Nastasiu despre răscumpărarea jurnaliştilor: Am auzit o poveste şocantă

Fostul procuror Ciprian Nastasiu, cel care l-a deferit justiţiei pe Omar Hayssam, susţine că despre răscumpărarea jurnaliştilor răpiţi în Irak a auzit, la acel moment, "o poveste şocantă, interesantă, din surse americane şi irakiene", precizând că au fost mai multe scenarii privind banii daţi.

44 afișări
Imaginea articolului Nastasiu despre răscumpărarea jurnaliştilor: Am auzit o poveste şocantă

Nastasiu despre răscumpărarea jurnaliştilor: Am auzit o poveste şocantă (Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax Foto)

Prezent la lansarea cărţii "Prădarea României", care cuprinde mărturii ale lui Nastasiu privind cazul Hayssam, fostul anchetator s-a referit la răscumpărarea jurnaliştilor.

Întrebat despre faptul că s-ar fi plătit 12-13 milioane de dolari pentru recuperarea românilor din mâinile răpitorilor, bani din care ar fi ajuns cu mai puţin de patru milioane de dolari "la destinaţie", Nastasiu a spus: "Aşa cum scriu şi-n carte, paragraful cu privire la răscumpărare sună în genul următor: «Am auzit o poveste şocantă, interesantă, din surse americane şi irakiene, la acel moment»".

"Eu, nefăcând parte din celula de criză şi neparticipând la negocieri pentru eliberarea jurnaliştilor, nu m-a interesat acest aspect. Aceste documente şi aceste negocieri sunt clasificate şi sunt sub directa administrare şi gestionare a celulei de criză de la Cotroceni. Singurii care ar putea să dea un răspuns clar şi să lămurească pentru totdeauna această problemă sunt cei care au făcut parte din celula de criză - dacă au fost date sumele de bani şi dacă au lipsit din aceste sume de bani. Sunt mai multe scenarii, nu e singurul pe care l-am auzit. Suma este şi mai mare, se vorbea de o altă sumă la un moment dat, de un cont bancar, de o bancă implicată în această operaţiune, de bagaje pierdute în Afganistan, deci sunt mult mai multe variante de lucru", a explicat Nastasiu, răspunzând astfel şi întrebării referitoare la faptul că nu a făcut demersuri judiciare pentru identificarea potenţialilor beneficiari ai sumei de patru milioane de dolari, din cele 12-13 milioane ce ar fi urmat să fie plătiţi celor care îi deţineau pe jurnaliştii români în Irak.

Ciprian Nastasiu a acceptat ca mărturiile sale să fie cuprinse în cartea "Prădarea României", după ce şi-a dat demisia din magistratură, în octombrie 2008, când a renunţat la funcţia de procuror al Parchetului Curţii de Apel Timişoara.

În legătură cu publicarea cărţii în plină campanie electorală, autorul Victor Gaetan, prezent la conferinţa de presă, a susţinut că preşedintele Traian Băsescu, de-a lungul celor cinci ani, a ascuns " în mod sistematic adevăruri şi a acoperit crima organizată şi nu răspunde acelor întrebări (despre fuga lui Hayssam-n.r.)".

"Decizia a fost luată de mine la sfârşitul anului 2008, când din surse siriene a devenit evident scopul vizitei preşedintelui Băsescu, în octombrie 2008, la Damasc, care a fost încă o dată să ascundă adevărul vis-a-vis de plecarea lui Omar. Acestea vin din surse siriene", a explicat Gaetan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici