MS cumpără prin UNICEF un milion de doze de vaccin anti-TBC, neputând să-l ia de la Cantacuzino

Ministerul Sănătăţii cumpără un milion de doze de vaccin împotriva tuberculozei, cantitatea fiind suficientă pentru vaccinarea tuturor copiilor născuţi din februarie până acum, dar şi pentru cei ce se vor naşte în următoarele nouă luni, informează instituţia într-un comunicat de presă de miercuri.

43 afișări
Imaginea articolului MS cumpără prin UNICEF un milion de doze de vaccin anti-TBC, neputând să-l ia de la Cantacuzino

MS cumpără prin UNICEF un milion de doze de vaccin anti-TBC, neputând să-l ia de la Cantacuzino (Imagine: Ana Poenariu/Arhiva Mediafax Foto)

Decizia a fost luată în şedinţa de miercuri a Executivului, urmând a se materializa într-o hotărâre de Guvern.

Vaccinul va fi cumpărat cu sprijinul UNICEF, se mai arată în comunicat.

"Conform actului normativ, Ministerul Sănătăţii urmează să achiziţioneze un milion de doze de vaccin anti-TBC, astfel încât să se poată asigura recuperarea la vaccinare a tuturor copiilor născuţi în perioada februarie - mai 2010, precum şi vaccinarea tuturor nou-născuţilor din următoarele nouă luni, aşa cum este prevăzut în Programului Naţional de Imunizări", susţine MS.

În baza Acordului-cadru de cooperare dintre Guvernul României şi UNICEF, organizaţia va sprijini Ministerul Sănătăţii în facilitarea procedurilor de achiziţie a vaccinului BCG de la producătorii internaţionali agreaţi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Pentru cumpărarea întregii cantităţi de vaccin BCG, Ministerul Sănătăţii va aloca 259.877 de lei, adică aproximativ 81.730 de dolari americani, banii urmând să fie luaţi din fondurile Programelor naţionale de boli transmisibile.

Conform prevederilor hotărârii de Guvern, Ministerul Sănătăţii va plăti UNICEF un avans de 30% din valoarea totală a achiziţiei, pentru a demara procedurile de achiziţie.

MS estimează ca achiziţia să se încheie în patru-cinci săptămâni de la publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii de guvern adoptate miercuri.

Vaccinurile sunt distribuite gratuit în maternităţi, încercându-se astfel "prevenirea formelor invazive, hematogene de tuberculoză la copii".

Ministerul Sănătăţii explică şi de ce a renunţat la tradiţionalul furnizor al vaccinului, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare în Microbiologie şi Imunologie (INCDMI) "Cantacuzino".

"MS a încheiat în fiecare an un contract de furnizare de vaccin BCG cu producătorul naţional de vaccinuri Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare în Microbiologie şi Imunologie (INCDMI) «Cantacuzino» în vederea asigurării cantităţilor necesare de vaccin pentru toţi nou-născuţii din cursul anului respectiv. În anul 2009, INCDMI Cantacuzino a livrat Ministerului Sănătăţii cantităţile de vaccin necesare, însă din cauza lucrărilor de retehnologizare la linia de producţie şi înfiolare, acesta a încetat procesul de producţie din al II-lea trimestru al anului, asigurându-se astfel cantităţile necesare doar până la sfârşitul lunii ianuarie 2010. Având în vedere că în acest an Institutul nu a finalizat la timp planul de retehnologizare, Ministerul Sănătăţii s-a aflat în imposibilitate de a asigura vaccinul necesar pentru copiii născuţi începând cu luna februarie", se mai arată în comunicatul citat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici