Negocierile cu sindicaliştii de la Complexul Energetic Oltenia s-au încheiat. Ce au obţinut minerii/ Ministerul Energiei anunţă că s-a reluat activitatea la toate carierele

Negocierile dintre reprezentanţii Ministerului Energiei şi sindicaliştii din cadrul Complexului Energetic Oltenia se desfăşoară cu scandal, joi, discuţiile fiind reluate după ce părţile s-au înţeles, apoi, la redactarea documentului, în loc de 1.000 de lei net ar fi apărut 1.000 de lei brut.

3987 afișări
Imaginea articolului Negocierile cu sindicaliştii de la Complexul Energetic Oltenia s-au încheiat. Ce au obţinut minerii/ Ministerul Energiei anunţă că s-a reluat activitatea la toate carierele

Negocieri cu scandal la întâlnirea dintre ministru şi sindicaliştii din cadrul Complexului Energetic Oltenia

UPDATE:  Ministerul Energiei a anunţat joi seară că, începând cu ora 20.00, a fost reluată activitatea în toate carierele Complexului Energetic Oltenia (CEO).

Anterior, Ministerul Energiei anunţase că în urma negocierilor desfăşurate la sediul Prefecturii Gorj între Ministerul Energiei, conducerea Complexului Energetic Oltenia şi sindicatele din cadrul CEO, minerii din cadrul Complexului au început sa reia munca în carierele Roşia, Rovinari, Tismana, Jilţ Nord, Jilţ Sud, Lupoaia şi Husnicioara. În alte trei cariere minerii urmau să fie informaţi despre rezultatul negocierilor.

Joi seară, Ministerul Energiei a transmis că a fost reluată activitatea în toate carierele.

Preşedintele CEO, Sorin Boza, a declarat, joi, că în urma discuţiilor purtate, joi, de reprezentanţii Ministerului Energiei, conducerea CEO şi reprezentanţii sindicatelor, s-a stabilit un spor dpentru personalul muncitor din activitatea de producţie, mentenanţă, transport cărbune, de 1.000 de lei brut, respectiv 585 lei net, pentru conducători formaţiilor de lucru din activitatea de producţie, mentenanţă, transport cărbune va fi acordată o sumă de 700 de lei brut, respectiv 409 lei net, iar pentru personalul de conducere din activitatea de producţie, transport cărbune va fi acordată o sumă de 500 de lei brut, respectiv 292 lei net.

De asemenea, vor fi acordate vouchere pentru vacanţă de 14.50 lei începând cu data de 1 mai 2019 şi prime de Paşti, prime de ziua meseriei, reprezentând un venit net de 330 de lei.

„Administraţia se angajează să nu sancţioneze salariaţii, cu condiţiile recuperării timpului de lucru. Soluţiile găsite sunt în condiţiile reluării imediate a a activităţii”, a spus Boza.

Ministrul Energiei, Anton Anton, a declarat că ştie că oameni sunt nemulţumiţi, dar consideră că soluţiile găsite sunt bune.

„Am venit la Târgu Jiu pentru a restabili legătura dintre angajaţi şi conducerea companiei. Şi am venit având clar în minte un singur rol: rolul de garant. În urma discuţiilor au rezultat nişte soluţii şi eu garantez că se vor întâmpla. Nu există un dubiu şi sindicatele au apreciat acest lucru. Au avut acum câteva zile au avut temeri că una discutăm şi apoi nu se vor realiza. Totul se va întâmpla în condiţiile în care se va relua munca în cariere. Ştiu că oamenii sunt nemulţumiţi. Am reuşit şi am discutat astăzi, am asistat la discuţii, nu am intervenit, dar am asistat la aceste discuţii şi cred că soluţiile sunt avatajoase şi nu desfiinţează compania. Dacă nu reuşim să relumăm azi activitatea, mi-e tare greu să spun ce se va întâmpla”, a spus ministrul Anton Anton.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Energiei, Doru Vişan a spus că şi Complexul Energetic Oltenia are o obligaţie contractuală generată de contractele bilateral pe care le are, obligaţie contractuală care, dacă nu este îndeplinită, generează daune.

„Ca atare, în toată această perioadă, Complexul Energetic Oltenia şi-a îndeplinit această obligaţie, a funcţionat şi a asigurat energia pe care o avea contractată. Oprirea blocului de la Rovinari a fost înlocuită tot în cadrul Complexului Energetic Oltenia cu alt grup de la Işalniţa. Oprirea celui de-al doilea grup de la Rovinari , dată de stocurile de cărbune, este compensată de pornirea unui bloc la Turceni. Dacă nu se începe lucrul, această companie are o mare problemă şi asta înseamnă conştientizarea de la domnul Boza, până la ultimul angajat, de la mine, de fapt, până la ultimul angajat. Că avem o problemă, şi ca atare, normalitatea înseamnă să începem lucrul. La această dată, Sistemul Energetic funcţionează fără nicio abatere”, a spus Vişan.

În urma negocierilor, liderii de sindicat merg cu protocolul semnat la minerii care sunt în grevă de şase zile şi ei vor decide rdacă reiau sau nu activitatea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici