Navă malteză, eşuată pe Dunăre

O navă maritimă sub pavilion maltez, care plecase spre Turcia din Portul Mineralier Galaţi, unde fusese încărcată cu produse laminate, a eşuat, din motive încă necunoscute, vineri seară, în dreptul milei 72 a fluviului Dunărea, informează Centrul Infotrafic al Poliţiei Capitalei.

4 afișări
În urma acestui incident niciun membru al echipajului, format din zece persoane, nu a fost rănit, iar Dunărea nu a fost poluată.

La faţa locului s-au deplasat reprezentanţi ai Căpităniei Portului Galaţi, Poliţiei de Frontieră şi ai Administraţiei Fluviale Dunărea de Jos.

Vaporul Adatepe S, încărcat cu 2.989 de tone de rulouri de tablă produse la ArcelorMittal Galaţi, a eşuat vineri seara în apropiere de oraşul Galaţi. Autorităţile au reuşit, sâmbătă dimineaţă, să-l repună în marş, dar a eşuat din nou, după ce a parcurs mai puţin de un kilometru.

"Nava a intrat la mila marină 73+1000 în întinsura de pe malul stâng, iar curentul a împins pupa spre aval. Remorcherul Tg. Ocna 5, de 600 de cp, a reuşit să dezeşueze nava sâmbătă, la trei dimineaţa. Datorită curentului mare, a inerţiei şi încărcăturii, căpitanul nu a reuşit să stăpânească nava care a eşuat din nou la mila marină 73+300", a declarat Florin Mihalache, directorul Căi Navigabile din cadrul Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) din Galaţi.

Primele operaţiuni de repunere a navei pe linia de plutire, cu ajutorul remorcherului "Târgu Ocna" au eşuat. Nava, eşuată pe malul stâng al fluviului, a fost scoasă pentru puţin timp, dar, inerţial, a ajuns pe celălalt mal.

Şenalul navigabil al Dunării nu a fost afectat de acest eveniment.

Pentru dezeşuarea navei, cu acceptul armatorului turc al acesteia, va fi trimis un remorcher de 2.400 CP. Adatepe S este înfiptă în prezent într-un banc de nisip, aproape de malul tulcean al fluviului, la doi kilometri de confluenţa Dunării cu Prutul.

Cei zece marinari nu sunt în pericol, aşteptând să-şi reia cursa spre Gemlic, portul turcesc de destinaţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici