Nereguli în cluburi şi restaurante din Capitală: lipsa hidranţilor, căi de evacuare îngustate

Materiale de lemn neignifugate, lipsa hidranţilor, căi de evacuare îngustate cu materiale combustibile, deschiderea uşii de evacuare în sens invers direcţiei spre exterior sunt printre neregulile găsite de ISU Bucureşti-Ilfov după controale în cluburi, discoteci, restaurante şi săli de cinematograf.

4002 afișări
Imaginea articolului Nereguli în cluburi şi restaurante din Capitală: lipsa hidranţilor, căi de evacuare îngustate

Nereguli în cluburi şi restaurante din Capitală: lipsa hidranţilor, căi de evacuare îngustate (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti - Ilfov a controlat, în perioada 5-9 noiembrie, 33 de cluburi, discoteci, restaurante, săli de cinematograf şi mall-uri.

În urma controalelor au fost găsite 129 de deficienţe privind cerinţele de securitate la incendiu, 30 de operatori economici fiind amendaţi cu 205.000 de lei, arată marţi ISU Bucureşti - Ilfov, într-un comunicat de presă.

În unele dintre localurile cotrolate au fost găsite, printre nereguli: căi de evacuare îngustate prin amplasarea de materiale combustibile; uşă de evacuare care se deschidea în sens invers direcţiei de deplasare a persoanelor către exterior; materialelor din lemn neignifugate, la plafon sau pe scara de evacuare; lipsa hidranţilor interiori, neechiparea sau nemarcarea corespunzătoare a acestora; nemarcarea căilor de evacuare cu indicatoare standardizate; exploatarea conductorilor electrici neprotejaţi corespunzător; neefectuarea verificărilor periodice la instalaţiile de gaze şi de electricitate.

ISU Bucureşti - Ilfov a precizat că va continua controalele şi în zilele următoare şi va prezenta vineri un raport privind măsurile dispuse şi amenzile aplicate.

Controalele au loc în contextul în care angajaţi ai ISU sunt acuzaţi că au permis funcţionarea clubului Colectiv fără ca localul să aibă aviz sau autorizaţie de securitate la incendiu.

În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe dum spre spital a mai murit o persoană. În 11 zile de la tragedie au decedat alte 21 de persoane, numărul victimelor ajungând, marţi, la 48. Alte aproximativ 150 au fost rănite, fiind internate în spitale din Capitală.

Ancheta în cazul incendiului este făcută de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a stabilit că "incendiul s-a produs ca urmare a faptului că persoanele care aveau în administrare spaţiul respectiv au încurajat şi permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, precum şi desfăşurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, în condiţiile amenajării interioare improprii unor astfel de activităţi, caracterizate prin existenţa unor materiale uşor inflamabile, montate cu încălcarea dispoziţiilor legale şi pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor şi pentru izolare fonică pe stâlpii de susţinere, pereţi si tavan, respectiv perete antifonat), cu consecinţa morţii şi vătămării corporale a mai multor persoane aflate în club".

În ce priveşte autorizarea de securitate la incendiu a clubului Colectiv şi controalele care ar fi trebuit făcute de ISU Bucureşti - Ilfov, procurorii militari de la DNA au deschis un dosar penal şi au pus sub acuzare doi angajaţi de la ISU Bucureşti - Ilfov, respectiv căpitanii Antonina Radu şi George Petrică Matei. Aceştia sunt acuzaţi că au permis funcţionarea în continuare a firmei care deţine clubul Colectiv, deşi ştiau că nu aveau autorizaţie de securitate la incendiu şi, mai mult, nu au luat nicio măsură pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere.

Antonina Radu şi George Matei s-ar fi oferit să-i ajute pe patronii clubului Colectiv cu întocmirea dosarului PSI, dar nu au raportat şefilor despre existenţa localului şi verificările efectuate. Căpitanul George Matei a fost arestat preventiv, pentru abuz în serviciu privind eliberarea avizelor pentru clubul din Capitală, iar pentru Antonina Radu, Tribunalul Bucureşti a dispus plasarea în arest la domiciliu.

"Dacă cei doi ofiţeri ar fi identificat faptul că SC Colectiv Club SA funcţiona într-un spaţiu de 425 mp, ar fi trebuit să verifice dacă societatea deţinea autorizaţie pentru securitate la incendiu, dar şi modul de respectare a măsurilor de apărare împotriva incendiilor, având în vedere obiectul de activitate desfăşurat acolo şi suprafaţa localului. De asemenea, ofiţerii ar fi trebuit să întocmească un proces-verbal de control în care să consemneze cele constatate, inclusiv lipsa autorizaţiei pentru securitate la incendiu şi, să sancţioneze contravenţional societatea pentru lipsa acestei autorizaţii, dar şi să consemneze în registrul de control prezenţa şi efectuarea controlului. Totodată, ar fi trebuit să-mi raporteze despre existenţa acestei societăţi, aspectele constatate şi măsurile dispuse şi, în acest caz, să luăm în evidenţă, ca şi obiectiv, societatea în cauză", a precizat şeful celor doi căpitani în faţa anchetatorilor, conform DNA.

Cei trei patroni ai Clubului Colectiv, Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, sunt arestaţi preventiv din 3 noiembrie, fiind acuzaţi de ucidere din culpă în cazul incendiului din clubul Colectiv.

Anchetatorii au arătat că patronii Colectiv, deşi au dat o declaraţie pe proprie răspundere că vor respecta limita maximă de 80 de locuri pe scaune, au încălcat obligaţia, în seara zilei de 30 octombrie intrând, într-un spaţiu de 425 de metri pătraţi, aproximativ 400 de persoane.

Fostul primar Cristian Popescu Piedone şi două angajate de la Primăria Sectorului 4 - Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale, şi Luminiţa Larisa Ganea, angajată la acelaşi serviciu, - sunt în arest preventiv din 7 noiembrie, măsură luată într-un dosarul instrumentat de DNA privind autorizarea clubului Colectiv. Fostul edil este acuzat de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi fals intelectual, iar cele două angajate ale Primăriei Sectorului 4, de complicitate la cele două infracţiuni reţinute în cazul lui Piedone.

Potrivit ordonanţelor de reţinere, Cristian Popescu Piedone, în calitate de primar al Sectorului 4, a încălcat dispoziţiile legale privind apărarea împotriva incendiilor atunci când a emis acordul de funcţionare şi autorizaţia de funcţionare, ambele din 14 ianuarie 2015, necesare desfăşurării activităţii de către SC Colectiv Club SRL, cu la punctul de lucru în strada Tăbăcarilor nr 7.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici