Nicolăescu: Ciomu trebuie să plătească singur despăgubirile

Spitalul va achita despăgubiri pacientului mutilat de medicul Naum Ciomu doar dacă hotărârea instanţei judecătoreşti este conformă legislaţiei în vigoare, a declarat, miercuri, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, care a apreciat că medicul trebuie să răspundă singur pentru operaţia greşită.

23 afișări
Imaginea articolului Nicolăescu: Ciomu trebuie să plătească singur despăgubirile

Nicolăescu: Ciomu trebuie să plătească singur despăgubirile (Imagine: Mediafax Foto)

Întrebat dacă spitalul va plăti despăgubiri pentru pacient, ministrul a arătat că acest lucru depinde dacă hotărârea judecătorească este conformă cu legea.

"În Legea privind reforma în sănătate, la capitolul de malpraxis, sunt anumite condiţii în care spitalul răspunde solidar faţă de un angajat. Din ce ştim noi astăzi, spitalul nu trebuie să răspundă solidar, pentru că nu se întrunesc condiţiile legale. Dacă există o hotărâre judecătorească care nu corespunde condiţiilor legale, atunci spitalul este îndreptăţit să facă toate demersurile necesare ca să nu aibă asemenea obligativitate. Dacă există o hotărâre definitivă şi irevocabilă şi spitalul nu se mai poate îndrepta împotriva acestei sentinţe, atunci spitalul se va îndrepta împotriva celui vinovat, deci împotriva doctorului Ciomu", a spus Nicolăescu.

El a arătat că dacă nu sunt respectate condiţiile legale, spitalul nu poate plăti despăgubiri din fonduri publice, îndiferent cărei persoane şi în baza cărui document, şi a precizat că a recomandat conducerii spitalului să analizeze sentinţa instanţei şi să se consulte în acest sens cu jurişti.

Nicolăescu a apreciat însă că în acest caz există o culpă medicală a doctorului Ciomu, iar acesta trebuie să răspundă singur pentru greşeala produsă.

"În această situaţie este o culpă medicală, în opinia mea, a doctorului Ciomu şi el trebuie să răspundă singur de toată greşeala pe care a produs-o asupra pacientului respectiv", a spus ministrul Sănătăţii.

Medicul Naum Ciomu este obligat să îi plătească lui Ion Jiga, pacientul pe care l-a mutilat în timpul unei intervenţii chirurgicale, 500.000 de euro daune morale şi materiale, împreună cu Spitalul " Theodor Burghele", potrivit sentinţei definitive a Curţii de Apel Bucureşti.

Curtea de Apel Bucureşti a respins, luni, recursul lui Naum Ciomu la sentinţa instanţei inferioare, astfel că medicul trebuie să plătească, împreună cu unitatea sanitară, 500.000 de euro şi rămâne cu pedeapsa de un an de închisoare cu suspendare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici