Nicolae Popa, adus în ţară după mai bine de 10 ani de la prăbuşirea FNI

Fostul manager al Gelsor, Nicolae Popa, a fost adus în ţară din Indonezia după mai bine de zece ani de la prăbuşirea Fondului Naţonal de Investiţii, despre care a susţinut că nu a fost o afacere frauduloasă, dar pentru care magistraţii l-au condamnat la 15 ani de închisoare.

504 afișări
Imaginea articolului Nicolae Popa, adus în ţară după mai bine de 10 ani de la prăbuşirea FNI

Nicolae Popa, adus în ţară după mai bine de 10 ani de la prăbuşirea FNI (Imagine: www.evz.ro)

Nicolae Popa s-a declarat optimist la plecarea din Jakarta spre România, el spunând că va avea posibilitatea să îşi susţină nevinovăţia.

Mai mult, el consideră revenirea în ţară o ocazie de a arăta că nu a făcut niciodată faptele de care este acuzat şi pentru care a fost condamnat. De altfel, Nicolae Popa a susţinut de mai multe ori că FNI nu a fost o afacere frauduloasă şi s-a declarat o victimă politică, acuzând că autorităţile de la Bucureşti au fost presate de "puterile politice" atunci când au emis mandatul internaţional de arestare în baza căruia a fost reţinut la Jakarta.

Popa a fost condamnat în lipsă la 15 ani de închisoare, pentru fraudă, în anul 2006, alături de Ioana Maria Vlas, în legătură cu prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii, în 2000, în urma căreia mai mult de 100.000 de români şi-au pierdut banii investiţi, iar statul român, care garantase, a fost obligat să plătească circa o sută de milioane de euro compensaţii.

La scurt timp de la prăbuşirea, în mai 2000, a Fondului Naţional de Investiţii, Popa a plecat din ţară. Aproape doi ani mai târziu, autorităţile române au emis pe numele lui un mandat internaţional de arestare.

Popa a susţinut însă de mai multe ori că nu se consideră un fugar şi că nu a fugit din ţară din cauza mandatului de arestare.

Despre FNI, Popa afirmă că a fost un fond financiar mutual corect, şi nu un joc piramidal, care s-a prăbuşit în mai 2000 din cauza retragerilor masive.

Nicolae Popa a fost arestat în Jakarta în decembrie 2009, în baza unui mandat emis de Interpol la cererea Poliţiei Române.

În februarie 2010, ministrul indonezian al Justiţiei, Patrialis Akbar, a autorizat extrădarea în România a fostului director Gelsor, Nicolae Popa.

În 25 august 2010, preşedintele indonezian Susilo Bambang Yudhoyono a aprobat decretul privind începerea procedurii de extrădare a lui Nicolae Popa. După acest acord, procedura de repatriere a fost din nou pusă în discuţia instanţei.

În 8 decembrie 2010, o instanţă din Jakarta a permis extrădarea fostului şef al Gelsor. Decizia judecătorească a fost necesară întrucât nu există un tratat de extrădare între România şi Indonezia.

La aproape patru luni de la decizia instanţei, preşedintele Susilo Bambang Yudhoyono a semnat decretul prin care a fost aprobatã extrădarea lui Nicolae Popa.

După aproape un an de la arestarea lui Nicolae Popa, procurorii români îl reţineau pe Sorin Ovidiu Vîntu pentru că l-ar fi ajutat pe Popa cu bani pentru a-l scăpa de închisoare şi a-l ajuta să rămână în Indonezia. Sorin Ovidiu Vîntu era eliberat o săptămână mai târziu şi trimis în judecată pentru favorizarea lui Nicolae Popa în 14 octombie 2010, alături de omul de afaceri moldovean Octavian Ţurcan şi de şoferul său Alexandru Stoian, care l-ar fi ajutat să îi trimită bani lui Popa.

Procesul a început în 8 noiembrie 2010, la Tribunalului Bucureşti, unde vineri, la câteva ore de la aducerea lui Nicolae Popa în ţară, va avea loc un nou termen.

La mai bine de zece ani de la prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii, Nicolae Popa a fost adus în ţară pentru a-şi ispăşi pedeapsa primită. Însoţit de ofiţeri Interpol, el a fost dus, joi noapte, de la Aeroportul Otopeni direct în arestul Direcţiei de Cercetări Penale.

Mandatul de arestare emis pe numele lui va fi confirmat de o instanţă, după care acesta va fi dus într-un penitenciar. Probabil că el va fi citat şi în procesul lui Vîntu, în condiţiile în care instanţa arăta încă de acum aproape două luni că vrea audierea lui Popa în calitate de martor şi propunea chiar ca acest lucru să se facă prin videoconferinţă.

Nicolae Popa are de ispăşit o pedeapsă de 15ani de închisoare pentru o afacere pe care a gestionat-o şi care a dus la păgubirea a mai bine de o sută de mii de oameni.

În cazul lui Vîntu, instanţa va decide dacă el l-a ajutat pe Nicolae Popa cu bani în Indonezia. Dacă Nicolae Popa va face dezvăluiri importante din scandalul FNI, probabil că s-ar putea face lumină şi în întrebarea de ce a dorit Vîntu să îl ţină pe Nicolae Popa departe de România.

(Material realizat de Livia Ispas, social@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici