ai clubului Colectiv: Circumstanţele producerii incendiului, în mare parte imputabile patronilor (Imagine: Marian Ilie/Mediafax Foto)

"Faţă de urmările extrem de grave ale faptelor, urmări care nu pot fi evaluate în mod riguros la acest moment, urmând a fi stabilite pe parcurs, în funcţie de starea victimelor şi faţă de circumstanţele producerii incendiului care sunt imputabile în mare măsură celor trei inculpaţi, judecătorul apreciază că se impune luarea măsurii arestării preventive faţă de cei trei inculpaţi. Chiar dacă aceasta este o măsură preventivă excepţională, judecătorul apreciază că este impusă de o situaţie la rândul său excepţională", se arată în motivare.

Pe de altă parte, judecătorul nu pierde din vedere "atitudinea celor trei inculpaţi care au înţeles să dea mai multe declaraţii detaliate cu privire la producerea evenimentului şi au pus la dispoziţia organelor de urmărire penală toate documentele solicitate, contribuind astfel la aflarea adevărului".

Totodată, judecătorul reţine circumstanţele personale ale celor trei inculpaţi care sunt tineri, nu au antecedente penale, aflându-se la prima abatere de la legea penală şi par a regreta incidentul produs, în care şi-au pierdut viaţa inclusiv prieteni, cunoştinţe şi angajaţi ai lor.

În plus, judecătorul "nu exclude că modul în care inculpaţii au înţeles să acţioneze în administrarea afacerilor ar putea fi întâlnit şi la alţi administratori de unităţi de tip club, însă chiar şi în aceste condiţii, acesta nu ar fi un considerent de natură să minimalizeze vina inculpaţilor", se mai spune în motivare.

"Mai mult, desfăşurarea defectuoasă a unor astfel de activităţi în cadrul cărora nu sunt respectate dispoziţiile legale trebuie să constituie un semnal de alarmă astfel încât organele judiciare să ia măsuri severe pentru restabilirea ordinii în societate, iar nu să transmită semnalul că astfel de activităţi sunt acceptate şi se pot realiza fără dificultăţi deoarece constituie o chestiune firească", se arată în continuare.

Judecătorul apreciază că toţi cei trei inculpaţi par să fi dat dovadă de o gravă neglijenţă şi de iresponsabilitate în administrarea clubului Colectiv.

Potrivit instanţei, cei trei inculpaţi prezintă un pericol social ridicat, iar prin atitudinea şi comportamentul reflectat în activitatea desfăşurată demonstrează că lăsarea lor în libertate periclitează siguranţa celorlalţi membri ai societăţii.

De asemenea, judecătorul are în vedere gravitatea deosebită a faptelor, urmările acestora (decesul multor persoane tinere şi vătămarea corporală a altora, unele dintre acestea fiind internate în continuare în stare critică), precum şi modul şi circumstanţele de comitere a acestora.

Totodată, judecătorul apreciază că activitatea de urmărire penală se află în etapa de început, există un amplu probatoriu care urmează a fi administrat, iar pentru buna desfăşurare a procesului penal se impune luarea măsurii arestării preventive a celor trei inculpaţi.

Astfel, cu privire la posibilitatea de luare a unei măsuri de prevenţie neprivative de libertate, pentru motivele arătate anterior, instanţa consideră că luarea uneia dintre aceste măsuri "nu poate fi compatibilă cu gradul de pericol social al inculpaţilor şi a faptelor acestora, inculpaţii prezentand un pericol concret pentru ceilalţi membri ai societăţii, lăsarea lor în libertate nefiind bine venită la acest moment".

"Instanţa consideră că interesul societăţii de a se afla în siguranţă şi de a elimina, măcar temporar, elementele care prezintă un grad de pericol social crescut este primordial şi trebuie să fie plasat înaintea unui posibil prejudiciu personal ce li s-ar cauza inculpaţilor prin privarea lor temporară de libertate", mai spune instanţa în motivarea deciziei de arestare dată publicităţii joi.

Cei trei patroni ai clubului Colectiv, Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, au fost arestaţi preventiv, prin decizia Judecătoriei Sectorului 4.

Judecătoarea Lorena Zidaru, căreia i-a fost repartizat dosarul, a decis arestarea preventivă a celor trei.

Decizia nu este definitivă, dar este executorie, astfel că patronii clubului au fost încarceraţi. Decizia poate fi contestată la Tribunalul Bucureşti.

Cei trei acţionari ai clubului, unde vineri seară a izbucnit un incendiu ce a dus la pierderea vieţii a 32 de oameni şi rănirea a aproape 200, au fost puşi sub acuzare pentru ucidere din culpă.

Dosarul este instrumentat de procurorii PArchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici