Motivarea în dosarul permiselor: Numărul mare de fapte şi caracterul continuu al lor, la baza arestării

Numărul mare de fapte şi caracterul continuu, regulat al săvârşirii lor sunt argumentele care au stat la baza arestării preventive a celor 10 inculpaţi din dosarul eliberării frauduloase de permise auto din Gorj, se precizează în motivarea judecătorilor Tribunalului Bucureşti.

516 afișări
Imaginea articolului Motivarea în dosarul permiselor: Numărul mare de fapte şi caracterul continuu al lor, la baza arestării

Dosarul permiselor: Numărul mare de fapte şi caracterul continuu al lor, la baza arestării -motivare (Imagine: Mediafax Foto/Shutterstock)

În luarea deciziei, judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au ţinut cont şi de numărul mare al făptaşilor şi de diversitatea infracţiunilor comise, respectiv fals intelectual, uz de fals, precum şi infracţiuni de serviciu sau în legătură cu serviciul: dare sau luare de mită, abuz în serviciu. Mai mult, magistraţii subliniază şi existenţa modului planificat şi mijloacele de comitere a faptelor, dar şi neînregistrarea în evidenţele contabile a sumelor încasate, reprezentând contravaloarea fişelor.

"Nu este de ignorat nici însemnătatea faptului că în România asemenea gen de activităţi infracţionale au proliferat în toate straturile sociale, într-un mod de neadmis pentru un stat de drept, motiv pentru care ţara noastră este monitorizată constant la nivelul Uniunii Europene", susţin judecătorii de la Tribunalul Bucureşti, în motivarea deciziei de arestare a inculpaţilor din dosar.

Conform documentului citat, în condiţiile în care în ultima perioadă, din cauza conducătorilor auto, a crescut "îngrijorător" numărul de accidente rutiere, inclusiv cele cu victime. Una dintre cauzele acestor accidente este, susţin judecătorii, pe lângă insuficienta pregătire practică a conducătorilor auto, că unii dintre ei obţin prin modalităţi ilicite permisele auto.

De asemenea, un alt motiv invocat de magistraţi constă în prezenţa afecţiunilor oftalmologile, neurologice şi chiar locomotorii ale unor deţinători de permise, ca urmare a lipsei unei consultaţii medicale corespunzătoare, fişele fiind făcute în fals.

În cursul zilei de 11 noiembrie, au fost făcute 17 percheziţii domiciliare în judeţul Gorj, la sediile cabinetelor medicale, la sediile şcolilor de şoferi, precum şi la biroul informaticianului din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor Gorj.

Un număr de zece persoane, între care trei medici şi doi administratori ai unor şcoli de şoferi, au fost arestate preventiv pentru 29 de zile, în urma unor decizii luate în 12 noiembrie de Tribunalul Bucureşti, la propunerea procurorilor.

Deciziile Tribunalului Bucureşti nu sunt definitive, ele fiind atacate recurs la Curtea de Apel Bucureşti.

În acest dosar, procurorii au început urmărirea penală şi în cazul altor şase persoane.

Cei vizaţi în acest dosar, alături de alte persoane, făceau parte dintr-un grup infracţional constituit într-o "adevărată filieră" pentru obţinerea frauduloasă de permise auto, susţin anchetatorii.

Astfel, instructorul auto îi promitea elevului sau candidatului că îl va ajuta să promoveze proba practică a examenului de conducător auto, în schimbul unei sume de bani. Această ofertă, spun anechtatorii îi era făcută fie unui candidat care deja picase o dată examenului, fie unui candidat care urma să dea examenul.

Ulterior, instructorul auto primea suma de bani, adică sume cuprinse, în general, între 200 şi 300 de euro, de la candidat, imediat după momentul examenului. Înainte de susţinierea examenului, instructorul auto afla fie de la candidat, fie de la instructorul care îl însoţea pe acesta numele examinatorului prin SMS sau telefonic. Apoi, instructorul auto îl contacta telefonic pe examinator şi îi cerea să se întâlnescă, ori în situaţia în care examinatorul nu era un cunoscut apela la şeful acestuia sau la un alt examinator care la rândul lui urma să intervină pe lângă examinatorul, astfel încât cursantul să obţină permisul auto.

"După susţinerea şi promovarea examenului de către candidaţii pentru care s-a traficat influenţa (care de regulă erau lăsaţi la sfârşitul examinării) instructorul auto se întâlnea cu poliţiştii examinatori, iar în cazul învinuitei Stroe Georgiana (n.red. administrator al unei şcoli de şoferi), aceasta îl trimitea pe fiul său, Stroe George Ionuţ, la întâlniri cu agentul de poliţie, Stroe Nicu Cristian, acestuia fiindu-i remis un bileţel cu numele cursantului care trebuia favorizat şi data susţinerii examenului", spun anchetatorii.

Mai mult, membrii reţelei le-au promis investigatorilor sub acoperire că le vor obţine fişe medicale contra cost fără să fie examinaţi din punct de vedere medical, dar şi avize psihologice.

"Acordarea unor astfel de fişe medicale, fără consultarea cursantului, poate avea şi consecinţe negative, de punerea în pericol a circulaţiei pe drumurile publice în condiţiile în care unii solicitanţi pot suferi de unele afecţiuni, în special cele oftalmologice, dar şi neurologice, care sunt incompatibile cu statutul de conducător auto, afecţiuni care nu sunt constatate de către medic, în lipsa unor controale corecte", susţin procurorii.

Totodată, cei doi administratori ai unei şcoli de şoferi, Georgiana Stroe şi Gheorghe Frăţilescu, alături de instructorul auto Petre Bogdan induceau candidaţilor care susţineau proba practică a examenului auto convingerea că singura modalitate de promovare a acestei probe era prin cumpărarea influenţei instructorilor auto. La rândul lor, ei le promiteau că îşi vor folosi influenţa asupra poliţiştilor examinatori.

În urma percheziţiilor din 11 noiembrie, anchetatorii au ridicat 900.000 de lei, 23.500 de dolari şi numeroase bijuterii.

La acţiunea procurorilor au participat şi Serviciul Român de Informaţii (SRI), Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), Direcţia Generală Anticorupţie (DGA), precum şi lucrători ai Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei Române şi ai Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici