Nicolae Dumitru i-ar fi dat lui Bittner 3,8 milioane de dolari pentru deblocarea contractului Microsoft

Omul de afaceri Nicolae Dumitru i-ar fi dat în 2004 lui Alexandru Bittner, care ar fi avut influenţă la nivelul Guvernului condus de Adrian Năstase, 3,8 milioane de dolari pentru deblocarea contractului privind licenţele Microsoft, potrivit procurorilor DNA.

349 afișări
Imaginea articolului Nicolae Dumitru i-ar fi dat lui Bittner 3,8 milioane de dolari pentru deblocarea contractului Microsoft

Nicolae Dumitru i-ar fi dat lui Bittner 3,8 milioane de dolari pentru deblocarea contractului Microsoft (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)

În rechizitoriul prin care au fost trimişi în judecată oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru, fostul ministru Gabriel Sandu şi primarul suspendat al municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, procurorii DNA arată că, în anul 2003, în contextul în care la nivel guvernamental se discuta tot mai mult despre necesitatea intrării în legalitate privind utilizarea licenţelor Microsoft, Claudiu Florică, reprezentant al firmei Fujitsu Siemens Computers în România, a identificat "o oportunitate de afaceri în distribuirea de licenţe Microsoft către guvernul României".

În acest sens, susţin anchetatorii, Claudiu Florică "a cooptat în această afacere mai multe persoane ce aveau posibilitatea să înlesnească încheierea şi respectiv derularea contractului prin susţinerea financiară pe care o puteau acorda sau prin influenţa pe care o aveau direct sau indirect asupra unor oameni politici sau asupra unor membri ai guvernului". Astfel, în această afacere au fost cooptaţi Dinu Pescariu, Dragoş Stan, administrator al firmei Scop Computers, Khalil Abi Chahine, Nicolae Dan Constantin Culacov, administrator al Omnitech Trading SA, Alexandru Ujeniuc, administrator al Dim Soft SRL, Dragoş Nicolaescu şi Florin Pletea.

Procurorii au precizat că, în contextul în care opoziţia lui Alexandru Bittner - cunoscut ca un apropiat al premierului Năstase Adrian la acel moment - faţă de firma Fujitsu Siemens Computers era cunoscută din derularea proiectului "Sistem Educaţional Informatizat", martorii Claudiu Florică şi Dinu Pescariu l-au contactat pe omul de afaceri Nicolae Dumitru, despre care cunoşteau că are influenţă asupra lui Bittner şi a altor membri ai Guvernului, "pentru a-şi exercita influenţa asupra acestora şi pentru a le facilita încheierea contractului".

"Din declaraţia martorului Marin Gabriel - administrator al firmei Omnilogic, rezultă că, în cadrul unei întrevederi din anul 2004, Bittner Alexandru l-a întrebat dacă o cunoaşte pe Irina Socol şi dacă aceasta ar fi dispusă să lucreze cu Omnilogic în locul lui Florică Claudiu", au arătat procurorii în rechizitoriu.

În declaraţia dată în faţa anchetatorilor, Gabriel Marin ar mai fi arătat că Alexandru Bittner i-a spus că la nivelul Guvernului se doreşte ca proiectul Sistemului Educaţional Informatizat (SEI) să se facă altfel decât până la acel moment. Bittner i-ar mai fi spus lui Marin că "va prelua el hăţurile", iar indicaţiile privind derularea proiectului i-ar fi fost date atunci de premierul Adrian Năstase.

"În concluzie, declaraţiile martorului Marin Gabriel confirmă existenţa unor relaţii tensionate între firma Fujitsu Siemens Computers şi aparatul guvernamental şi demonstrează faptul că Bittner Alexandru funcţiona ca un interpus al prim-ministrului Adrian Năstase", au mai scris procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii au precizat că declaraţia lui Gabriel Marin se coroborează cu declaraţia dată de Nicolae Dumitru, care a arătat că Bittner "era o persoană cu foarte multă influenţă asupra Guvernului, mai exact asupra premierului Adrian Năstase, fiind de notorietate că este un apropiat al familiei Năstase".

Procurorii au precizat că din declaraţia dată în 19 ianuarie 2015 de Nicolae Dumitru rezultă că acesta a avut un conflict cu Alexandru Bittner, care ar fi făcut presiuni pentru a-i prelua afacerea, respectiv "comerţul cu China care face obiectul activităţii Niro SA", şi pe care l-a tranşat prin remiterea către acesta a unor sume de bani.

Niro ar fi susţinut în anchetă că, "pentru a debloca situaţia contractului de licenţiere Microsoft ca urmare a discuţiilor cu Pescariu Dinu Mihail, l-a contactat pe Bittner Alexandru, căruia i-a spus că Pescariu Dinu Mihail i s-a plâns că el le blochează afacerea, iar ca argument pentru a-i obţine sprijinul i-a spus că este şi el parte în această afacere".

"Din declaraţia inculpatului Dumitru Nicolae rezultă că Bittner Alexandru a confirmat cele spuse de martorul Pescariu Dinu Mihail şi i-a precizat: «Dacă nu-mi daţi 3.800.000 USD nu se va realiza afacerea! Uitaţi de afacere!»", se mai arată în actul de sesizare a instanţei.

Procurorii susţin că, după ce au discutat între ei, martorii cumpărători de influenţă Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, văzând că nu dispuneau de resursele financiare necesare plăţii sumelor pretinse de Bittner pentru ca Fujitsu Siemens Computers să semneze contractul Microsoft cu Guvernul, "în anul 2004, Dumitru Nicolae i-a remis lui Bittner Alexandru suma de 3.800.000 de USD în mai multe tranşe".

Nicolae Dumitru le-a mai spus anchetatorilor că, în august 2004, Alexandru Bittner i-a mai cerut un milion de dolari. "Din probatoriul administrat - declaraţia inculpatului Dumitru Nicolae, declaraţia martorei Gâdea Clitemnestra, declaraţia martorului Bercu Manuel, înscrisuri privind ridicările de numerar, rezultă că banii au fost remişi de inculpatul Dumitru Nicolae, numerar. Martora Gâdea confirmă faptul că, în cursul anului 2004 inculpatul Dumitru Nicolae i-a remis lui Bittner Alexandru - persoană despre care cunoştea că la data respectivă era foarte influentă la nivelul Guvernului, suma de circa 4.000.000 USD pentru ca acesta să faciliteze derularea unei afaceri în domeniul IT", se mai arată în documentul citat.

Anchetatorii au precizat că şi martorul Manuel Bercu, care asigura paza lui Dumitru Nicolae, a declarat că "în anul 2004 l-a însoţit pe inculpat de mai multe ori la întâlniri cu Bittner Alexandru".

Dorin Cocoş, Dumitru Nicolae, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu au fost trimişi în judecată, în 23 martie, pentru fapte de corupţie în legătură cu modul în care au fost atribuite licenţe Microsoft, timp de zece ani. Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru şi Gheorghe Ştefan sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, de luare de mită şi spălare de bani.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Totodată, Dorin Cocoş ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Procurorii anticorupţie au clasat acuzaţiile aduse lui Dinu Pescariu şi Claudiu Florică, în dosarul "Microsoft", printre care dare de mită şi cumpărare de influenţă, după ce aceştia au denunţat faptele pe care le-au comis.

În acest dosar sunt vizaţi şi alţi opt foşti miniştri - senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Adriana Ţicău -, procurorii DNA continuând cercetările în cazul lor, într-un dosar desprins din cel trimis în judecată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici