MS: În 2010 nu a fost înregistrat niciun caz de meningită West Nile, boală transmisă de ţânţari

În România nu a fost înregistrat, în 2010, niciun caz de meningită West Nile, boală transmisă prin înţepătura ţânţarilor, iar după epidemia din 1996 când au fost aproape 400 de îmbolnăviri a fost instituit sistemul naţional de supravegere a infecţiei la om, informează, marţi, Ministerul Sănătăţii.

53 afișări
Imaginea articolului MS: În 2010 nu a fost înregistrat niciun caz de meningită West Nile, boală transmisă de ţânţari

MS: În 2010 nu a fost înregistrat niciun caz de meningită West Nile, boală transmisă de ţânţari (Mediafax Foto/AFP)

"În România, în anul 1996 a evoluat cea mai mare epidemie de meningită West Nile din Europa care a totalizat 393 de cazuri. Urmare a acestui fapt, începând din 1997, autorităţile sanitare au implementat un sistem de supraveghere a acestei infecţii la om, sistem care funcţionează şi în prezent. În anul 2009, prin acest sistem, au fost confirmate două cazuri de îmbolnăvire", precizează Ministerul Sănătăţii.

La nivel european, în ultimii ani, au fost confirmate cazuri de meningită West Nile în Italia, Ungaria, Franţa, a precizat sursa citată.

Totuşi, specialiştii în sănătate publică din Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să evite, pe cât posibil, expunerea la tânţari purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi sau aplicând substanţe chimice care pot îndepărta ţânţarii.

Totodată, oamenii sunt sfătuiţi să monteze plase contra ţânţarilor la geamuri şi uşi sau să folosească substanţe specifice pentru îndepărtarea insectelor. Mai mult, pentru a evita aglomerarea ţânţarilor, este recomandată înlăturarea recipientelor cu apă stătută.

Specialiştii arată că este obligatorie prezentarea de urgenţă la medic pentru orice simptom de boală, respectiv febră, dureri intense de cap, vărsături, dureri abdominale sau musculare şi articulare.

Totodată, autorităţile locale trebuie să ia măsuri de dezinsecţie pentru distrugerea ţânţarilor.

Meningita West Nile este o boală infecţioasă care se transmite la om prin intermediul ţânţarilor, dar care nu se transmite direct, de la om la om.

Trei persoane au murit în Grecia în urma unor ciupituri de ţânţari, purtători ai virusului West Nile, în timp ce alte sunt spitalizate, în nordul Bulgariei, aşteptând un diagnostic şi tratament, relatează site-ul Novinite.com.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici