Nicolae Ciucă: Dezrobirea romilor, rezultatul unui efort conjugat al generaţiei paşoptiste

„Interiorizând greşelile trecutului şi identificând soluţii pentru provocările prezentului, marcat încă de prejudecăţi, atitudini rasiste şi discriminatorii, punem bazele unui viitor stabil”, afirmă premierul Nicolae Ciucă, în mesajul transmis cu ocazia Zilei Dezrobirii Romilor.

190 afișări
Imaginea articolului Nicolae Ciucă: Dezrobirea romilor, rezultatul unui efort conjugat al generaţiei paşoptiste

Nicolae Ciucă: Dezrobirea romilor, rezultatul unui efort conjugat al generaţiei paşoptiste

„Marcăm astăzi Ziua Dezrobirii Romilor, un moment de referinţă al istoriei noastre moderne care semnifică renunţarea la comportamente şi mentalităţi perimate şi corelarea spaţiului românesc cu marile aspiraţii şi valori universale ale umanităţii. Totodată, ziua aceasta ne oferă şi prilejul de a sublinia importanţa asumării corecte şi responsabile a trecutului traumatic, în paralel cu reafirmarea angajamentului de a consolida o societate incluzivă, profund ataşată drepturilor şi libertăţilor fundamentale, în care fiecare cetăţean îşi poate exprima şi dezvolta identitatea sa etnică, religioasă, lingvistică sau culturală. Dezrobirea romilor în 1856 a fost rezultatul unui efort conjugat al generaţiei paşoptiste, care a început o luptă lungă şi grea cu prejudecăţile şi stereotipurile dominante în rândul elitelor vremii. Actul de la 20 februarie 1856 a fost unul just şi binevenit, dar incomplet. Pentru romi, nu a putut şterge urmele veacurilor de sclavie, de umilinţe şi discriminare, de precaritate economică şi nici traumele transmise de la o generaţie la alta, după cum nu a putut stopa nici prejudecăţile majorităţii”, menţionează Nicolae Ciucă în mesajul transmis de Ziua Dezrobirii Romilor.

El afirmă că Revoluţia din Decembrie 1989 a creat premisele pentru ca toţi cetăţenii României să poată beneficia de avantajele libertăţii, să se dezvolte şi să poată participa activ la evoluţiile din domeniile economic, social şi cultural.

„Interiorizând greşelile trecutului şi identificând soluţii pentru provocările prezentului, marcat încă de prejudecăţi, atitudini rasiste şi discriminatorii, punem bazele unui viitor stabil, iar susţinerea educaţiei şi promovarea identităţii, culturii şi tradiţiilor romilor sunt principalii piloni ai procesului de incluziune a romilor. Tocmai de aceea, evenimentul de astăzi, prin care se celebrează performanţa în educaţie a elevilor romi, dar şi modelele de succes din rândul minorităţii rome se înscrie în normalitatea unei societăţi puternic ataşate valorilor fundamentale, care oferă şanse egale tuturor cetăţenilor săi”, adaugă premierul.

Nicolae Ciucă arată că, în ultimii ani, România a înregistrat progrese importante în ceea ce priveşte procesul de incluziune a romilor, „însă măsurile adoptate nu au soluţionat toate problemele cu care se confruntă minoritatea romă”.

„Decalajele socio-economice, discriminarea şi prejudecăţile sunt doar o parte din aspectele care influenţează negativ viaţa romilor din ţara noastră, actualul Guvern acordând o atenţie sporită eliminării acestora. În acest sens, Strategia de incluziune a cetăţenilor români aparţinând minorităţii rome adoptată anul trecut se axează pe îmbunătăţirea condiţiilor de locuire, asigurarea accesului la un sistem de educaţie incluzivă, creşterea gradului de ocupare, îmbunătăţirea stării de sănătate a membrilor din comunităţile vulnerabile cu romi. Mai mult decât atât, strategia pune un accent deosebit pe valorizarea identităţii rome, promovarea patrimoniului cultural rom, precum şi pe combaterea discriminării, a discursului şi atitudinilor anti-rome. Este important ca rezultatele măsurilor cuprinse în Planul de acţiune al Strategiei să genereze o schimbare reală, benefică şi de perspectivă în viaţa membrilor comunităţilor de romi din ţara noastră. Doar prin promovarea educaţiei, a dialogului, a respectului faţă de drepturile omului, prin asumarea corectă a trecutului traumatic şi onorarea contribuţiei romilor la dezvoltarea statului, putem lupta cu atitudinile rasiste şi xenofobe şi consolida societatea pe care ne-o dorim cu toţii, având, în acelaşi timp, garanţia unui viitor mai bun pentru generaţiile următoare”, încheie Ciucă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici