Municipalitatea demolează în Cişmigiu construcţiile ilegale

Inspectorii municipali însoţiţi de jandarmi şi poliţişti comunitari au început, luni, demolarea construcţiilor ilegale aflate pe domeniul public, în Parcul Cismigiu, în zona Debarcader, construcţiile având aproximativ o mie de metri pătraţi, suprafaţă ce va fi amenajată ca spaţiu verde.

182 afișări
Imaginea articolului Municipalitatea demolează în Cişmigiu construcţiile ilegale

Municipalitatea demolează în Cişmigiu construcţiile ilegale

Potrivit unui comunicat de luni al Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB), acţiunea inspectorilor are în vedere construcţiile executate în mod ilegal, pe domeniul public, în Parcul Cişmigiu - Debarcader de firma Ocasion 2002 Impex, fără autorizaţie de construire şi fără avizele Ministerului Culturii şi Cultelor – Direcţia Monumentelor Istorice şi Arheologie, Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB) şi cele ale primăriei Capitalei.

Astfel, vor fi desfiinţate un ponton din beton placat cu gresie (aproximativ 260 de metri pătraţi), pergola din lemn susţinută pe stâlpi metalici, construită pe ponton (aproximativ 260 de metri pătraţi), construcţia din lemn în suprafaţă de aproape 50 de metri pătraţi, un ponton din lemn, în suprafaţă de aproape 50 de metri pătraţi, trei pergole din lemn de aproximativ 60 de metri pătraţi, terasa acoperită cu dale (cca 240 de metri pătraţi), gardul metalic care împrejmuiaterasa (aproximativ 48 de metri pătraţi), o terasă acoperită cu pietriş (80 de metri pătraţi), precum şi alte trei construcţii de lemn, în suprafată de aproximativ 120 de metri pătraţi.

Potrivit municipalităţii, dispoziţia Primarului General nr. 1374/29.09.2008 pentru desfiinţarea lucrărilor ilegale, a fost atacată în instanţă, societatea cerând susupendarea desfiinţărilor pe cale administrativă, însă la termenul din 4 iunie, judecătorii Tribunalului Bucureşti au respins acţiunea ca inadmisibilă.

"Decizia judecătorilor Tribunalului Bucureşti ne-a permis să punem în aplicare dispoziţia de desfiinţare emisă în urmă cu un an. Putem recupera astfel aproape 1.000 de metri pătraţi de teren. După ce vor fi curăţate urmele construcţiilor amplasate ilegal pe această suprafaţă, terenul va fi reamenajat, în funcţie de specificul zonei. Parcul Cişmigiu este monument istoric, iar eu voi veghea personal să rămână aşa, ca destinaţia acestui spaţiu verde să nu fie schimbat", susţine primarul Capitalei, Sorin Oprescu, citat în comunicat.

Sociatetea Ocasion 2002 Impex a deţinut un aviz favorabil pentru lucrări de conservare şi restaurare a componentelor artistice la Debarcaderul Cişmigiu, emis de Direcţia de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului din cadrul PMB, însă condiţiile din aviz nu au fost respectate.

De asemenea, între proprietara construcţiilor ilegale şi municipalitate există mai multe litigii, având ca obiect spaţiul ocupat de această societate în Parcul Cismigiu. ALPAB a încheiat în 2003 un contract de asociere cu Ocasion 2002 Impex, pentru o perioadă de 20 de ani, obiectul contractului fiind desfăşurarea de activităţi de agrement, închiriere bărci, patine şi activităţi de alimentaţie publică, precum şi două terase în suprafaţă totală de 467 de metri pătraţi.

Astfel, potrivit contractului, ALPAB dădea dreptul de folosinţă a chioşcului Debarcader şi a celor două terase, a chioşcului pentru închirierea patinelor şi a casei de bilete, precum şi a unui număr de 30 de bărci de agrement şi accesul la utilităţi, contra unei sume de 5.000 de dolari pe an şi a 20 la sută din profitul obţinut.

Reprezentanţii municipalităţii precizează că societatea şi-a asumat reamenajarea chioşcurilor şi a instalaţiilor electrice, dotarea cu 500 de perechi de patine în valoare de 30.000 de euro, utilaje pentru întreţinerea gheţii pe patinoar, utilaje şi fond de marfă necesar desfăşurării activităţii de alimentaţie publică, asigurarea curăţeniei, pazei şi ordinii publice, precum şi a unui ponton în formă de vapor în valoare de 30.000 de euro, urmând ca după finalizarea proiectului firma să obţină 30 la sută din valoarea asocierii.

Însă, la cererea scrisă a societăţii, în 19 aprilie 2006, ALPAB a cesionat activitatea de agrement către SC Let Business Com SRL. Contractul de asociere nr 2983 din 19 aprilie 2006 prevede ca activitatea cu bărci si hidrobiciclete, curăţenia, paza, ordinea şi întreţinerea lacului, precum şi închirierea de patine să fie trecute în sarcina asociatului secund SC Let Business Com SRL. Prin două acte adiţionale ulterioare, s-a modificat obiectul contractului prin montarea unui patinoar artificial în timpul sezonului rece şi prelungirea perioadei asocierii de la 5 la 15 ani. Pentru dreptul de folosinţă a lacului Cişmigiu, în suprafaţă de aproximativ trei hectare, SC Let Business Com SRL are obligaţia achitării unei sume de 10.000 de dolari anual şi a 20% din profitul asocierii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici