Nicolăescu: 2008 va fi primul an al reformei calitative, după doi de schimbări cantitative

Ministrul Sănătăţii anunţă că 2008 va fi primul an al reformei calitative, după alţi doi de schimbări cantitative, în care va fi începută construcţia a 28 de spitale, va fi dublat numărul medicamentelor din lista de compensate 90 la sută şi va fi introdusă salarizarea după performanţă.

2 afișări
Imaginea articolului Nicolăescu: 2008 va fi primul an al reformei calitative, după doi de schimbări cantitative

Nicolăescu: 2008 va fi primul an al reformei calitative, după doi de schimbări cantitative

Într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, ministrul Sănătăţii Publice, Eugen Nicolăescu, a prezentat noile proiecte pentru 2008, dar şi programele începute în 2007 ce vor fi continuate în acest an.

"Astfel, în primul trimestru vom finaliza noul contract-cadru (COCA) pentru acordarea asistenţei medicale. Este un act care conţine elemente noi de flexibilitate, în care vom pune în faţă pacientul şi nu birocraţia sistemului. Vom încerca să realizăm prevederi prin care sistemul să fie în slujba omului. Noul COCA va intra în vigoare în trimestrul al doilea", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Tot în ianuarie va fi stabilită şi noua listă de compensate şi gratuite. Dar înainte, chiar în primele zile ale lui 2008, vor fi făcute schimbări la nivelul comisiilor de specialitate, întrucât au fost înregistrate mai multe nereguli, a mai spus ministrul Sănătăţii.

El a precizat că, pentru acest an, fondurile alocate medicamentelor compensate şi gratuite vor creşte cu 18 la sută faţă de 2007.

"Vrem să dublăm numărul medicamentelor care să fie incluse pe lista A, compensare 90 la sută, tocmai pentru ca să crească accesul pacienţilor la medicamente, mai ales că cei mai mari consumatori sunt săracii, pensionarii cu venituri mici", a adăgat ministrul. Pe lista B vor fi medicamente generice, altele decât cele de pe lista A, dar şi brenduri, adică produse originale", a adăugat demnitarul.

Tot în cursul trimestrului I din 2008, specialiştii Ministerului Sănătăţii Publice (MSP) vor discuta o nouă modalitate de calcul a preţului la medicamente, în sensul în care va fi scăzut plafonul la care se calculează primul generic.

De asemenea, potrivit ministrului Sănătăţii, tot în primul trimestru al acestui an va fi gata, în premieră, şi "mult discutatul" pachet de servicii minimale de bază, aplicabil odată cu COCA. În plus va fi realizat, tot pentru prima dată, un pachet de servicii pentru urgenţe.

O altă noutate în anul 2008 vizează introducerea salarizării pe bază de performanţă. În trimestrul întâi, manageri, şefi de secţie, comisii de specialitate vor stabili criteriile pentru salarizarea după performanţă.

Totodată, ministrul Sănătăţii va propune o nouă lege privind organizarea rezidenţiatului, actul normativ urmând să apară în ianuarie.

În 2008 va continua acţiunea privind dotarea spitalelor cu echipamente de performanţă, precum RMN, CT, ecografe, aparate de radiologie, endoscoape, angiografe, laparoscoape, echipamente pentru blocul operator şi vor fi aduse restul de ambulanţe până la 2.500 cât şi-a propus ministrul Sănătăţii.

Demnitarul încurajează asociaţiile de bolnavi să se asocieze pentru a deveni o forţă puternică, alături de MSP.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici